Откако ми ја погодија терапијата (односно покачија на 100 mcg) ослабев 6 кила и си стојам на таа килажа.
значи на 18 ноември си била јас бев ден пред тебе. немав бројче затоа што од февруари наваму ни еднаш не ми дале, ниту на тие што чекале со мене... не знам зашо имаш вакво искуство, но јас повеќе чекам во Ремедика - приватно, со закажан саат, отколку на патофиза.
Е па мене интернистот,за прв пат ме прати на патофиза во клинички и такво ми е искуството. Да, се извинувам,го згрешив датумот,проверив во меѓувреме
zdravo. sakam da prasam dali nejkoj piel propiltiouracil vo tek na bremenost i dali imalo nesakani posledici na plodot. i koi se rizici od operacija na tiroidna, posle kolku vreme mozam da ostanam trudna
Уште пред 50 год, Dr. Broda Barnes укажа на интересен начин на испитување на активноста на штитната жлезда во домашни услови и како основен идикатор на тоа - телесната температура измерена насабајле пред станување од кревет (со одредени услови да не се биде настината ниту да се има менструација)... овој Барнесов тест укажува на нормална функција на штитната жлезда доколку температура е во граница од 36,5 - 36,8 , ако е под 36,5 тогаш укажува на намалена функција на штитна жлезда т.е. хипотиреоза со можни нејзини карактеристични појави на депресија, умор, главоболка,губење на коса, ако е над 36,8 укажува на убрзана работа на штитната жлезда т.е. хипертиреоза...тестот се прави последователно 3 дена!
Во последно време почна косава да ми паѓа ептен, а на други делови од телото изразита влакненост, и на лицето приметувам дека имам некои влакна...ми закажаа на интернист проверка на тироидната, не ми е јасна за понатаму процедурата, ќе треба ли сите хормони да ги проверувам, се гледа на самата анализа кои се зголемени/намалени или како?
Каде ДР Каранфилски има приватна ординација во Скопје. Ве молам за адреса и телефон не сум од Скопје. Фала
Ве молам препорачајте ми добар ендокринолог. Имам хашимото и хипо и мислев дека овие два месеци состојбата ми се подобрува ( на еутирокс од 50мг сум) но резултатите кои ги земав вчера не ми го потврдуваат тоа . Ми ги препорачаа Е-медикал и доктор Саша на клиника. Ве молам за мислење..
Jaс би ти препорачала да ги провериш и половите хормони, уште поубаво комплетемн ендокринолошки статус да направиш. Имаш некои промени кај циклусот? Други симптоми, како умор, неможност да се фокусираш, студ, сува кожа и сл?
Za sega prasuvas? sega imam ogromen apetit,trudna sum. Prethodno i koga oslabev,isto jadev kako i so 6 kg plus.
Za hashimoto nema sto da odi kaj endokrinolog,za tiroidna zlezda se ide kaj specijalist po nuklearna medicina i patofiziologija.
A a drugite hormoni ako ne se vo red kade treba da ode eve ke go napisam mojot slucaj jas pokraj visok tsh imav i visok prolaktin iako problemot e so hipofizata i kaj mene ispituvaa antitg i antitpo i me vodea kako hasimoto oti vika mozda koga e bil visok tsh se bile visoki i antitelata i so eutiroxot se se sredile i licno od patofiza me prepratija na endokrinologija
Togas da ostavime specijalist da ja preprati na endokrinologija,posto ne znaeme dali ima potreba,taka?