Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.014
    Ви благодарам. А дали еутирокс ќе треба да пијам постојано доколку почнам или додека се среди вредноста?

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Toa ke ti kaze dr

На monka_bonbonka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    На доктор-ендокринолог ќе ги провериш и другите тироидни хормони и антитела, ехо на тироида ќе си направиш и ќе си примаш терапија..за забременување околу 2 треба да бидат и можно е постојано да пиеш, зошто и потоа во бременост мора да се одржуваат хормоните.

Кај мене пример со првична вредност од ~4.7 (мислам, не ми текнува точно) ги пијам веќе подолго време (над 2 години) ама најмала доза, пред бременост (со инвитро) ми беше околу 2.3, сега во бременост малку поголема доза и одржувам околу 2.
    Со среќа нека ти е, што побрзо беебенце да си имаш.

На monka_bonbonka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Na mene ovie denovi mi go donesea sprejot fucus vesicolosus za hipotireoza e najdobar ako ne se visoki antitelata antitpo I antitg I

5. yana147

yana147 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    222
    Срекна нова година на сите мене старата година пред да си отиде ми донесе огромен шок дознав дека сум бремена ни јас незнам како кога само еднаш имавме односи и тоа на 4 ден од менструција буквално сум изненадена и неможам да поворувам како е можно ова го пишувам овде да ви кажам дека со хипотиреоза потешко се останува бремена не е точна ете јас со хипотиреоза останав од еднаш бремна и тоа на 4 ден од меструација уште немозам да поверувам како во некој сон сум и исплашена сум многу позз

и кажети ми некој добар еднокринолог за да ми ја води во бременоста од приватна ординација и кај сто не се чека многу за термин

Последна измена од модератор: 1 јануари 2018
    На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Ne e tocno oti so hipotireoza tesko se ostanuva bremena sestra mi veke treto dete ke rode na mm edna bliska rodnina isto rodi letoto bez problem ostana bremena jas imav spontani abortusi no ne zaradi hipotireoza ta

Jas odam kaj iskra bitoska I sum prezadovolna na klinika za endokrinologija I sestra mi isto ona I gi vodese trite bremenosti velam trite oti e pred poroduvanje

Mene toj sprej od fucus vesicolosus algata mi pomogna do toj stepen da uste malku falese da mi go otkazat eutiroks no ne mi go otkazaa oti bev vi prirprema za IVF Yana ti mozes da si zemes prioriteten upat za endokrinolog ija od maticniot gin

Последна измена од модератор: 1 јануари 2018
  7. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Која клиника/доктор би ми препорачале за испитување на тироидната жлезда? Има ли врска во кој ден од циклусот се испитуваат хормоните? Колку време однапред се закажува и за колку време се знае дијагноза (ако ја има)? Мора да имам упат од матичен лекар?

8. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Mozes I od maticniot gin da zemes upat za endokrinolog ija nema vrska denot od ciklusot

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  9. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Не живеам во Македонија неколку години и немам веќе осигурување таму. Каде може да се направат испитувањата без упат? Колку однапред мора да се закаже?
    Фала на одговорите :)

10. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.015
    Допаѓања:
    135.594
    Во сите приватни може,Систина, Тиреодијагностика, Срце, одприлика ден - два порано се закажува зависи колку имаат гужва, за еден ден се завршува цело испитување.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  11. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Фала ти многу :hug: :l:

12. yana147

yana147 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    222
    aj kazete broj od privata ordinacija za tirodna vo skopije?

13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.370
    Ако ти е за преглед можеш во било која болница.Пример Неуромедика.

14. Dana84

Dana84 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2010
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    80
    Веке втор месец како на матичниот гинеколог не дозволува од системот да издадат упат за на ендонринологија. Секогаш сум вадела преку гин вака прв пат, не дозволува ни приоритетен. Чисто да не знаете да неможе веке гин да дава?

15. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ...како што се укинаа некои работи во здравството (сега по ново) имаше предлог да не се примеува „приоритетен упат“ поради неискористеноста на истиот од страна на пацинетите што во бројка не соодејствува со ефикасноста , па можно веќе да е укинато,
    за да може матичниот гинеколог да даде „ нормален упат“ до ендокринологот, мора истиот да има термин што највероватно е „све зафатено’ и го избацува од системот,
    односно можно е да според протоколот за испитување на тироидни хормони не може често испитување, највероватно според правилата на многуте работи во медицината базирана на докази, нормалните испитувања на тиреоидните хормони одат можеби на секој три месеци или шест, а не секој месец или паушал кога се сака...
    односно, можно матичниот гинеколог да препишал „премногу“ упати според месечниот лимит според тоа колку ќе биде исплатен од ФЗОМ, па сега сака да го редуцира тоа намерно или ненамерно...
    овие се мои размислувања, не мора да е така...:(

16. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Na mene sekogas endokrinolog ot mi zakazuva termin za kaj nea koga odam so rez a vcera citav oti so selenot se namaluvaat antitpo I antitg I za tiroidata dobar e vit b12 jas pocnav da pijam kelp alga sprej od alga fucus vesicolosus hlorela brazilski orevi jadam po dve dnevno I pijam b kompleks vit d cink selen vit c vit b12 metilirana folna kiselina cink I selen zemav od zegin 270 den se za cel mesec vo forma na kesicki cinkot e preporaclivo da se pie dva casa po eutiroks oti vlijae na rab na levotiroksinot I da se pie I zelezo oti stvara nedostatok a vitaminot a ja pomaga apsorpcijata na cinkot inace cinkot e dobar za konverzacija ta megu T3 it 4

17. Rhaenys

Rhaenys Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2017
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    94
    Вака мене ми дијагностицираа почетен стадиум на хашимото. Пијам некоја недела еутирокс. Сакам да прашам, дали мора да се пијат апчињата во ист период секој ден?
    Исто читав дека се препорачува диета без глутен. Дали некоја пробала и дали има подобрувања?
    Во однос на забременување дали ќе имам проблеми?
    Не дека нешто мн сакам да раѓам сеа... ама ме интересира.

18. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Ne so adekvatna terapija ne bi trebalo da imas problem. moj sovet ti e zemaj si I selen pomaga za namaluvanje na antitelata barem taka vikaat jas go pijam eutiroks vo isto vreme no oti stanuvam vo isto vreme za rab

A za bez gluten treba da jades leb od brasno od helda vo pcenicata i vo ovesot ima gluten

Последна измена од модератор: 9 јануари 2018
  19. Rhaenys

Rhaenys Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2017
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    94
    Фала за брз одговор,
    Селен веке вметнав како суплемент и другите винтамини што ги имаш спомнато погоре.Јас не станувам преку викенд во исто време... тука имам проблем :/

20. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Ako de I jas isto ne stanuvam samo prasaj Dr dali smees jod da vnesuvas oti jas nemam hasimotov sindrom tuku hipotireoza od hipofizata sto e predizvikana