Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Можеби имаш други проблеми,хипо сум но без никакви проблеми останав бремена,и тоа непланирано за во тој период..Ако се друго е во ред ова не би требало да ти создава проблеми,додека се третира правилно нели,со еутирокс.Него мора да го пиеш,не смета во бременост.

2. len4e

len4e Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2009
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    60
    Jas sum hashimoto so hipo, pred tri godini otstaniv leviot lobus so operacija na torakalna, a posle nepolna godina ostanav bremena od prv pat. Proveri drugi hormoni, ispitaj mileroviot hormon zadolzitelno da ne evo drugo problemot zasto dokolku se regulira so eutiroks nema problem so zacnuvanje.
    Za zadrzuvanje na plodot ne piev nisto osven utrogeston vo 6m poradi iscedok so krv.
    sekoe dobro i mnogu sreka!!!

3. len4e

len4e Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2009
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    60
    За вадење вниматлно. Мојот кога стигна 4см го извадив беше нанапред и естетски ми сметаше.
    најбитно е кој ке ти го вади. Јас го одбрај Спироски, можеби арогантен е премногу ама вредеше. резот не беше повеке од 4см и никаков проблем.
    Една докторка со мене во соба правеше кај Некој Александар замисли до ден денес има проблем со гласот и ги оштетил гласните жици.Затоа многу внимаелно со изборот на доктор !!!! подобро почекај подолго него ли трауми цел живот. А во состина се премногуз адоволни од карагозов кој заминал од државна но сепак прескапа е интервенцијата околу 2500еур.

На Martka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Katty52

Katty52 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2017
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    345
    Здраво имам едно прашање. Дали тие што се со хипо имаат проблем со дебелината? Еве пример јас имам 80кг и сакам да ослабнам. Пијам еутирокс секој ден од 25мг. Докторката ми кжа дека со еутироксот нема да се здебелувам.Или ќе ослабнам или ќе ја задржам килажава што ми е. Е сега пред неколку дена гледав интервју за тироидеата и една жена кажа дека иако пиела еутирокс дупло се здебелила.

5. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Јас бев во твојава ситуација. Две години борба, а бебе никако. Со тоа што јас пијам Еутирокс 25 мг.веќе 10 години, односно од моја 20-та година. Се додека не ми се намали ТСХ на 2, јас се борев со ,,неплодност,,. Го намалив со природен мед, прополис и матичен млеч, и истиот месец останав бремена. Имав малку тешка бременост во почетокот, но се се заврши во најдобар ред. Родив керка, во 42-ра недела, тешка 4 кг. Сега е девојка, од 4 ипол години :) Со лесно нека ти е.

На Len@82 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Len@82

Len@82 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2016
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    143
    Здраво,

Дали знаеш отприлика колку наплаќа за преглед и дали ако одам со резултати за ТСХ од државна болница ќе ги прифати?

Поздрав

7. DaenerysT

DaenerysT Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    597
    На последнава контрола, TSH ми отиде во обратна насока од јака терапија :( Од хипо станав хипер. Сега нема да пијам терапија до следна контрола. Се надевам сега ќе се нормализира и антителата ќе проработат па ке се качи малце вредноста на TSH и ќе имам шанса за бременост месецов. Ако не ја бива, одам под терапија со кломифен, не можам да чекам повеќе. Имам овулација секој месец, ама колку што меревме до кај 18мм растат и прскаат. Колку и да не сакам со кломифен, морам и тоа да пробам. Тоа е следен чекор пред инсеминација. Другото е све испитано и во ред. Стискаје палци :)

8. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Posle dva meseci pienje na eutiroks od 50mg,tsh go namaliv.Vcera pravev kontrola vo Tireodijagnostika. Ft4-12,63 Tsh-2,99.Doktorkata kaza vo bremenost e dobro da se drzi nekade okolu 2.Da pijam od 50 mg isto i 3 dena od 75mg.Ne mi e jasno ,malku glupo e ama sepak ke prasam.Od cela nedela 4dena pijam od 50mg a ostanatite 3 od 75 taka?Inace terame 19ta nedela

9. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.015
    Допаѓања:
    135.595
    така

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  10. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Можеш со резултатите од државна, ехо и преглед ќе те чинат околу 1000 денари.

11. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    100.623
    Значи,треба или не треба да се пие терапија пред вадење крв?

12. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.015
    Допаѓања:
    135.595
    треба

На lunicka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    А зошто јас цело време мислам дека од хипо не се преминува во хипер,а еве некогаш овде ке прочитам така за некој?Значи сум грешка или?

14. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    100.623
    Ај ве мoлaм пoгледнете ги резултaтиве,ми се дигa кoсaвa нa глaвa...:|
    upload_2017-6-1_18-9-35.jpeg

15. DaenerysT

DaenerysT Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    597
    Antitelata ti se visoki. I mene mi bea vaka skroz isto. Kako sto mi izgleda rezultative se od 8mi Septemvri. Ke ti dadat eutirox i ke se normaliziraat. Pij si selen i vnesuvaj jod. Mozes brazilski orevi da si kupis gi ima vo Stokomak. 2 brazilski orevi na den se celata preporacana kolicina na selen vo denot. Plus ishranata malce pod rezim, pomalce leb i blago, probaj bez gluten da izdrzis nekako :) jas ne mozam i sekoj den se kanam da pocnam da vnimavam mnogu na toa :(

На lunicka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.333
    Допаѓања:
    8.151
    Здраво :) По направен крвна сликс, ми текоа да одам да испитам тироидна жлезда. Најпрво треба да идам кај матичен за упат така? Инаку ќе може да ми кажете дали Државна или Воена е подобро на преглед? Или доктор да препорачате? Колку време се чека за резултати?

17. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.015
    Допаѓања:
    135.595
    Матичниот за кај интернист, потоа тој кај ќе ти најде термин таму.

18. Fillia

Fillia Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    1.632
    пред некое време правев испитување и ТСХ ми е 14,8 се друго е во ред прашањето ми е дали некој што имал волку висок тсх имал проблеми со бременост т.е со зачнување на дете и дали откако го изрегулирал тсх го средил и проблемот со плодноста

19. DaenerysT

DaenerysT Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    597
    Jas imam problem so zacnuvanje so TSH 6.4 i amtitela nad 1300 :( od site ispituvanja samo kaj tiroidnata naidov na rezultati nadvor od referentnite vrednosti. Kako i da e, ne mi e utvrdeno dali tocno od hipo ne mozam da zabremenam. Sekade naidov na odgovor deka vo slucaj na bremenost visok TSH ako ne se kontrolira so eutirox moze da predizvika gubenje na plodot. Sto znaci sepak moze da se zabremeni. Jas imam i PCOS i za toa primam terapija plus. Dali pcos mi predizvikalo narusuvanje kaj tiroidnata ili tiroidnata predizvikala pcos i disbalans na site hormoni ne znaeme. Megjutoa mislam deka moze da se zabremeni so toa sto sansite se znacitelno namaleni. Jas seuste nemam uspeh vo zabremnuvanje veke 2 godini. Ama ke bide ;)

20. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.061
    Допаѓања:
    6.550
    @DaenerysT мислам дека и кај мене се појави нерамнотежа на тироидна заради лечење стерилитет. Отом потом излезе ПЦОС. А кај тм добри се разултатите?