Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.299
    Допаѓања:
    158.190
    Оф мори муко.
    Да.
    @LollySky
    За мене сте ист човек... Лоли и Џоли...богдачува не ми замерувај.

Која ретарда сум...

На JuLleE и JollyGirl им се допаѓа ова.
  2. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Не би рекла 2, доволно е 1 час. Јас порано чекав пола час, па пиев кафе. Резултатите ми беа ок, но не идеални. Во последниве 7-8 месеци, откако се убив од читање по странски форуми - почнав да пијам кафе точно 1 час после Еутироксот. Резултатите никогаш не ми биле подобри.

На theunforgiven му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.299
    Допаѓања:
    158.190
    Aбе кафето во ваков случај треба да се исклучи скроз.
    Ама оди па напрај го тоа до крај.
    Пробував со безкофеинско ама...АМА!

На theunforgiven и Meckicja им се допаѓа ова.
  4. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    За ова читав многу истражувања, и јас мислев дека целосно треба да се исклучи, но го сменив мислењето. Скоро сите истражувања велат дека кафето може да и наштети на тироидната доколку се консумираат повеќе од 300 мг кофеин во денот, а тоа се отприлика 3-4 шољи кафе.
    Верувам дека сите сме свесни дека повеќе од 2 или 3 кафиња не би требало да пиеме во денот. Некои од студиите дури велат дека кофеинот штити од канцер на тироидната жлезда. Проблемот е што повеќето го пиеме насабајле за расонување и потребно е време да се створи навиката да не се консумира ништо 1 час по таблетите.

5. flower11

flower11 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    34
    Има најново истражување дека пред еутироксот да поминат најмалку 8 часа без ништо и дека не влијае тоа дека после пола час не смее да се јаде/пие. Пробав и навистина нема никаква разлика,тсх најмногу до 3 ми е.

6. Kris1

Kris1 Нов член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Девојки вака
    На Мајка ми беше на преглед во Филип Втори од причина што качубаше висок притисок и чуствубаше изнемоштеност и и најдоа некои сенки на тероидната и ја пратила да испита хормони.Сабајле беше да ги испита хормоните и и рекоа дека има сменет облик на тероиднаѕа жлезда(најверокатно зглолемување) и чворови или јазли за кои и рекле народно кажано дека се тумори и ја праќаат на биопсија.Што се однесува на хормоните и се супер ама и рекле дека мора да напраи биопсија за да се испита ткивото на јазлите.Е сега премногу сум загрижена и не знам дали има простор за паника или первентивно сите на кои ќе им најдат чворови ги праќаат на биопсија и колкави се шансите да е малигдно ткивото или карцином.Ве молам ако има некој што знае или имал вакво искуство нека ми објасни зошто ќе полудам дур да стасаат резултати.

7. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Јас имам чворови, не ми правеле биопсија затоа што ги следат тие чворови и нема промена. Како и да е, не можеме да ти кажеме дали има место за паника или не, резлтатите ќе си покажат. Инаку процентот за карцином на тироидна е многу мал.

На anaja1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Уживај, мисли позитивно. Можеби баш тоа што периодов не мислиш многу на режими на исхрана, т.е. не се оптеретуваш со тироидната придонело всушност да го намалиш стресот а со тоа и да имаш подобри резултати.
    Не верувам дека се заменети резултатите, едноставно си варираат. Мене на пример во зима секогаш ми се многу подобри отколку во лето.

На Lilit му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Kris1

Kris1 Нов член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Она прв пат сега оди па најверјоарно затоа ја праќаат на биопсија и рекоа не било страшно ама мора да се утврди какбо ткиво се? А промената на обликот на тироидната жлезда е од чборовите?Вие ја имате?

10. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Да, имам промена мала на тироидната, никогаш не ми кажале дали е од чворовите. Биопсија не ми спомнале, искрено може да е и бизнис пошо Филип втори е сепак. Не дигајте паника, ќе бидат резултатите брзо.

На Kris1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kris1

Kris1 Нов член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Ви благодарам, преплашена бев мачце ме смиривте.

12. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Јас никогаш не јадам после 9 наевечер, а Еутироксот го пијам најрано во 6. Резултатите ми беа лоши се додека не почнав да чекам еден час пред кафе и плус продукти што содржат калциум не консумирам 4-5 саата после лекот.
    Мислам дека за ова со Еутироксот секој треба да си го проучи телото и да открие што функционира најдобро кај него.

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  13. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Некаде имам читано дека некои го земаат Еутироксот пред спиење, па можеби и тоа би било добра варијанта за да може сабајле на раат да се испие кафето.
    Факт е дека терапијата е доживотна па затоа не треба земањето на терапија да создава стрес. Мене би ми било стрес да се лишам од утринското кафе :)

На Lilit, Sesil и izmislena им се допаѓа ова.
  14. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Исто... и јас така имам пробано, ама во тој случај не треба да јадам ништо после 6.30-7 пошто јас во 10.30 - 11 си легнувам, а нели 4 саати треба да пројдат од последниот оброк. Ама ете, на некој ако му одговара и тоа било опција.

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.015
    Допаѓања:
    135.595
    Најубаво е сами да си одредите дали нешто влијае или не на резултатот. Мене ТСХ според последно испитување ми е 1,14(реф.вредност (0,8 - 5). Т4 - 13(10-20), антитела <5 (<34). Пијам наутро одма после станување, претежно станувам во исто време сега, до пред некој месец секој ден различно. Кафе пијам одма инаку не функционирам. Дозата на еутирокс ми е 50мг, секој ден.

На Lilit и LollySky им се допаѓа ова.
  16. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.299
    Допаѓања:
    158.190
    Супер ти е дозата. Т4 да се качи баарем уште малку би било супер.
    Мојата е 125мцг...
    Кафето не влијае на тироидните хормони, ама на адреналните парче прави.
    Кога не го пијам кафето ми спласнува стомакот...ама оди не пиј.
    А на тсх најмногу ми влијае лебот.
    Ама и од ашвагандата ми е ова луѓе. Ја пијам како што треба и веројатно она е "крива" за резултатот.

Уште сум под импресии. Ама утре одам да направам во авицена. Ако потврдат и таму... ќе се радувам на раат.
    За бепка може уште пониско, 0,3 да се симне, идеално би било.

На Sesil, Meckicja и LollySky им се допаѓа ова.
  17. ceca-1

ceca-1 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.093
    Дали смее алкохол да се пие со Еутирокс и Метформин како терапија? Зборам за навечер?

18. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Smees ama malku alkohol caska dve mozes poveke ne

На ceca-1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.015
    Допаѓања:
    135.595
    за Метформин не знам само Еутирокс примам, смееш да пиеш, па хормон е фактички кој ако не го примаш како таблета организмот ти го лачи, не е антибиотик па да внимаваш. Види мислења во темата наназад ќе видиш дека сите пијат и не им пречи.

20. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Alkohol so Metformin ne jas pijam I toa I toa I eutiroks I metformin