Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Оленка*

Оленка* Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2014
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    1.751
    Тоа се лимфни јазли. Баш како што иде патот на чимфните јазолчоња на глава и врат, го опиша. Не ги чепкај и внимавај на нив, најрано што можеш да отидеш кај матичниот и побарај крвна слика, имаш изгледа некое воспаление/инфекција па провери каква е. Прашај го матичниот за понатамошни испитувања. Не го забаталувај проблемов, не дај боже понекогаш знае да биде вистинна сериозно (што се надевам кај тебе не е случај). Поздрав и пиши што си направила. :)

2. Ајнштајн-ка

Ајнштајн-ка Нов член

Се зачлени на:
    16 март 2017
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Од лично искуство знам дека некогаш баш тие безболни топчиња се поврзани со тироидната. Мој најдобронамерен совет ти е да си направиш едно ехо. Се надевам дека немаат никаква поврзаност. Среќно

3. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Vcera bev vo privatnata ambulanta Tireodijagnostika.Ovde vo strumuca si napraviv dve ispituvanja i tsh mi bese mnogu visoko.Prviot pat 15 vtoriot 20.Zatoa bev za sk.Tamu izleze 10 tsh.Doktorkata mi dade eutiroks po 50mg na sabajle.Inace bremena sum 10 nedeli.Mi kaza da ne pijam femibion ili prenatalni vitamini so sodrzat jod.Jodot stetel.Sekade kaj so citam po net pisuva deka jodot ja stiti tiroidnata.Citav i ovde na temava deka se preporacuva jod.Isto me prasa da ne sum jadela od toj domasen lek od mladi orevcinja vo rakija ili med,pa da mi se pokacilo tsh.Neznam navistina so da pravam.Vo site vitamini ima jod

4. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Ако си хашимото,дополнителен јод не се препорачува,но не до таа мера па и скрос да се изостави.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  5. AnaMarijaAa

AnaMarijaAa Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    656
    Tsh0, 005 референтна вредност 0,27_4,2 FT4 24,75 референтна вредност 12,2_22,0

Пред ивф постапка зар ова мора да се случи.
    Пишете совет

6. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    консултирај ендокринолог. Мене ми вела подобро да е ниско, отколку да е високо.

На AnaMarijaAa му/ѝ се допаѓа ова.
  7. AnaMarijaAa

AnaMarijaAa Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    656
    Утре ќе закажам кај костурски во Битола. Се надевам дека се ќе биде во ред

8. flower11

flower11 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    34
    Мој совет немој кај него. Одев ама ме зафркна за цел живот. Исто приватен е и др. Хаџиев од Битола а и добар.

На agios му/ѝ се допаѓа ова.
  9. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Utre ke zemam prioritetn upat od maticen za na endokrinologija.Sakam mislenje i da se ispitam i tamu za tsh.Pijam eutiroks od 50mg nasabajle.Se slusnav so Koco od Hemolab,porano ispituvav se kaj nego.Kaza ovaa doza e malku za tolku visoko tsh.Bremena sum i nr sakam da rizikuvam.Samo se plasam dali ke zavrsam so prioriteten.Od Strumica sum nemozam da patuvam.Kazete mi dobar dr.Mi ja preporacaa Katerina Adamovska(Adamova)ne sum sigurna:|

10. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Јас пијам Еутирокс од 75 а ТСХ ми беше околу 4, ми го препишаја од почетокот на бременоста, и секој 4 недели одам на контрола и ми велат дека се е во ред и терапијата ќе си ја пијам до крај на бременоста, не се штетни во никој случај апчинава, јас на почетокот се плашев ама овде ми кажаја дека се добри да се пијат во бременос.
    Тебе ТСХ ти е повеќе покачено прашај си доктор дали е подобро да ти ја зголеми дозата од 75.
    За доктор нез да ти кажам.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  11. yana147

yana147 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    222
    zdravo jas imam hasimoto pijam eutoroks ali imam uste eden problem imam kamenja vo zolckata i imam bolki treba da se operiram a taa operacija e so celosna anestezija i mi e mnogu strav celo vreme mi se vrti vo glavata sto ako ne se razbudam strav mi e zosto imam hasimoto dali nekoj se operiral so celosna a imam i hasimoto?pozz

12. flower11

flower11 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    34
    На фејсбук има масовна балканска група за сите што имаат проблеми со тироидната се вика To nisam ja to je moja stitnjaca со многу корисни совети.

13. Martovka

Martovka Активен член

Се зачлени на:
    28 август 2016
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    12
    Имам два чвора на штитната жлезда и нели доктор ко доктор одма треба да се оперира да се вади,па сакам да чујам искуства дали е неопходно или да не чепкам,дали можам со некој чај,со биоенергија или....нешто друго.Ве молам ваши совети и искуства ми се добредојдени.

14. boo3

boo3 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2015
    Пораки:
    1.513
    Допаѓања:
    5.394
    Јас имам чвор на десниот лобус, кој континуирано расте. Само за сега не е доволно голем за хирушки зафат, па имам препорака да го следам. Хормоните ми беа нормални и не примам никаква терапија. Провери хормони ако веќе немаш проверено, а ако чворовите се поголеми самиот лекар треба да те прати на нуклеарна за да правиш биопсија.

15. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.653
    Допаѓања:
    7.475
    И јас имам две чворчиња,ама не ми препорачаа операција,само да се следат.

16. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    4.847
    На десната страна ми е околу 5 см,а на левиот околу 2см.Не ми растат и не ми сметаат, примам еутирох таблети,е др ми вели да го вадам тој што е 5 см,а биопсијата ми е ок,мислам бенигна вероватно не е опасната,во дилема сум дали да го вадам и сум на мисла да барам и второ мислење.Кој др ми го препорачивате а да не е на клиника,било државно или приватно ама да е ок според ваши искуства.Ви благодарам Многу.

И да Ве прашам дали доколку треба да го вадам има начин лапароскопски на приватно или дали прават на државно.Или не ми бега ножот.

Последна измена од модератор: 17 април 2017
  17. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.090
    Луѓе јас сум хипо,еве веќе 5 години пијам еутирокс од 75 мг.
    Е сега,морам да признаам не ги земам редовно наутро,ми се смачи од тоа срање што сум осудена доживотно да примам терапија,а додека ги конзумирав редовно па и не почувствував некое подобрување,косата сеуште ми опаѓа,се препотувам,имам тахикардии дури и во лежечка состојба,склона сум на дебелеење,значи метаболизмот ми е бавен како желка,за менструалниот циклус и да не правам муабет,добивам еднаш на 3-4 месеци....и имам уште стотици симптоми кои морам да ги носам како терет :(
    Се излечил некој од состојба како мојата?
    Стварно ми се смачи,неможам да функционирам нормално,имам чести главоболки,притисокот често ми се зголемува,само се задишувам,нервозна и отечена сум целата,немам редовен сон,ќе експлодирам начисто :D
    A,да заборавив да ви кажам викендов 2 пати се онесвестив:( можно ли е да е од тоа што не примам терапија?
    Му се јавив на докторот ми вика не е од тоа,сосема ти е нормална состојбата сега,проблемот барај го на друго место,како божем да ме излечи тој,го мрзеше ехо да ми прави,едвај еднаш годишно ми прави,тешко му е дури да ми ги испита хормоните,само ТСХ ми испитува,патем последно 0,5 ми беше вредноста..
    Знам дека неможе да ми помогнете,но морав да се "истресам".

18. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Под итно смени го докторот. Не се лечи хипотироидизам, но ако дозата е добра би требало нормално да функционираш.

На Bozica1980 и Rama им се допаѓа ова.
  19. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.090
    Пред 2 недели бев последно на контрола и му кажав дека немам никакво подобрување и му реков да ми ја зголеми дозата,и ми се развика,рече дозата била во ред,требало проблемот да го барам на друго место,јер не прима критики господинот,па ми рече фино лепо матичната да ме упатела на друго место да барам проблем за лечење,со тироидата се ми било ок:wasntme:
    Иронијата е што тој лично ме закажува за секоја наредна контрола,баш и реков на општата матична докторка да ме закаже таа кај друг специјалист,а таа ми вика дека не смеела пошто специјалистов ме закажувал лично,и сега работата е нит ме лечи нит ме другом даје:(

На приватно не сум била,освен во Филип втори,ама немам баш пријатно искуство од таму:^)
    Така да,незнам што да правам,кој пат да го фатам8)

20. blackwave

blackwave Популарен член

Се зачлени на:
    15 мај 2014
    Пораки:
    483
    Допаѓања:
    1.818
    Каснам малку, ама испаднаа безопасни цисти на тироидна :)

На Оленка* му/ѝ се допаѓа ова.