Иста терапија, ист проблем.. Слабо поднесувам и високи и ниски температури. Најдобро е да се лишиш од излегување во најжешкиот период колку можеш повеќе. Носи најлесна облека, пиј многу вода и лимонада, салати и овошје практикувај и често лади ги рацете под вода, водени го вратот и глуждовите на нозете.. Магично решение за жал, нема. Ама ќе преживееме. Сигурна сум дека ќе најдеш начин кој ти одговара за да се справиш со температуриве.. Поздрав!
Резултатот е сосема добар. Веројатно те загрижува тоа што Т4 е малку над референтни вредности Тоа што TSH е добар покажува дека на твојот организам не му смета оваа блага покаченост. Доколку TSH беше под 0.5 ќе беше сомнително, вака е сосема ок.
Конкретно поради тироидната или ради друг здравствен проблем? Ако е само ради тироидната нема потреба.
Taка, сфаќам. Во тој случај ти препорачувам ехо на тироидната, нека ја погледне тироидната интернист или ендокринолог, па врз основа на хормоните и ехото ќе ти препорача што понатаму.
zdravo devojki dali nekoja od vas ima maki so zeludnikot imam bolki vo gorniot del od stomakot pod gradniot gos imam i povremeno tecna stolica i stolicata mi eposvetla boja dali moze ova da se simptomi na rak na tiroidnata taka mi pisaa na edna grupa inace imam hasimoto i pijam eutoroks od 50 krvnata slika mi e dobra i sedimentacija i crp dali imal nekoj problem so zeludnikot poradi eutorokosot i vakvi slicni problemi uste ovakvo nesto mi fali
Здраво девојки.Со мм се обидуваме подолго време за бебе.Мојот гинеколог ме прати да испитам хормони.Илезе дека ТСХ ми е 9 а референтните вредности се од 0-до 4.По еден месец пак испитав сега ТСХ ми е 7.Т4 ми е во границата на реф.вредности.Докторот вели дека имам намалена функција на тироидна жлезда и дека тоа не претставува проблем за забременување.Рече дека може да одам до Скопје да ги направам сите испитувања меѓутоа тоа после септември бидејки нема сега слободни термини ни кај специјалис кој би ми дал упат за Скопје .Сакам да прашам дали да чекам до септември или да проверам се на приватно. И дали навистина не треба да се загрижувам за мојата состојба .Извинете на долгиот пост
Проблем е, и тоа како. За бременост е препорачливо tsh да е под 2,5. Со оглед на тоа дека втор пат ти се повторува висок tsh, инсистираj на приоритетен упат и оди што побрзо каj интернист или ендокринолог.
zdravo devojki dali nekoja od vas ima maki so zeludnikot imam bolki vo gorniot del od stomakot pod gradniot gos imam i povremeno tecna stolica i stolicata mi eposvetla boja dali moze ova da se simptomi na rak na tiroidnata taka mi pisaa na edna grupa inace imam hasimoto i pijam eutoroks od 50 krvnata slika mi e dobra i sedimentacija i crp dali imal nekoj problem so zeludnikot poradi eutorokosot i vakvi slicni problemi uste ovakvo nesto mi fali
Како може некој туку така да ти каже дека имаш рак? Според мене е нормално, затоа што и јас кога почнав со еутирокс столицата ми стана потечна и многу почеста (што е одлично, затоа што претходно маки мачев). За да бидеш сигурна консултирај се со докторот што те води, прави и биопсија ако треба.
Здраво здраво =) Пред некој ден правев крвна слика и случајно открив дека имам т.н. „Хашимото синдром“. Совет?
Откако ми востанови проблем со покачен тсх докторката ми препиша терапија со Еутирокс.. Утре треба да се боцкам зашто помина месец откако сум на терапија, и треба да одам на контрола.. Ме интересира дали има врска во кој ден од циклусот ќе се боцкам (треба да проверам тсх, т3, т4 и антитела), и дали не треба да бидам јадена 8 до 10h? Поздрав.
Дали кај некоја од вас се има случено еден месец под терапија од Еутирокс, тсх-то да ви се покачи? Со мм се обидуваме за бебенце, и денес ги земав резултатите од боцкањето, тсх-то од 5,94 ми се покачило на 8,07.. А инаку пијам Еутирокс од 25 мг.
Мене ми се случило. После подолго време сфатив дека препораките во упатството во кои пишува дека треба да се пие 30 минути пред појадок се малку неточни. Откако почнав да го пијам Еутироксот 1 до 1.5 час пред првото кафе и околу 2.5-3 часа пред јадење, ТСХ конечно ми се среди. Денес ги земав резултатите, секогаш ми било помеѓу 3 и 4.5 (на периоди дури и 8 ), сега ми е 1.44. Она што го направив во последниве неколку месеци покрај ова строго придржување до размакот измеѓу Еутироксот и кафето е тоа што престанав да пијам јод! Инаку немам проблеми со автоимуно заболување, обично тогаш не се препорачува јод, но очигледно кај мене и ова има влијание. Исто и психичката благосостојба има големо влијание во варирањето на ТСХ. Само искулирај, држи се до редовно земање на таблетите и ќе се среди. И ние кај и да е ќе почнеме пак со обиди за бебенце. Поздрав!
Zdravo na site Sakam da ve prasam neshto.. vaka.. Imav redovna menstruacija se dodeka ne mi se pojavija probb so tiroidnata vo dekemvri i od toas pocnav da pijam eutiroks.. No, vo januari pa se do fevruari jas nemav menstruacija no pri kraj na fevruari dobiv.. I ottogas navamu redovna mi e menstruacijata.. No poslednata menstruacija mi beshe od 28 maj do 2 juni i poslemto ne dobiv eve 25 juli e.. Na 10 juli pocnaa mn jajnicite da me bolat i gradite premnogu mi bea otecheni ( znaete PMS) i vikam aj ke dobijam zoso sekad taka mi prai pred da dobijam iam izrazen PMS.. I tie bolki traea mozhebi nedela dena i podlemto minatata sabota zabelezhav krv i se izbrishavv i vikam ajde mi dojde , no utremto denta nemav nishto eve deneska 25 juli a jas nemam nishtoo... I pishav na doktorkata shto mi se slucuva i taa mi kaza deka sosem normalno e poso iam prpb so tiroideata.. ama pakk nekako ne sum spokojna mn filmcinja si praam kako i sekad... Iam 17 godimi i neznam se plasam se si mislam nedajbozhe rak nedajbozhe ova nedajbozje ona.. ( sum nemala odnosi nikogash) .. I vo petok ke odam na ginekolog.. Videte mene ne mi e strav od toa shto nemam dobieno vekje 2 meseca tuku deka malce krv imav pred nedela dena toa naprai da se ispanicham .. Ve molam za mislenje zoso mn filmovi si praam vo glavava so prashanjeto "shto ako".. f