Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    Kaj koj dr odis?

2. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    4.847
    На клиника кај кого ќе има термин но би сакала за чворовите да одам на приватно на второ мислење.Да ми препорачате некој асален приватен ендокринолог.Ви благодарам

3. Oden*

Oden* Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    Пред неколку години испитав тероидна по препорака на матичен лекар зошто ми паѓаше многу косата, испадна дека имам намалена функција на тероидната, интернистот не ми даде никакви лекарства ми рече да примам повеќе јод, лани повторно бев да испитам наводно ми била подобрена функцијата, оваа година не сум била да испитам не можец никако да најдам термин киј ќе ми одговара, би ве замолила да ми препорачате приватен интернист во околината на Центар или Аеродром

4. tea20

tea20 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 септември 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    366
    @Oden* јас бев кај др.Милка во поликлиника Бит Пазар, првично бев за тахикрадија но ми откри по лабораториски испитувања дека имам хипотиреоза, ми даде Eutirox, веќе втори ден пијам, за храната го редуцирам глутенот повеќе јодирана сол, без соја итн итн сега да не се објаснувам многу... како и да е зборот ми беше дека докторката си ја знае работата и е стварно добра во тоа што го работи

5. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Др Габриела Балабанова, Е-Медикал, центар за лекување дијабетес и тироидеа. Се наоѓа близу Олимписки Базен, тел 02 321 2901

На Len@82 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.090
    Жени во последно време многу заборавам и постојано сум збунета и нешто како забавена снимка сум и немам никаква концентрација во ништо,мислите дека има врска со тоа што сум хипо8-| се си мислам дека не ми одговара дозата што ја конзумирам од еутироксот,ама господинот доктор се инати-тој знаел јас не:emo: а јас не гледам никакви подобрувања.

7. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    1.499
    Zdravo devojki ! Ima li nekoja od vas hipertireoidoza koja sto e vo bremenost . Odnosno dali hipertireidozata pravi problemi za zabremenuvanje. Jas pocnav so 40mg dnevo Tirozol. I sakam da se informiram od vadi licni iskustva .:)

Asalen endokrinolog , no na drzavna klinika dr.Gordana Pemovska . Na endokrinologija . Ke te spastri kako sho treba .. epa sea na drzavno e. No si ja biva !

Последна измена од модератор: 9 мај 2017
  8. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    Јас кога дознав дека имам намалена функција хипо истовремено дознав дека сум и бремена за второ ама за кратко време се испуштив ама не велам дека е од жлездата оти и пред првото дете имав бременост со спонтан. Е после спонтаниот и со намалена функција повторно останав бремена после седум месеци. И секој месец бев и на интернист да ми ја следи жлездата ѝ сѐ помина добро

9. boci79

boci79 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2017
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    18
    Zdravo na site.Jas sum nov clen i ne se snaogjam bas dobro:$.Inaku od neodamna imam problem so tiroidnata zlezda,nekolku meseci bev hiper a sega sum hipo.Pijam eutiroks od 25 i tri dena od 50.Sega si staviv zeleni orevcinja vo med i posle 40 dena sakam da prestanam da go pijam eutiroksot,onaka na sopstven rizik i da probam da zemam od medot so zeleni orevcinja.Pa po 1 mesec da otidam na kontrola .Edvaj cekam da vidam sto ke napravam i ke vi pisam ako preziveam:devil:

10. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.090
    За преживување ќе преживееш.
    Јас сум хипо,и еве веќе 5 години пијам еутирокс,иако понекогаш имало периоди кога со месеци на своја рака прекинував да земам еутирокс,бидејќи не гледав подобрување никакво.
    Од друга страна сите доктори ми викаат дека морам доживотно да примам терапија,а јас си играм топло-ладно,се плашам дека може да има фатални последици...

11. boci79

boci79 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2017
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    18
    Da ti kazam pravo ne veruvam mnogu vo ovaa "dozivotno pienje eutiroks".Mora da postoi nesto sto se jade ili pie i gi pokacuva hormonite.Jas nekolku meseci go pijam eutiroksot i sekoe utro posle pienje imam glavobolka racete mi se tresat se potam.I jas ne gledam nekoe podobruvanje.Mi kazaa na 6 meseci kontrola.Posle prva dijagnoza hipo i op "dozivotno ke si gi pies".(facepalm)Ama lesno me otkacija

12. Katty52

Katty52 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2017
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    345
    Луѓе мене ми рекоа дека ми е хипо предтоа резултатите ок мо беа а сеа ми се вака
    Т4 - 0.919
    TSH - 6.21
    Anti TPO - 707
    Запознаени сте со овие хормони? Т.е според ваше искуство може да ми кажете што значи? Секако доколку некој знае, затоа што мене докторката буквално нишо нр ми кажа освен да пијам еутирокс

13. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.015
    Допаѓања:
    135.595
    Tsh ти е високо и анти телата ти се многу покачени. Тсх треба да е до 4 најмногу. Инаку имаш намалена функција на тироидната - хипотериоза. Затоа и терапија ти дале.

14. Katty52

Katty52 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2017
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    345
    Луѓе мене ми рекоа дека ми е хипо предтоа резултатите ок мо беа а сеа ми се вака
    Т4 - 0.919
    TSH - 6.21
    Anti TPO - 707
    Запознаени сте со овие хормони? Т.е според ваше искуство може да ми кажете што значи? Секако доколку некој знае, затоа што мене докторката буквално нишо нр ми кажа освен да пи
    A тоа анти тела што значи ?

15. Eni meni

Eni meni Нов член

Се зачлени на:
    14 мај 2017
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Ne znam sto da pravam !!! Pijam eutiroks so godini imam namalena funkcija na tiroidnata pocnav so 25, 50, na kraj so 100 mg eutiroks. Imav mnogu problemi vo posledna vreme pagjanje nakosa, nervoza, nesonica :) itn. Koga bev da gi proveram hormone doktorkata mi vika deka se ok I da prodolzi so eu 100mg. Ama zaradi simptomite mi rekoa da napravam povtorno ispituvanja na drugo mesto. I napraviv I povtorno hormone vo red samo sto Sega ovoj Dr mi vika da probam da ja zgolemam dozata na 125 mg za da vidime kako ke funkcionira tiroidnata zasto spored nego dozata za hipo trebala da se zgolemuva sekoja god. I Sega ne znam sto da pravam dali da ja ostavam 100 ili da pijam od 125mg. Nekoj sovet ve molaamm!!!

16. boci79

boci79 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2017
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    18
    Iskreno da ti kazam jas mislam da ostanes na 100.Zosto da ja zgolemuvas dozata na 125 ako hormonite ti se vo red i so 100.Nie bidnavme kako eksperimentalni gluvcinja.Sekoj doktor razlicno ni kazuva i ne sovetuva.Prodolzi uste eden mesec so 100,pa ke vidis rezultat.Ako se e vo red ne menuvaj nisto.A toa sto kosata ti pagja ne mora da znaci deka e hormonski.Mozebi si anemicna,zelezoto mozebi ti e nisko.Ima mnogu pricini za toa.Pozzzz.Vidi sto ke napravis pa pisi

17. Eni meni

Eni meni Нов член

Се зачлени на:
    14 мај 2017
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    I jas odluciv taka. Hormonite mi se Tsh 1.50 od 0.4-4.0 a ft4 1.52 od 0.89-1.76 . Ke prodolzam so eutiroks 100 do sledna kontrola pa ke vidime. Samo sto jas piev I bromergon vo megjuvreme koj na posledna kontrola mi bese pod dolna granica pa pocna da mi stanuva mnogu loso. Mi rekoa tiroidnata I prolaktinot se povrzani pa ke vidam Sega otkako go prekinav bromergonot kakvi ke mi bidat rezultatite. Ke pisam. Fala za sovetot :)

Последна измена од модератор: 16 мај 2017
  18. boci79

boci79 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2017
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    18
    Nema zosto.Poveli i drug pat!(fingers)

На Eni meni му/ѝ се допаѓа ова.
  19. @malena

@malena Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2017
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    28
    Генерално организмот лачи антитела за истите да се борат со страни тела кои се штетни за организмот (бактерии, вируси). Но овие антитела конкретно (антитироидни антитела), ја напаѓаат тироидната жлезда и ја оневозможуваат нејзината функција, па затоа е проследено со намалена секреција на T4. Се класифицира како автоимуно заболување, бидејќи во превод самиот организам си ја уништува тироидната жлезда.

Јас ја имам истата состојба со хормоните Т4 и TSH, а антителата треба дополнително да ги испитам, макар што ми рекоа дека и да се потврди дека ги имам нема како да ги третираат.

Вака звучи многу страшно, ама мислам дека не е. Се распрашав, има многу слични случаи каде после неколкумесечно пиење на еутирокс состојбата се стабилизира. Само ќе треба редовно да се следат хормоните, отприлика на 6 месеци и да се има увид во состојбата.

20. DaenerysT

DaenerysT Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    597
    Zdravo. Najprvo ve molam da izvinite za latinicata. Od telefon sum i nemam makedonska poddrska.
    Aktivna sum vo temata Poddrska za site onie koi sakaat da zabremenat. Dve godini se borime so neplodnost. Napraveni se site ispituvanja i se drugo e ok, osven sto mi dijagnosticiraa hipo so hashimoto. Na terapija sum 50mg eutirox veke dva meseci ama bremenost seuste nema. Da ne gjnavam tamu vo temata, sakam da prasam dali nekoj znae kako konkretno hipo vlijae na nemoznost za zabremenuvanje? Se iznacitav segde, i segde pisuva deka postoi opasnost od gubenje na plod dokolku ne se tretira. Toa znaci deka sepak moze da se zabremeni i pokraj hipo. Togas zosto kaj nas seuste ne uspeva? Ili ako nekoja od vas bila so hipo, posle kolku vreme od terapija uspeale?