Фала Nelche, тоа сакав да знам, ако има некој друг мислење, нека пише за алкохол, дали смее, дали пречи.
Ај стави ја диетата тука... Инаку,нашиве доктори не кажуваат,ама затоа гугл знае се,ама треба да бираш од каде информации ќе користиш.
^Лилит тоа колку што јас правев муабет со Ана-банана тоа се оние листовите што им ги даваат на заболените од шеќерна болест за регулирање на шеќерот со исхрана. Има еден пример за дневно мени со храна пресметана низ лебни едниници и уште еден лист со различни намирници исто така пресметани низ лебни единици. Мене ми ги даде докторката во ендомед бидејќи имам и проблеми со тежината.
Да да тоа е тоа ама листовите им се глупо направени барем мене не ми се добри и сори што покасно пишувам ама немам стално нет
Еве јас ке ви одговорам на сите за да не се плашите.Пореметувањето на тироидната жлезда не е заболување што ве ограничува во нешто,едноставно си пиете терапија и тоа е тоа.Јас пијам терапија 15 години и тоа во мојот случај е доста интересно тоа што најпрвин жлездата ми лачеше многу тироксин и поради тоа многу ослабев и покрај тоа што јадев,за на крај да почнам да станувам тромава и да се дебелеам,зошто почна да лачи помалку.На моето прашање зошто е тоа така,докторот едноставно ми рече - девојче и тоа се случува,тоа не е ништо страшно.Си пиеш терапија и толку е,не е тоа болест од која што се умира,мада да бидам искрена јас не се плашам од што и да дојде,таква сум по природа и едноставно ставам игнор. Сакав да ви кажам дека со терапијата може да престанете после одреден период да речеме од година или две,зошто може нејзината функција да си се врати во нормала,кај секого е различно така да не се замарајте воопшто... Единствено на што треба да внимавате е да јадете јодирана сол,и не ги купувајте сол кај ке стигнете,ке одите да си побарате убава моска јодирана сол... Поздрав
luge ke mi kazi li nekoj za alkohol dali mozi coek da se napie meseci nemam ni pola caska ispieno ni po rodenedeni ni po slavi se ispaniciv da ne preci na terapija kazete msilenje? [mod-kirilica:wzyqn8zu][/mod-kirilica:wzyqn8zu]
Афродита,ти беше одоговрено на претходната страна,тебе изгледа те мрзи да бараш,па сакаш инстант одговор и друго,те молам пишувам кирилица,затоа што забележувам и на други теми пишуваш на латицина и имаш добиено повеќе потсетувања дека такви се правилата на форумот,да се пишува кирлица.
лилит не ме мрзи но ете не сум видела па со ако барам инстант одговор мислма не е нисто лосо тоа а за кирилица нее пробелем веке се трудам да не заборавам
Нормално дека не ти пречи,понашај се нормално,па пореметувањето на тироидната злезда не е некоја болест за умирање или дека ве спречува во нешто,пиеш таблета наутро и тоа е тоа,и ти и сите останати што пиете еутирокс уживајте,можете да јадете и пиете што сакате и да живеете најнормално... Поздрав и извинете што ве искарав вака
ок тоа ама сепак да си прашам јас ,а сите спомунвате на утро ги пијате апцинјата јас на вецер поцнав кога прв пат ми ги дадоа и така ми остана тој термин за пиенје некаде кон 7,8приквецерта а мислам дека нема врска тоа кога или ?
Има врска кога и тоа многу е важно. Се пијат наутро на гладен стомак,секој ден во ист термин и не треба да се јаде,ниту пие во наредниот еден час. Навечер не,освен ако не ти рекол така докторот,што не ми се верува,никој не пие апчиња за тироида навечер,ниту докторите советуваат така.
ех многу убоаво ме известиле ама бас убаво никој не ми спомна ни гладен стомак ни утро ,само ми рекоа нема врска кој дел од денот а плус тоа јас си јадам цесто после тоа
Епа пишува и во упатството на еутироксот,прочитај го. Мора да биде на гладно и гледај да не јадеш барем после 10 вечер затоа што до утрото ти е храната во стомак и нема ефект после еутироксот,односно се намалува абсопцијата на хормонот (затоа што еутироксот е уствари синтетички т4).
ај то со упатството мози моја греска ама бе дали како доктори треба да казат кога како и кои се правилата прасав јас кога бев на контрола NESTO SO TREBA DA ZNAM DA MI KAZAITE? ама ми казаа не одговрони
и сега јас да го сменам терминот на земанје на апцето сакам,амаа ме маци тоа со да не дојди многу брзо земанјето на едното апце со другото посто пресска се напив кај 7 и несто,а ако се напијам наутро биди брзо или нема врска,ми е страв дека месеци вака терам со овој термин да не има некое влијание?
Не би сакала да те советувам на своја рака искрено да ти кажам...не верувам дека нешто би ти се случило,ама не знам.Јави се кај докторот и исконсултирај го телефонски,не е некоја работа која бара лично да се видиш со него. Ама во секој случај,навечер не е времето за пиење на овие апчиња.
фала во секој слуцај еве ако не процитав тука немасе да знам,а планирав да се јавам да прасам ама како со се добро организирани како и првиот пат ко ги прасав се знае колку добро ке ме информираат како и да е ако енкој има несто со знај нека писи
имам 26г и пред 2 месеци време на редовна контрола ми беше дијагностицирано хипертиреоза со резултати од лабараторија :ТSH-0,10 T4-12,4 препишана ми е терапија тирозол 20мг. Се здебелив 15кг што не е својствено за оваа дијагноза по она што го видов на овој форум. А исто така ми беше диагностицирана и циста во горната половина на левиот лобус. Ако може некој да ми предложи некој совет или да ме упати кај некој поистакнат ендокринолог.
Се здебели откако почна со терапијата или претходно?! Многу со хипер откако ќе почнат со терапијата се дебелеат,а претходно или се со нормална тежина или многу слабеат.