Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Не се грижи толку, не е страшно :) Хипер е, ако се потврди пак со уште едно испитување ќе ти дадат лекови кои не се доживотни. Треба и на ехо да погледнат да не има јазли на тироидната. Обрни внимание на симптоми во последно време како губење тежина, срцебиење, немир, несоница и сл.

2. Niki.V

Niki.V Нов член

Се зачлени на:
    15 јануари 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Fala mnogu za odgovorot...Inaku gi imam site simptomi shto ti se navedeni :( i plus navecer mnugu me faka treska i celo telo me boli

3. makbt

makbt Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2012
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    6
    ako mozi nekoj poupaten da mi odgovori imam golema tezina slucajno proveriv tsh bidejki mi se pojavi tahikardija bev na dr i napraviv komplet analizi i samo tsh mi bese zgolemeno 7 i nesto , skenot vo red , a na eho mi najdoja cvorce mi dadoja terapija 75mg sekoj den po edno pred kontrolata sto bese za 3 meseci pocnav da osekam deka dozata mi e jaka toplina pokacen pritisok i dr na kontrola mi kaza cvorceto e namaleno ,ama izgleda tsh mnogu e snizeno od rezultatite se vide deka tsh e 0,19 i mi namali doza 4 dena celo apce 3 dena pola sega bev na kontrola ,a ja se oseka vaka mnogu podobro samo sto imam custvo kako nesto da me stega vo grloto i mi rece cvorceto e smeneto i ke treba da se pravi punkcija(neznam sto e toa) ama da napravam pak komplet analiza demek toa ke pokazi dali treba punkcija da se pravi veruvajte preplasena sum dali e toa strasno dali ima nekoj takvo iskustvo molam boga analizite da se vo red ama me buni oti me natera analizi oti tie gi pravev na pocetok i bea vo red neli od niv se odreduva koja e bolesta izvinete na dolgiot post

4. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Ама ништо не разбрав што сакаш да прашаш, како можеше цел пост во една реченица да е, неjacно напишано.

Последна измена: 17 јануари 2017
    На bibiiii и izmislena им се допаѓа ова.
  5. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    272
    Mariz, ако може да споделиш како ти се намалија антителата? Држеше некоја диета? Нешто промени во секојдневието? Освен терапијата. Ама терапијата не помага за намалување на антителата...

6. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.034
    Феминки ве молам за помош.
    Денес правев испитување на тироидна и само што ми стигнаа овие резултати.
    Не се разбирам баш што и како. Ве молаам некоја ако знае да ми каже

Прикачени фајлови:

7. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Moраш да отидеш на интернист или ендокринолог. Укажуваат на намалена функција на тироидната жлезда, ама треба да се погледне и со ехо и да се консултираш со лекарот што понатаму.

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.132
    Допаѓања:
    177.795
    со зголемена фунција на тироидната има некој проблем со дебелина да се поправа лесно и многу брзо?
    Или треба да слабееш?

9. Nalayan

Nalayan Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    245
    Колку се вкупно кошта преглед на ендокринологија на државно за сите хормони? И како се оди до таму, матичен одма ти дава упат, и која докторка да ја барам за да ми прави тест?

10. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    До 1000 најмногу би требало, за точно ќе ти пишам во петок бидејќи сум на контрола. Матичната не може да те прати, мора прво на интернист. Ако нема слободни термини во брзо време, побарај со приоритетен упат да одиш. Немам препорака за доктор, не сум нешто посебно задоволна од мојата.

На Nalayan му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Nalayan

Nalayan Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    245
    Прави ли проблем интернистот, во смисол да ти дроби демек ти треба само овој хормон или оној да го провериш а не сите? Или без проблем ти дава упат?

12. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Jaс кога бев, отворено и кажав на интернистката дека сакам да одам на ендокринолог поради тие и тие причини, така да само ме препрати, не замараше :) Ендокринологот врз основа на твоите симптоми проценува кои хормони треба да ги испиташ. Бидејќи јас освен со тироидната имав проблеми и со полицистични јајници и инсулин, секогаш ги испитувам скоро сите хормони.
    Да додадам, сите хормони можеш да ги испиташ и со упат од матичен гинеколог на поликлиника или во државна на гинекологија, ама ако веќе знаеш дека има нешто оди на ендокринологија.

13. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ...сврти малку наназад на темава ќе најдеш одовори !

14. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Партиципациja за преглед е 60 денари, ехо на тироидната е 40 денари, 13 хормони плус антиТПО, антиТГ и глукоза во серумот се 700 денари (значи отприлика 50 денари по хормон).

15. SONCENCE**

SONCENCE** Нов член

Се зачлени на:
    17 февруари 2017
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    7
    Zdravo , nova sum na forumot , narednata nedela imam zakazano operacija na tiroidnata

16. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Здраво феминки, ве молам за совет. Бремена сум 15+5 не живеам во Мк бременоста ја следам во Австрија. Од 8 ма недела ги пијам апчињата Еутирокс од 75 значи од првата посета на гинеколог, 6 пати неделно ги пијам, и посетувам нуклеарна медицина на секои 3 недели - ме гледаат на гуша со ехо и ми земаат крв од вена, ама резултат ми немаат дадено па ни кажано се запишуваат во електронската легитимација (незнам баш многу добро јазик) и кога ќе прашам дали е се во ред ми велат да се е во ред, и јас незнам зошто ги пијам апчинава и зошто одам на контроли... Прашањето ми е да не случајно се штетни за плодот овие апчина пошто се од 75 мг и колку треба да ми биде ТСХ во бременоста? И за што се зема крв, што се испитува со крвта? Слика од апчињата и единственото нешто што ми го пишува во мајчинската книшка за ТСХ од првиот преглед.

Прикачени фајлови:

• image.jpg
      image.jpg
      Големина на фајлот:
      168,4 KB
      Прегледи:
      19
    • image.jpg
      image.jpg
      Големина на фајлот:
      170,8 KB
      Прегледи:
      19
  17. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Здраво мила. Не се грижи, вероjaтно се потребни штом ти ги препишале. Не се штетни за плодот, лошо е да прекинеш да ги пиеш на своja рака. За жал не можам да ти помогнам поконкретно бидеjки не знам како треба да се движат хормоните во бременоста. Можеш да побараш совет и во темите за бременост, можеби подобро ке ти обjacнат.

18. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Sepak fala na odgovorot mi bese vo misla da ne se stetni za plodot,
    koga ke gi imam drugite rezultati ke prasam i tamu :hug:

19. ss80

ss80 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    272
    Чудни се во странство. Ние сме „посреќни“ валда овде што се ни даваат на рака... Значи воопшто да немаш грижи, еутироксот МОРА да се земаат во бременост за бебето да се развива добро. Јас примав еутирокс 25 а сега ми го покачија на 75 (трудна сум 31 недела). На бебето само може да му биде подобро, а никако полошо од овие таблетки. Среќна и лесна бременост ти посакувам:)

На LollySky и orhideea им се допаѓа ова.
  20. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Уф не да се чудни |( пречудни. Значи ОК ако нема штета. Пошто читав имало и послаби од 25, 50 па ми беше во мисла дека овие 75. Фала ти и тебе да ти биде со лесно :hug:

На ss80 му/ѝ се допаѓа ова.