Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    7.991
    Од ова што наброја само студ може да се рече, циклусот ми рипна само претходниот месец цел, овој месец си добив редовно, сега треба за 10 дена пак да добијам.:?:
    Косава ми е најголем проблем што ми паѓа.:@

2. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Те прашав затоа што ова се симптоми кои би укажале на проблем со тироидната. Сите вакви промени кои ти се случуваат во последно време кажи му ги на лекарот, за да знае во кој правец да размислува и на какви испитувања да те упати.
    Косата може да опаѓа поради стрес, при вишок на машки хормони, анемија или при тироидно заболување. Може е едноставно од промена на времето, период само. Како и да е, со лесно, па пиши што ќе испадне.

На meckicka и Monna.Monna им се допаѓа ова.
  3. Hashi_girl

Hashi_girl Нов член

Се зачлени на:
    12 декември 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    5
    Најпрвин требало да се оди на интернист, па потоа тој насочувал дали на ендокриноголија дали на нуклеарна и слично.
    Вечерва бев на ендокринолог на клиника и не ми остави посебен впечаток.
    Ми рекоа само "пиј си го апчето насабајле " и не ми дадоа совет понатаму ниту за исхрана ниту па знаеја дали симптомите ќе ми се повлечат по некое време ( го изгубив менструалниот циклус, косата ми паѓа премногу).
    Патем другите хормони ми се во ред ( се на долна граница) освен проблемот со ТСХ ( прво ми беше 6,8 и бев на 50 мг еутирокс, сега ми е 0,05 и ми ја намалија терапијата на 25 мг еутирокс затоа што ми била премногу силна), антителата ми се високи ( над 200) и free T3.
    Во вторник ќе одам кај доктор по нуклеарна медицина и се надевам дека ќе ми обрне повеќе внимание.

На izmislena му/ѝ се допаѓа ова.
  4. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Апсолутно нема потреба да се оди директно кај ендокринолог доколку докторот кој те упатил смета дека треба да одиш на нуклеарна медиина. Тоа што си измислуваме работи и читаме свашта по форумот е друг проблем. Затоа и на една членка погоре слично и одговорив...

5. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    A drugite hormoni ti gi ispitaa li te prasuvam oti tsh ne go lace tiroidata tuku hipofizata prolaktin testosteron insulin ti ispitaa li ili ne koj endokrinolog te primi

6. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Ti napravija li celosno hormonsko ispituvanje te gledaa li na eho koj endokrinolog te primi znam oti mojot endokrinolog dr iskra bitoska e od utre na rab ti ispitaa li zelezo vo krvta insulin testosteron prolaktin i drugite hormoni stom i ciklusot ne e v o red ima i nekoj drug hormon poremeteno pisi go imeto na endokrinologot te gledaa li na eho jas kazav moja noga veke na patofiza toj dr majstorov tolku me isplasi me potrese togas vo maj lele tiroidata pak ne ti e vo red lele hipofizata pak ti se siri najverojatno e od nea otidov na magnetna rezonanca nema vrska hipofizata doktorot sto me snimase mi vika super si e se e ok tiroidata normalno e da bide namalena vo tvojot slucaj zatoa te prasuvam ti napravija li celosno hormonsko ispituvanje na site hormoni i sestra mi i jas imame hipotireoza ona ima i visok insulin i visok testosteron plus jas imam visok prolaktin

7. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Не знам зашо мене ме цитираш. Мене тироидната ми се среди со еутирокс, симптомите ми се намалија драстично.
    И сум презадоволна од докторите на патофиза, особено од Венјамин Мајсторов, врвен професионалец.

8. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Mene ovoj od pamet me izvadi a nema vrska nisto ne bese tocno od toa sto go kaza nisto a bea on i taa daniela mislam bese zaedno me gledaa na eho od patofiza samo ugrinska mi se dopadna kako doktor kaj nea bev 2009 god mislam bese i veke 6 god sum na terapija so eutirox i nego za malku ke mi go prekinea ama jas ne sakav jas trebase da bidam za malku na test period bez eutirox

9. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    i ke vi kazam sto piev koristev eden sprej od svajcarija od algata fucus vesikolosus ovde go nema togas koga trebase da mi gi prekinat eutiroxot sega ne sega koristam hlorela i kelp sekako so znaenje na endokrinologot dr iskra ne jadev i ne jadam soja gumbir jagodi praski krusi zelka brokula piev i uste pijam oreovka so cist med napravena i domasna rakija po malku nasabajle na gladno kelpot se najdobri za hipofizata no moja preporaka e da ne gi zemate bez znaenje na lekarot koj ve vodi za tiroidata najdobro e da se jade bademi nepeceni bilo da e namalena ili zgolemena funkcijata jas isto jadam nasabajle na gladno po 10 zrna sveza aronija isto e dobra za tiroidata i go drzam pod kontrola tsh okolu 2 ili 3

10. Hashi_girl

Hashi_girl Нов член

Се зачлени на:
    12 декември 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    5

Не знам кој ти кажал да пиеш ореовача ама тоа е дефинитивно забрането ако имаш хипотиреоза. Како дијабетичар да му даваш торта..
    Испитани ми се сите хормони и се ми е стабилно. Низок пролактин, низок инсулин, само tsh и антителата ми се проблем. На ехо се беше океј, класична тироида како при хашимото но без некои посебни моменти.
    Денес бев на нуклеарна и ми ја намалија малку дозата на еутирокс затоа што од 6,5 tsh за два месеци ми падна на 0,02. Сега сум три пати неделно на 25мг а четирипати 50. Контрола за 6 недели да видиме дали ќе се среди..
    За циклусот читав дека е битен односот помеѓу LH и FSH ( требало да биде 1:2 a кај мене е 1:4 и поради тоа немам овулација). Се надеваме дека и тоа ќе се нормализира постепено.

11. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Ќе те корегирам, ликер од ореви се препорачува при хипотиреоза поради јодот, но не и при хашимото, ако meckicka има класична хипотиреоза не гледам зошто би и сметал јодот.
    Односот fsh:lh треба да биде 1:1.

12. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    A ti napravija li ogtt test i insulinemija te prasuvam oti ako imas insulinska rezistencija ke treba da ti dadat metformin jas nemav ovulacija po prvoto ivf ja izgubiv i sega so metformin imam redovni ovulacii inaku da nemam hasimoto jas i seto toa e so znaenje na moite doktori na svoja raka nisto ne zemam

13. canter zzzzz

canter zzzzz Нов член

Се зачлени на:
    8 јануари 2017
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Здр некј да ми каше териодејата какви проблеми прави.

14. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.605
    Ај бе гитла, ова е сериозна тема а не за твојот проблем жена ти што не ти дава па бараш утеха кај пријателката. Тоа е штитна жлезда или тироидеа (гарант не знаеш ни кај се наоѓа) а не териодеја, и во теми за секс ја пишуваш така. Тоа што не ти дава не е проблем поврзан со тиреоидна жлезда туку веќе си и станал одбивен бидејќи дознала дека си го ладиш на страна. Не знам како те трпи. Деца имате ли?

На H.VAGA, mariz, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.408
    Допаѓања:
    76.544
    Тоа посебно се испитува, мислам на односот на fsh:lh? Или можам во резултати од тироидната да го најдам, пред два месеци некаде последен пат ми е испитана, комплет се со антитела, сега месецов треба да одам на контрола. Од Август пробуваме за второ и сеуште не биднало, а после пораѓај хаотична менструација имам, често цисти на јајници, инаку сум на 50мг еутирокс од летоска, бев на 25 но ми појачаа.. да не ми е веќе многу таа доза и пак ради тоа да имам проблеми... ?

16. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    LH и FSH се женски полови хормони, ако си правела хормонален статус би требало да ги имаш.
    Дозата ти зависи од fT3, fT4, идеално TSH би требало да ти биде помегу 1 и 2, ако е накаj 0 можеби е преголема дозата.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.408
    Допаѓања:
    76.544
    Имам правено но пред година се комплет хормони, ке направам нови. На последна контрола тсх ми беше 3.80 некаде (летоска 6 ми беше, а пролетта 7.55), рече докторкава со 50 да продолжам пред два месеци, сега оваа контрола ке видиме може не сум за 50 веќе, зашто некако почнаа да ми лудуваат пак хормоните и да недобивам на време (цисти пак). Антителата успеав од 600 на 180 за 7,8 месеци... може и тие се веќе на скроз нормално ниво. Ај ако добијам се комплет на ново хормони да испитам :) (дај боже да не добијам, но не ради цисти :D )

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  18. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Супер е ова, се средуваат работите.Можеби и од стрес да те зафркава циклусот, вероjaтно си оптеретена со тоа да забремениш побрзо. Опушти се ако можеш, ке биде :)

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.408
    Допаѓања:
    76.544
    Имам едно душиче дома ме опушта, не мислам многу на тоа. Повеќе стрес имам од устава и забите, имам проблем таму и уста полна железо, ни зборувам како што треба, ни можам да јадам како што треба.. а насмевка на некој да подарам па никако :D Фала за советите и брзиот одговор :)

На Abeja и LollySky им се допаѓа ова.
  20. Niki.V

Niki.V Нов член

Се зачлени на:
    15 јануари 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    15941161_10209540555929035_7331869036848743602_n.jpg Zdravo,jas sum nova tuka i me interesira ako moze da mi kazete koja ja imam hipo ili hiper.Vo ponedelnik imam zakazano so prioriteten i sigurna sum deka e mnogu losho shtom mi rekoa odma da odam ....epten sum uplashena

На canter zzzzz му/ѝ се допаѓа ова.