Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.814
    Допаѓања:
    3.158
    А да ми препорачате која приватна ординација е најдобра за тироида? Во Скопје.

2. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.090
    Кај Јован,ама искрено не сум ич задоволна...го мрзи да ме види на ехо,не ме ислушува кога му кажувам дека немам подобрување и покрај толку време што сум на терапија,па не сака да ми ја зголеми и дозата,затоа од Јануари,имам можност да го сменам и ќе го сменам :D
    Порано одев кај Златко,тој повеќе обрнува внимание и затоа за термин кај него со месеци се чека.

П.с,ако си во можност за кај Хаџиев,оди слободно,нема ич да зажалиш што ќе дадеш пари,барем се ќе ти прегледа добро.

3. flower11

flower11 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    34
    Одам кај др. Кети, се беше океј додека на последната контрола заедно со испитувањето на тсх кое го правам пред закажана контрола во приватна лабалаторија проверив и антитела кои беа во ред (а пред тарапијата беа малку покачени ) ми рече дека не е можно на првото испитување да се позитивни а сега негативни и дека резултат е погрешен. Па затоа ќе продолжам кај Златко или кај Хаџиев. И оваа не зголемува доза освен ако се покачи тсх на 5. За важноста на фт3 и фт4 не сака да слушни. Доволно било само тсх за одредување доза.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Fillia

Fillia Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    1.631
    Здраво правев испитување на хормони и TSH ми е 12.2 што треба да направан следно треба ли повторно да одам кај гениколог или од кај матичен инаку прад 3-4 месеци ми беше 14.7 ама имавме дома не предвидени работи и неможев за мене да најдам време. Никогаш со институции за хормони или тироидна не сум имала контакт ве молам некој што е во тек да ме "просветли".
    Инаку утре ќе одам на повторно испитување ген.ми рече може да има отстапување во и вон циклус.
    Нели требаше да ме прати на подетално испитување а не пак хормони или јас сум грешка????

5. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.015
    Допаѓања:
    135.595
    Оди кај гинеколог ќе ти закажи тој ваљда на интернист прво. А интернистот ако има потреба ќе те прати на ендокринологија

6. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Стави ги до тебе кај шо спиеш и отварање очи и веднаш ке го испиеш дур си уште во кревет. Дур ссе расониш,облекување,миење ,додека да биде кафето и да подзастине ти минал пола саат.

На theunforgiven му/ѝ се допаѓа ова.
  7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    252.703
    Дечки, почуствував влажност на градите и за почеток испитав пролактин. На граница е, нормално 600, а мене 604. Оставивме еден месец така. Следна проверка е на 3 ден од циклус. Во меѓувреме имам закажано ехо на гради. Дали мислете дека треба да испитам и други хормони, и дали покачувањето на пролактинот има врска со тероидната?
    Гинекологот ми спомна за терапија, ама јас прво сакам да откријам која е причината.

8. agios

agios Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2014
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    580
    Значи не смее пред половина час. Најдобро е да се зема терапијата саат, саат и пол пред првиот оброк. За подобро да се апсорбира. Ако нешто не треба да се зема после терапија, тоа е кафе. :)

На Doris123 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.814
    Допаѓања:
    3.158

Ej... Епа значи ја треба да чекам 2 саати насабајле за да се освестам со кафе? И така цел живот :o Ah...

10. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Aman bre dotolku li ne se moze bez kafe jas nikogas na sabajle ne pijam kafe a stanuvam vo 6 sabajle za rab a za tiroidata podobro e da ne se pie ic kafe

11. agios

agios Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2014
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    580
    Па зависи кога стануваш наутро. Ако можеш чувај ги до тебе, па случајно кога ќе се пробудиш во текот на ноќта, во 4, 5 часот (на пример) напиј се, па во 6, 7 станувај и бркај си работа. Или воопшто не пиј кафе. Пошто ако пиеш кафе после терапијата е исто како да не си ја испил терапијата, па сега види што е подобро.
    Да завршиш со кафе или со терапија :D

На theunforgiven му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.299
    Допаѓања:
    158.197
    20171030_121101.jpg

Која е веројатноста да ми ги смениле резултативе?
    Никогаш не ми биле вака добри.
    Ама никогаш.
    А јас се чувствувам за никаде во поглед на симптомите на тироидата.
    Плус имам други проблеми.
    И ништо особено не правам за неа. Порано и под режими на исхрана бев и под 2,5 не се симнував.
    Се плашам да се израдувам оти имам чувство дека ми ги смениле.
    Полош здравствен период со година и пол наназад сум немала.
    Само пред три месеци бев 2,2, не ми ја сменија терапијата, иста ми е.

На babybubu му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.520
    Јуле пролактинот го лачи хипофизата, која е во главата, не мора да е поврзано со тироидата ако е повишен пролактинот. Плус пролактинот се покачува во најголем број од случаите од стрес. Треба да го испиташ уште еднаш, ама да си во смирена состојба, наспана, и не веднаш после станување, преку ноќта е највисок. Бидејќи не ти е многу над граница можно е и само од стрес да е.

На Lilit и JuLleE им се допаѓа ова.
  14. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    I da nemas odnos vecerta pred da ti zemat krv

На JuLleE и kristina.k им се допаѓа ова.
  15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    252.703
    Бев ненаспана, под стрес, ама јас имам безбоен исцедок од градите, односно како да се навлажнуват.
    Сега читам дека ваков или крвав секрет е сигнал за да се јавам на лекар. Ќе правам ехо на гради, ама ете бев уверена дека исцедокот е од пролактинот. Мислев безбојниот не е опасен.
    Контрола ќе правам кога ќе добијам. Ама ќе побарам и хормони за тироида да испитам. Во меѓувреме имам ехо на гради закжано.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.520
    @JuLleE и самото покачување на пролактинот може да е причина за исцедокот. Мене ко ми беше над граница се сеќавам гинекологот ме праша дали имам исцедок од градите, ама јас други симптоми имав (отсуство на овулации и главоболки). Се надевам се ќе е во ред.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    252.703
    Така мислам и јас и гинекологот. Наводно безбоен или бел, не е опасен. Ама на страната на Систина и некои други пишува како симптом за друго, полошо.
    Секако имам преглед наредна недела па ќе знам точно.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    A da si napraves magnetna rezonanca na hipofizata oti ona go lace prolaktinot da vides da ne e od nea

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.299
    Допаѓања:
    158.197
    @JollyGirl абре те бркам!
    Види го она уметничко чудо горе.
    Идеално за бебиња!
    Се плашам да се израдувам, утре да не ми речат извинете резултативе не се ваши.

На Sesil му/ѝ се допаѓа ова.
  20. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    По грешка сум означена? :bandit: