Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Не пречи алкохолот, секако нема да ги земаш истовремено.

На ceca-1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Ne smee samo da se preteruva so alkohol koga se pie Metformin ova od iskustvo go kazuvam

3. BurstBerry

BurstBerry Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    Денес правев ехо на тироидната жлезда и наодот беше дека е на граница на зголемување. Дополнително треба да испитам хормони.
    Пред 4-5 месеци кога испитував TSH ми беше 1.49.
    Што мислите, има ли простор за паника, да побарам ли второ мислење? Инаку бев во Интермед арт.

4. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Испитај ги прво хормоните. Потоа ако имаш сомнежи, оди со снимката и резултатите по второ мислење.

На BurstBerry му/ѝ се допаѓа ова.
  5. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.606
    Допаѓања:
    15.695
    Здраво женски,знае ли некоја колку е преглед со испитување на хормони и антитела во Атик кор?

6. ceca-1

ceca-1 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.093
    Пак јас во врска со Еутирокс. Пиев апче Јазз сега и прашањето ми е дали треба да чекам 4 саата за да земам Еутирокс или можам веднаш т.е. дали апчето(Јазз) се рачуна како храна? Дека нели на гладно се пие Еутирокс а сега не знам како да се рачунам. :?:Вода знам дека смее колку сакаш.

7. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Eutiroks se pie nasabajle na gladno I pola cas ne smes nisto da jades

8. agios

agios Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2014
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    580
    Дали некој се суплементира со Т3? Дали имате информација дека се препишува/препорачува од доктори во Македонија или дека воопшто го има по аптеки, во било која таблета, без разлика? Или некој на своја рака да го нарачува/пие? И ако зема, какви му се промените во резултатите.

9. Andjelija

Andjelija Нов член

Се зачлени на:
    13 ноември 2017
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Пред 7 месеци ми се појави циста на десниот лобус на тироидната ,хормоните ми се ок,ми правеа и пункција,не примам лекови ,сега бев на контрола и повторно е наполнета ,за 2 дена повторно ми е закажена пункиција.Затоа што имаме ист проблем ме интересира дали често одите на пункција?

10. BurstBerry

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    ТСХ 3.14, ФТ4 1.69, многу ли е ??

11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.402
    Допаѓања:
    76.534
    Здраво :)
    Да прашам нешто.. пред бременоста пиев 25 и тсх ми се движеше 2, 2ипол.. некогаш и 3. Останав трудна и одма рипна на 6, па бременоста ја поминав со 75х5 и 50х2, тсх ми беше 2,2ипол. Се породив пред две недели и на 5ти ден од раѓање ми проверија 2 и нешто ми беше... денеска пак проверив 0.7 ми е (никогаш не ми било толку ниско), дали да одам да ми намалат доза?? Зашто продолжив со 75х5 и 50х2 и мислам дека ми е многу...

12. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Мене др ми рече додека ќе дојам истата доза да ја пијам ако не осетам некаква нелагодност. Ама ако е толку ниско секако консултирај се со доктор.

13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.402
    Допаѓања:
    76.534
    Мене ми смета изгледа... зашто одеднаш пред неколку дена издишав во градите и се намачив за повеќе млеко да имам... Денес пред да проверам не се напив апче и огромна разлика има во млеково, имам цел ден полни гради... Зар е можно да е од тсх?

14. BurstBerry

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463

Некој што се разбира, многу ли се покачени вредностите ?

15. Andjelija

Andjelija Нов член

Се зачлени на:
    13 ноември 2017
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Колкава беше цистата?

16. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    А зошто да не, хормон е тоа, којзнае на што се делува :( оди си на лекар не прекинувај терапија на своја рака ама оди на лекар обавезно.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.402
    Допаѓања:
    76.534
    Земав приоритетен упат, ке одам во петок.. а сега сама по 25 денес, утре и задутре ке пијам...

18. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.090
    Ако ти е за утеха,и мене пред неколку месеци ми беа покачени вредностите и тоа разликата беше во проверка на TSH за само два дена,се консултирав со двајца доктори од нуклеарна медицина и двајцата ми рекоја дека е ок,не било страшно,а интернистот ми рече дека не е нормално да имам разлика во два дена.
    Првото испитување ми беше многу низок тсх а вториот пат покажа многу висок,и тоа што сум на терапија еутирокс.
    Не знам што да мислам и кој да верувам,ама се работи за хормони сепак,разни шокови се случуваат во телото и организмот трпи нормално.

На BurstBerry му/ѝ се допаѓа ова.
  19. BurstBerry

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    Оф срцка ама јас не ни примам терапија, прв пат имам вакви резултати.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  20. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ... терапија значи пиење лек за излекување или лечење на некоја болест, конкретно си пиела Еутирокс што преставува хормон кој го дополнува тиреоидниот твој природен хормон поради нефункционирање на тироидната жлезда, ЕУТИРОКС НЕ ЛЕЧИ, тој само го дополнува недостатокот на хормонот кој создава несакани здравствени проблеми, значи ЕУТИРОКС САМО НЕ ДОЗВОЛУВА да ги имаме лошите симптоми, кога ќе се прекине со него тие пак се појавуваат и затоа секогаш пиењето на Еутирокс е доживотно со постојано зголемување како на еднократна доза или зачестеноста.... за да ја направиле штитната жлезда да работа како треба и Т4 Т3 како тиреоидни хормони да се во нормала со што ТСХ исто ќе биде „смирен“ во нормала... и да не дозволуваме со внесување на готов хормон како таблети да функцијата на жлездата да се губи со закржлавување на нејзиното ткиво створејќи се нодули, јазли и цисти кои мораат по хирушки пат да се остранат или пак целосно целата штитна жлезда и се поради недостаток на ЈОД .... сто пати ќе кажам треба да ја ја активираме како треба да работа штитната жлезда САМА и да создава САМА свој хормон , а не ваму само готов хормон да се внесе како Еутирокс! ;(

На Rama, BurstBerry и Meckicja им се допаѓа ова.