Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. natasa31

natasa31 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    0
    zdravo jas sum nova no bidejki i jas otkriv pred 4dena deka imam problem so tiroidnata zlezda,bi sakala da mi objasnite malku poveke okolu bolesta,bidejki doktorot ne mi kaza nisto dali treba da smenam nesto vo ishranata,dali smee da se pusi cigari,da se pie alkohol,dali ke namalam od kilazata,i dr,raboti.rezultatite mi seTSH 5,3 i FT4 11,4.mi dade apcina eytiroks 50mg.pozdrav.

[mod-kirilica:2szr5goy][/mod-kirilica:2szr5goy]

2. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.203
    Допаѓања:
    259.856
    Natasa31 со сета почит но темава има 23 страници, сите прашања што си ги поставила се одговорени поназад. Алкохол и цигари не сум слушнала дека пречат на терапијата а за намалување на килограмите-без режим на исхрана и броење на калории не верувам дека ќе има некој ефект.
    Инаку добредојде во клубот на пијачи на еутирокс :hai:

На natasa31 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. matejab

matejab Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    8
    здраво наташа31... и јас пијам еутирокс од 50 а имав тсх 7,3 но мене ми даде да пијам по шема една недела една половинка, две недели три половинки и после започнав со 50 и веке една година еве како ги пијам со исто темпо... за исхрана не ми спомна ни мене ништо, но како што кажуваат поќето не било ништо забрането...едноставно само што треба да се навикниш да ги пијаш редовно апчињата редовно и ќе немаш проблем..
    сакав уште да ти кажам дека и мојот маж правеше испитување и и него му беше исто како тебе 5,3 и докторот не му даде ништо да пие, туку му рече на контрола за 4 месеци.тоа ми беше некако чудно.....па се надеваме дека ке бидат во ред сега резултатите... позз

4. ohi

ohi Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    3
    може ли да го добијам бројот на доктор каранфилски и како може да закажам за преглед и да ми кажете каде се наоѓа неговата ординација во скопје и матејаб може ли да ми кажеш кај кој доктор се прегледал маж ти затоа што јас имав тсх 4.7 а друго се во ред и пак ми дадоа да пијам еутрокс однапред благодарам

5. lepew

lepew Истакнат член

Се зачлени на:
    19 октомври 2010
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Здраво Охи.
    Ординацијата на д-р Каранфилски се наоѓа на ул. Никола Тримпаре бр.3, тоа е во близина на Домот на пратеници и оваа улица се сече со Ленинова (за полесна ориентација ;) ) Телефонскиот број за да си закажеш преглед е 02/3110341.
    Поздрав

6. baby.90

baby.90 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    197
    Јас правев испитување на тироидната жлезда во Идадија поликлиниката и ми земаа 50 ден. Среќа се беше во ред.

7. ohi

ohi Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    3
    многу ви благодарам навистина ми помогнавте бејби90 мило ми е што се било во ред да се надеваме дека и моите резултати ќе бидат позитивни затоа што многу ми е страв :( ...поздрав

8. lepew

lepew Истакнат член

Се зачлени на:
    19 октомври 2010
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Да и мене кога ми се појавија симптомите (и првиот и вториот пак кога болеста ми се повтори), прво што направив отидов во Идадија поликлиниката да ми направат испитувања......и кога видов дека ми е Хипер, тогаш си отидов на доктор специјалист.....
    За пушењето (барем јас колку што сум информирана) знам дека не е пожелно за оваа болест, не дека строго не смее да се пуши.....туку дека во тој случај се одолговлекува процесот на лекување и опоравување на самата жлезда....
    Поздрав

9. baby.90

baby.90 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    197
    Јас немав никакви симптоми, јас нагло слабеев и матичната веке незнаеше што да ми прави зошто само некои проблеми имав, и ме прати и тироидната да ја испитам. Пак ќе кажам среќа што се ок резултатите.
    Со среќа охи, чекаме само позитивни вести :)

На ohi му/ѝ се допаѓа ова.
  10. srcekrsacka

srcekrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    2.952
    Допаѓања:
    1.752
    на мои 18години ми открија дека тироидната жлезда нема никаква функција
    и така да од тогаш до сега си пијам редовно наутро по едно од 50мг Еутирокс
    не дека може нешто да стане(барам така вели докторката) ама од превентива го пијам лекот :)

11. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798

Ако си завршила средно медицинско,очигледно си ја пропуштила лекцијата за важноста на тироидната жлезда,инаку не би напишала дека никогаш не ти функционирала,и не би ширела дезинформации дека нема важност ;)
    Првите тестови што се праваат на новороденче е испитување на тироидната жлезда(незнам за МК дали е така во Австралија е така)зошто ако не функционира тироидната жлезда,поради недостаток на хормоните доаѓа до ментална ретардираност или не растење.
    Така да тешко дека никогаш не ти имала функционалност тироидната жлезда освен ако ги немаш една од овие болести.

12. demijan999

demijan999 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите!!! Јас сум нова на форумов. Денес правев испитувања за тироидната и резултатите испаднаа вака:
    TSH : референтни вредности од 0,27 - 4,2 а кај мене 1,43 и
    FT4 :референтни вредности од 12 -22 а кај мене 11.51
    Дали е ова хипотироидизам или...
    А симптоми имам...
    Фала ви многу

13. Biggie

Biggie Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2011
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    62
    Татко ми боледуваше од тироидна жлезна пред 7 години и многу ослабна, но сега се е во ред. Си направи анализи и сето тоа и му кажаа дека е тироидната и од тогаш прима терапија и редовно оди на контроли во Скопје ( на почетокот почесто, сега се поретко и поретко, во зависност) кај докторката Црцарева мислам дека се викаше.

14. ohi

ohi Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    3
    Многу ти благодарам бејби90 за подршката, кога ќе стасаат резултатите ќе ги споделам со вас

15. afroditaa

afroditaa Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2011
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    98
    dali nekoj znaj so terapijata e dozvoleno ili ne da se konzumira alkohol ,ne msilam na preterano kolicestvo normalno edostavno dali dozvoluva terapijata caska vino na pr

16. At.ena

At.ena Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    32

Мислам дека не смета,јас пиев терапија една година па направив операција и сега пак пијам терапија после операцијата,но знам кога сум излезена да се напијам една чаша алкохол,но нормално тоа да не е одма после земениот лек.

17. NelChe

NelChe Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    277
    Девојки, сакам да ве прашам, кои се најчестите причини за појава на ваквата болест..?! Мислам дека најчесто се јавува поради нервоза и стресови, нели?! Пред 2-3 месеци на моја блиска особа и' открија намалено лачење на тироксин па ме интересира чисто информативно се' што е врзано околу ова. И сакам да ви кажам дека забележувам некои психички промени, промена на расположението, претерана загриженост, поголем страв, како човеков да стана претерано сериозен некако... Мислам дека е од тоа поради болеста. Ако имате слични промени, би сакала да го споделите со мене за да можам подобро да го разберам :)

18. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.330
    Допаѓања:
    158.444
    Читај го воведниот пост,речиси се пишува.

19. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Пред околу 1 месец имав еден пост овде, ама имам пак едно прашање, гледам дека некои со покачување на терапијата на еутирокс осеќаат некоја промена. Јас не осеќам ништо ни подобро ни полошо и поима немам зошто така. Месечен циклус ми нема дојдено од октомври :( и не ми е јасно што е проблемот а хормоните се нормализираа. И ако некој знае да ми каже како е можно да немам ниту еден симптом на хипотироидизам освен дебелеење и тоа со качени 40 кг. за 2 години :worried: :worried: а што е најчудно одам во wc по 2 пати на ден. И зашто не треба брокула да се јаде и што друго да не јадам пошо брокула конзумирам секоја недела а прв пат слушам дека не треба (докторката ми нема спомнато воопшто дека треба нешто да исфрлам). Ми даде само ливче со диета од 1200 или 1300 калории ама некако не го сваќам

20. natasa31

natasa31 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    0
    Сакав да прашам, откако ги пијам апчињата еутирокс 50, има денови кога рацете и нозете од зглобовите нагоре ми се како потечени, како подуени. Можно ли е да не ми е препишана точна терапија или тоа е нормално? Исто, многу ми се јаде, имам голем апетит, а некако за слабеење не ми оди, нема ефект ништо. И не знам дали ак пијам некои апчиња за слабеење може да ми помогне, или да не пробувам. Поздрав.