Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.654
    Допаѓања:
    7.475
    Епа тоа е што неможе секој да си дозволи таков луксуз.Јас платив 160 денари,ехо и крв,а ти колку плати?

2. kavadar4anka

kavadar4anka Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    Јас откако останав бремена плаќам по 3000 денари, мора да одам секој месец на контрола... Иначе плаќав по 1700 денари... Бидејќи сум од друг град, повеќе ми одговара да одам во Скопје и се да завршам во еден ден, него ли да плаќам само за патишта и да отсуствувам од работа...
    Здравјето не е луксуз и за здравје не се штеди!

На joy1, LollySky и anaja1 им се допаѓа ова.
  3. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.090
    Почнав со 50 мг еутирокс и после ми зголеми на 75,па еве сеуште не осетив никакво подобрување.

4. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    и јас исто... од 25 почнав, ама осетив подобрување тек со последната доза од 100 mcg (не се милиграми, микрограми се, една докторка ме искара за ова :))

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.090
    Наредна контрола ми е дури во Април,лично докторот ме закажа тогаш..ама ако успеам да стапам во контакт побрзо ќе му барам да ми ја зголеми дозата на 100.
    Инаку фала на исправката за милиграмите,не се разбирам дотолку стручно де :D

На izmislena му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Kaj koj доктор одиш во Aтикор?

7. flower11

flower11 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    34
    @s1a1n1d1r1a1 Јас одам кај др. Кети добра е, но има многу што се задоволни од др. Златко. Ако можиш преместисе кај него. Имам слушнато дека и др. Хаџиев ( во Битола ) што има приватна ординација испитување на два хормони и преглед чинел околу 1000 ден и задоволни биле.

На s1a1n1d1r1a1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Onyx

Onyx Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2016
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    29
    I feel you Сандра.
    Мене исто косата ми се проретчи ептен летово. Се будев сабајлечки со еден куп влакна на бела постелнина. Страшно беше. Не сакав да се чешлам и да си ја мијам косата (не значи ова дека не ја миев :D ) зошто кога си ја плакнев од шампонот влакна прамења тргав. И коа ќе се пожалиш сите викаат нормално е тоа. цЦц и мене ми идеше на живци тоа
    Сеа малце прекина косопадот али факт е дека во волумен е скоро половина од тоа што беше.
    Мојава докторка би те стаила на терапија со такво ТСХ.
    Јас и мајка ми бевме пред некој ден и она доби резултат тсх 4.7 и од понеделник почнува со терапија. Доби дијагноза хипотироизам со такво тсх .
    Јас имам тсх 3.1 овој пат и чворот ми пораснал 3 мм :/
    Ми кажа за годините е високо ТСХ (23год) дека тириоидната почнува да се откажува и дека нареден преглед најверојатно ќе биде уште повисоко и тогаш ќе ми даде терапија.

Очигледно е дека имаш проблем со тироидна со симптоми на хипо. Добро е да си провериш хормоните уште еднаш. Обично со терапија симптомите се намалуваат, да се верува дека сите ќе исчезнат ми е малку преоптимистично но сепак се намалуваат. Затоа се комбинира терапија со здрав живот и добра рутина.
    Ќе биде подобро.
    Поздрав :*

9. kavadar4anka

kavadar4anka Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    Др. Борислав Каранфилски

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  10. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    што значи намалена функција? кои испитување и кои вредности имаш ? и нормално сега штитната жлезда ,, е во нормала,, кога примаш вештачки готов хормон , ти не ја лечиш причината за пореметена функција на тиреоидеата , ти само земаш готов хормон кој ги остранува појавените симптоми поради недостаток на јод во тебе ( во најчест случај), кога ќе прекинеш или намалиш со хормонот еутирокс пак ќе ти се појави пореметена функција на штитната жлезда зашто не се лечи причината која една од основните е дефицит на секојдневен внес на јодот во организмот ... и пак ќе повторам секое одење на ендокринолог само ви се одредува вредноста на присутните хормони и ви се додава вештачки хормон по шема и толку , евентуално ви се прави ехо следејќи промени на ткивото на тиреоидеата... тое не е лечење на штитна жлезда , тоа е само давање готов хормон терапија да се нема негативните симптоми од пореметена штитина жлезда... и каде и да одите сите подеднакво ординираат некој повеќе некој помалку мцг еутирокс , но сите исто ?? кој има поинакво искуство ? НИКОЈ... ;(

На jasmina00 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. s1a1n1d1r1a1

s1a1n1d1r1a1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    14.360
    Ако е покачен TSH хипо е или хипер?
    Сериозно збунувачки.
    Мене ми е покачен и ете на извештајот хипо пиши. Мислев дека ако е покачен е зголемена функцијата и е хипер.
    Советува докторката таблети Levothyroxine и контрола по 1 месец.
    Прашање: Ако по еден месец ми е океј tsh ќе ми ја прекини терапијата?
    Денес дадов пак крв за уште еднаш да проверам да сум сигурна, и ќе одам и кај друга докторка да проверам.
    Друго прашање: Има некој приватен специјалист за ова? Не лабораторија туку специјалист. Онака да ми кажи треба да пиеш или не треба да пиеш бидејќи до сега двајца доктори различно ми кажаа и немам идеја кој да вервам..

I hate this. :swear:

12. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Ako e tsh pokacen togas si hipo i obicno terapijata si e dozivotna no ne mora da znaci

13. Onyx

Onyx Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2016
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    29
    Моја блиска другарка работеше во приватна лабароторија каде што испитуваа тириоидни хормони. Луѓето кои немале проблеми и кои онака дошле да се проверат генерално имале тсх кое се движело околку 1.Во Америка во 2002 година ендокринолозите сакале да ја спуштат границата за дијагноза за тсх на 3 како крајна висока вредност. Сепак не е усвоено тоа во УСА. Зошто не се знае.
    Ти веќе имаш симптоми и мислам дека е веќе јасно дека имаш проблем со тироидна.
    Дали треба одма да примаш терапија или подоцна, советувај се се повеќе доктори и слушај си го телото.
    Реалноста е дека хипотироизам е за живот .
    Нема да биде вистински подобро. Можеби ќе имаш добри денови но намалената функција не може да т го даде квалитетот на живот кој го посакуваш без терапија.
    Ова натака е мое мислење за мојата ситуација со која се разбира не мора да се согласуваш.
    Кај мене има силен ген во фамилија и очигледно е дека почнуваат да се појавуваат проблеми и кај мене.
    Јас дури со 3.1 би сакала да почнам да пијам зошто очигледно е дека имам проблеми, симптоми. Можеби не ми е најлошо но зарем треба навистина да бидам крш за да бидам сватена сериозно.
    Зарем треба да ги игнорирам сите промени кои ми се случуваат и да чекам да достигам фамознатта 4.5 тсх за да примам терапија. Како треба да се докажувам на моето прво работно место со половина енергија и зашеметен мозок?
    Имам проблем ама сите сме како пу пу не важи сеа за сеа.
    Ме фустрира ова :/
    Ама ајде сепак се радувам што барем имам одговори, постојат толку жени девојки кои навистина се мачат многу и немаат појма што им се случува.
    Поздрав :)

На bibiiii, s1a1n1d1r1a1 и izmislena им се допаѓа ова.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.408
    Допаѓања:
    76.547
    Терапијата е доживотна ако и антителата ти се покачени... јас конечно после 10 месеци со 50мг Еутирокс сум ја спуштила на 3.49, но антителата не ми се сеуште спуштени, намалени се од првиот пат ама полека си се намалуваат... :) ако прекинам со терапија со средено тсх, антителата пак ке направат да забега хормонот :) колку ти е се покачено може да пишеш?

15. s1a1n1d1r1a1

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    14.360
    Само три хормони ми испитаја и само TSH ми е покачен 4.64. Ова пред еден месец резултатот. Денес нов направив и утре ќе ги земам резултатите па ќе видиме.
    Некој вика во границите на нормалата е, некој вика високо е над 3. Не знам кој да вервам.

16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.408
    Допаѓања:
    76.547
    Види утре ако ти е пак над 4, би требало минимална доза од 25мг да пиеш, боље да се спречи на време да не отиде уште погоре.. :)

17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.408
    Допаѓања:
    76.547
  18. s1a1n1d1r1a1

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    14.360
    Охх бее... Добро. Скраја од полошо.
    Туку уште нешто да ве прашам тука сега оти не сум доволно информирана. Имам и полицистичен јајник затоа и ме пуштија на проверка на хормони. Ми немаше дојдено 3 месеци и ми дадоја хормони за да ми дојде и да пукне цистата, и сега пак ми касни 2 недели мислам дека нова циста се прави.
    Гинекологот препорачува контрацепција за да немам цисти постојано.
    Дали има врска со оваа терапија на тироидната? Поврзани се или како? Дали е безбезно уште хормони да се земаат?

19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.408
    Допаѓања:
    76.547
    Цистите ти се од пореметување на тироидниот хормон, кога ке почнеш со терапија ке се среди и тоа и ке си добиваш на време... тироиднава е многу зафркната секакви проблеми може да направи, недобивање или пак често крварење, нервози, стресови, мене дури и анемична ме направи затоа што и сите потребни и непотребни материи ги исфрлаше телото, одев во вц 3,4 пати дневно и дури и неубаво сварена храна исфрлав... се стопив еден период... луѓе кога ме видоа ми викаа што сум се направила страшна сум била :| тироидна прави стрес голем, стресот го прави доцнењето односно цистите...

На Onyx и s1a1n1d1r1a1 им се допаѓа ова.
  20. s1a1n1d1r1a1

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    14.360
    Добро ко така... Не знаев дали се поврзани. Фала ти на објаснувањето.
    Се надевам сега подобра си и ти...
    :hug:

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.