Здраво, истите апчиња ги пиеме и во Македонија, така што немај гајле, не се штетни . Тоа што ти пишува на книшката ти се испитувањата што ти се направени, само мислам дека кај нас даваат помала доза за ТСХ 3,9, ама веројатно кај нив се други референтните вредности или па затоа што си бремена треба повисока доза. Ако имаш некоја подетална информација на германски, можам да ти преведам ако сакаш. Баш мислам дека е супер што те гледаат во Австрија, сигурно повеќе обрнуваат внимание од овде. Таму само јазикот може да биде проблем, друго се е супер
Vo tekot na bremenosta mislam deka nema koj znae kolku vnimanie bidejki na 4 nedeli se pregledite, kaj maticniot ne mozes bez termin da pojdes a za termin e tesko, slucajno ako nesto ne sum dobra mora vo brza pomos... premnogu e razlicno ovde od kaj nas no se raduvam sto drzavnite bolnici mu se sto pati poubavi i cisti od kolku kaj nas privatnite... ako mi trebas za prevod nesto ke te baram
Здраво, ги испитував ТСХ ми е 4,07 и АнтиТПО 21, 51 па би сакала совет од поискусните дали сеуште сум хипо со тсх од 4,07 и дали би требало со овие резултати да одам кај докторката бидејќи контролота ми е закажана за наесен. Фала
Секако треба да одиш кај ендокринолог со резултатите. Покачено ти е ТСХ, што значи можно е да си хипо, ама може да е моментална состојба од некаков стрес на телото. Веројатно ќе те следат, а и ехо треба да направиш дефинитивно.
Од стрес е. Повеќе од година тсх ми беше околу 2. А еве 3 години пијам еутирокс а антителана се негативни.
Феминки не можам да ја читам цела тема, па да ви поставам конкретни прашања. На моја многу драга особа и дијагностицираа тироидна. ПОследните денови од преголем замор и низок притисок не ни стануваше од кревет. 1 Дали може да се излечи? 2. Дали операциа е задолжителна? 3. Дали влијае на плодноста и бременоста? 4. Дали навистина се качуваат многу килограми? 5. Дали се појавува гуша ( која сега и е мала)?
Tироидна жлезда имаат сите луѓе, веројатно мислиш на заболување на жлездата. 1. Битно е дали е хипертироидизам или хипотироидизам. Од тоа зависат и симптомите, и лечењето, и дали е излечливо или доживотно. 2. Не е задолжителна освен ако нема малигни јазли што се откриваат со ехо. 3. Ако се прима соодветна терапија не влијае воопшто на плодност и бременост. 4. Се е индивидуално. 5. Се е индивидуално. Ако има уште нешто слободно прашај
@LollySky фала за одговорите. И кажале дека има вишок на јод. 6 год се оидуваат да имаат деца, па уште ова фалеше. Налет
Тогаш претпоставувам се работи за хипертироидизам, односно зголемено лачење на жлездата. Задолжително нека бара да ја прегледаат и со ехо, и ако се откријат јазли, да се направи пункција за да се види дали се малигни. Ако нема малигни јазли, да не прифаќа веднаш операција затоа што тоа би значело доживотна терапија туку да проба прво со лекови да ја среди состојбата. Ако нема јазли, не е доживотно ни лекувањето. Добро е што се открило, можеби тоа било причина за неплодност. Со лечење ќе се среди состојбата.
Чул те Бог за последните две реченици. Важи ке и пренесам се, па ако имаме уште прашања ке се вратам на темава фала ти @LollySky
Pomina i operacijata , se e ok , vcera bev na kontrola i rezultatite mi se super ...jas sum super i sega mn podobro disam )
Пред два месеци конечно со 50мг симнавме на 3.49... сега бремена сум 5 недели и проверив и шок тсх 6, ми појача 5 дена 50мг, два дена 75мг... Инаку многу лошо се осеќам, незнам дали е поради неа или поради железото (10 ми е, граници 6-26, не е премногу ниско ама ферин резервите на железо ми се 7 а треба 10-160)... инаку мака мачам одамна со железо, свашта пијам и дури 10 ми е... цело време ми е тешко, висок притисокот чат пат, замор страшен само ми се спие, глава исто ме боли... може ли да смета тироидната на плодот? Вака тсх 6 многу ли е??
0,25 -5 се референтните вредности во лабараторијата кај што испитував мојот резултат 3,31 т3 и т4 ми се во нормални граници нема јазли нема ништо на ехо дали ке ми пишат терапија ?
Не би требало, ама би ти препорачала повторно да ги провериш хормоните за три до шест месеци. Провери и антиТПО.
ги проверувам изминатите 3 години секогаш ми беше близу горна граница сега е најниско до сега што било не примам терапија АнтиТПО што покажува?
Досега немаш воопшто примано терапиja? АнтиТПО се антитела кои би покажале дека тироидната жлезда е изложена на автоимун напад, односно дека самиот организам не ja препознава и создава антитела кои со тек на време ja уништуваат и доведуваат до хипотироидизам. Ако тсх е на горна граница изминативе години, jac би проверила сепак да не има таков процес.