Веќе нагласив, мој став е дека не треба да се брза со Еутирокс ако тсх е под 10 и нема никакви други симптоми на хипотироидизам. Ако веќе некој сака да забремени, секако дека мора да се внимава на сите потенцијални фактори кои може да предизвикаат неплодност, меѓу нив и субклиничкиот хипотироидизам. Мојот став е мој став, и секако дека во никој случај не би требало да замени консултација со ендокринолози. Секој организам е различен, и за да се даде вистинска препорака треба да се направат многу испитувања и вклопат многу делови во мозаикот. Дијагноза и терапија не се дава само врз основа на еден параметар, во случајов тсх.
Имав еден јазол после година на ехо го немаше бидејки сега сум со 4,50 тсх и не планирам бремености нема да земам терпија него ке продолзам уште 3месеци со безглутенса и без млечно
Imam hashimoto hipotireoza veke 15 godini,se pojavi posle prvoto poroduvanje so tsh 45 ,TSH vo vtorata bremenost sekogas mi go odrzavaa na 1 ,i licno smetam deka tsh medju 1-2 e idealno ,koga mi e nad 3 veke ne se cuvstvuvam dobro. Vo nekoi zemji i 4,5 e visok tsh,idealot e okolu 2 ,eden period mi se kaci na 5 i togas mi bese bas loso.Smetam deka lekarite sto go ostavaat da stigne do 10 pa davaat terapija gresat,jas veke na 4 spijam poveke,nemam energija i sl. Bezglutenska dieta ja probav i ne uspea ni da mi gi namali antitelatata nit pa se podobri situacijata.Samo placebo efekt. So eutiroks se druzime odlicno.Edinstveno bi probala namesto terapijata nautro da ja delam na pola ,eden del sabajle eden den popladne,bidejki kaj hashimotovcite e osetno pagjanje energija popladne i navecer. Inaku odam kaj prof.Vaskova na patofiza.
igranje treperenje na nervite dali e povrzano so hipotireoza i dali nekoj koj imam hipotireoza ima vakov simptom? nikoj nemal vakov problem od hasimoto nedaj boze invalid da ostatam na 24 god sto li zgresiv tolku sto vaka me kaznuva zivotot
Од каде тоа дека со хашимото инвалид ќе останиш? Инаку мој совет ти е психолог да посетиш. Ама континуирано да го посетуваш извесно време, сите симптими ќе ти исчезнат и ништо нема да те боле. На психичка база ти е се тебе.
Мислење за резултатите? Дали се добри? Уште не ги однесов кај докторката, но љубопитна сум дали е се ок.
Ве молам за препорака за ендокринолог на приватно? Во Атик кор никој не ми крева... ТСХ ми е 0,92 а ФТ4 1,92
Др Габриела Балабанова, Е-Медикал, центар за лекување дијабетес и тироидеа. Се наоѓа близу Олимписки Базен, тел 02 321 2901
Девојки, јас си имам мака Ве молам некој да ми даде совет. Пред речиси 3 месеци бев бремена и бременоста за жал мораше да се прекине поради малформација на плодот. Оттогаш, мислам дека телово ми е во хаос, со еден куп симптоми, од кои најизразена хипохондрија, депресија, анксиозност.... Ми рекоа да ја проверам тироидната, иако во текот на бременоста хормоните беа ок. Направив испитувања во Авицена и се испостави дека ТСХ е во граници на нормала 0,96 (0.4-4), додека ФТ4 1.92 (0.89 - 1.76). Имам и многу јазли во двата лобуси, од кои најголемиот е 11 мм. Денеска бев во Тиреодијагностика и Јосифовска ми кажа дека немам симптоми за хипер и дека резултатите и се чудни зошто најчесто кога ФТ4 растело, ТСХ паѓало под нормала. Ми рече да ги повторам испитувањата и ми испитаа во ПЗУ Амадела. И сега резултатите се следни: ТСХ 1.30 (0.27-4.2) ФТ4 18.42 (12-22) Анти ТПО 26 (<34) Анти - Тг 24.36 (<115) И сега не знам, можно ли е да се погрешни резултатите од Авицена? Не знам дали сум хипер, не хипер, ми рекоа да не земам никаква терапија. Имате ли некаква препорака? Фала
Резултатите од другата лабараторија ти се во ред. Повеќе членки низ форумите се жалат од Авицена дека не дава точни резултати. Уживај си
И мене ми изгледаат ок резултатите. Сепак, ради јазлите, ти препорачувам по 3-6 месеци да ги повториш испитувањата и да се консултираш со ендокринолог.
Хормоните постојано варираат во текот на денот, различни лаборатории користат различни реагенси, така да сосема е можно да се добијат различни резултати дури и ако се испитува крв уште истиот ден. Како и да е, и да е т4 покачено, покачувањето е сосема мало, не е десетпати над нормала и сл. Вака како што е, не е воопшто ургентна состојбата. Ако на следното испитување пак има нешто сомнително, сигурно ќе добиеш тогаш поконкретни препораки од докторот.
Година дена неуспешно се обидуваме за бебче. Овој месец циклусот ми доцнеше 5 дена ми дојде на 36 ден. Направив испитување на хормони. Женските ми се во ред но имам покачен ТСХ нормала е до 4.0 мене ми е 5.7 дали има протор за паника и дало некој има искуство? Мислите ли дека пречи на бременост? Фала