Ќе треба ли промена на терапијата со овие резултати бидејќи скоро 3 години пијам еутирокс 5дена*50мг и 2дена*75мг? Ми е страв да не ја влошам состојбата, премногу да не ми делуваат лековите.
Мене после 2 месеци еутирокс од 50, ТСХ ми се симна на 0,02 од претходно 6,45. Ми ја прекинаа терапијата и ми дадоа само селен да пијам. Меѓутоа за брзо сум пак на контрола бидејќи многу ми се високи антителата, при што без терапијата одма ќе почнат да ја напаѓаат и пак ТСХ ќе се качува нагоре. Затоа всушност и го пијам селенот. Во комбинација со јод се уништуваат антителата кои ја напаѓаат жлездата и се качува ТСХ. Не се секирај, докторите знаат. Може ќе те остават месец два без терапија па на следно ќе видат ако се качил малку може да те остават само на 25 еутирокс. Како и да е ќе се среди
Последниве 4 години бајаги набив килажа, косата почна да ми станува кршлива и многу да ми паѓа, кршливост на ноктите, а од лани чувствувам гушење, панични напади, лебдење, поспаност и анксиозност. Прашањето ми е дали е можно да имам хипотириодизам? Според симптомите се мислам дека е тоа а не можам да дојдам до пари да се проверам на државно, само на приватно можам а тоа би коштало многу. Па, прашањето ми е дали има некаде по клиникиве ефтин приватен преглед, од Скопје сум?
Не те сфаќам баш...? На државно е секако најефтино ама си пишала дека не можеш да дојдеш до пари за државно, приватните се уште поскапи. Можеби за почеток најефтина и најбрза варијанта ти е да провериш TSH и fT4 со упат од матичен гинеколог, па ако има нешто сомнително тогаш да одиш понатаму на лекар интернист или ендокринолог. Да, симптомите асоцираат на хипотиреоидизам.
Zenski odamna ne sum pisala vo temava. Do sega odev na privaten endokrinolog tamu mi zemaa krv i se sto treba. Sega sakam da preminam na drzavno zos stvarno premnogu trosok e za edna nova mama. Moze li nekoja da mi kaze kako ide toa, ko sto gledam na klinika na endokrinologija nema termini na moj termin, kade vie idete, kaj koj doktor, kakov upat treba da zmemam i kade da gi napravam hormonite? Se nadevam nekoja ke me upati...
Jac на Ендокринологиja првпат отидов со приоритетен упат, а понатаму самата докторка ми закажуваше за сите следни прегледи. Ако каj тебе веке е утврдена диjaгноза и терапиja, можеш да правиш контроли и каj интернист.
Da utvrdena e, sakam kajbendokrinolog ne kaj internist bidejki dojam a sepak endokrinologot toa mu e specijalnost neli. Kaj koja dok odis, da zemam i jas prioriteten togas, kako ide so zemanje krv kolku se ceka za rezultati?
Здраво женски, имам еден проблем. Веќе период од 3 месеци ме измачува проблем со акни и секакви мозолчиња, што претходно ми се немаше десено, односно ми се правеа во пмс по 2-3 и чат пат во месецот но ништо страшно. Ете скоро 3 месеци ми се прават секојдневно и кога ќе ги притиснам ми остануваат дупчиња, толку ми влијае на самодовербата што еднаш неделно дали излегувам од дома ито само по потреба.. Е сега јас неупатена пробав секакви креми, цело богатство потрошив овие 3 месеци и пак ништо. Читав кај некои членки дека можно е да има некој проблем со хормоните или општо со тероидната. Исто така да напоменам ако има некоја поврзаност, претерано потам и се чувствувам уморно овај период. Бев пред 3 недели до уред и матичната ми рече дека треба да одам кај матичен гинеколог и таму да проверам а дека сега ќе ми дај лабораториски упат. Заминав дирекно со упатот пошто уште беше рано и имав време и ми рекоа дека не работеле таа недела со хормони да одам другата. Чекав до другата и заминав во вторникот и ми го рекоа истото, дека не работеле оваа недела со хормони да одам другата недела, се изнервирав и си заминав Ете ја сега оваа недела и планирам утре од сабајле да одам. Прв пат ми е вака и незнам да се снајдам, имам 18, незнам дали и ако да кој ми е матичен гениколог и незнам ништо во врска со тоа.. Што мислите вие имаат ли некаква врска моите проблеми со тироидната?
Исто е кај сите доктори, од мојава не сум нешто екстра задоволна па да ја препорачувам Приоритетен за на ендокринолог мора да ти даде интернист, матичните не можат да те пратат директно на клиника туку мора преку интернист. Замоли го матичниот или интернистот ако може да ти препорача некој доктор за кој чул убави искуства. Крв ти земаат веднаш штом завршиш со прегледот, а потоа ти закажуваат контрола за една недела, така да кога ќе дојдеш на контрола си ги земаш резултатите и си чекаш ред кај докторот.
Може, но и немора да значи фека акните се од пореметени хормони. Ако сакаш да испиташ хормоби најдобро упат од матичен гинеколог за на гинекологија (ако си од Ск) и таму да ги испиташ сите хормони, вклучувајки ја и тироидната. Но тоа се испитува на трети ден од менструација. Каков упат имаш ти, за што да испиташ? Само тсх или комплет хормони?
Da ve prasam nesto pred nekolku meseci tsh mi bese 8 i mi ja glemiija terapijata pravev kntrola i sega mi e 14 strav me fati dali na nekoj mu se ima sluceno Znae nekoj da mi. Kaze
Луѓенца имам едно прашање. Дали имате напливи на жештина и горење, а потоа на студ, и како се справувате со нив? Јас пијам еутирокс 75 мг и откако се стопли времево не можам да функционирам нормално. Особено најтешко ми е со дланките и стапалата. Еве моментално горам, 5 пати ноќва станувам да се ладам ама џабе.
Карактеристичен симптом е тоа, расипан ни е термостатот Секоj на своj начин, некоj не поднесува топло, некоj не може да се стопли. Не знам како би се олеснил овоj проблем.
Матичната кога бев да и ги однесам резултатите видов дека е на одмор до 30 јуни. Од Битола сум.. Имав општ лабораториски упат за испитување, крвна слика, уринарен статус, седиментација и др. Кога бев за крв и урина немав менструација, односно ми иди за 1 недела. Од резултатите испадна дека железото ми е ниско- Реф.вредноста е 6.6 - 27.0 а мене ми е 6.4. Испитано беше само тсх и испадна 1.05 а реф.вредност не пишува..
Прочитај на прва страна, или нешто плус: Спојлер http://www.femina.mk/здравје/заболувања/хипотироидизам-намалена-функција-на-тироидната-жлезда http://www.femina.mk/здравје/заболу...-ја-провериле-функцијата-на-тироидната-жлезда
Јас немав никакви проблеми, нормално си функционирав. Но бидејќи бев во редродуктивен период, испитував хормони. Така видовме дека има проблем со тироидната.