Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. anita123

anita123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2013
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    293
    дали од еутироксот се пореметува менструацијата сега почнав да го пијам минатиот пат ми каснеше и сега пак дали е од апчињата ?и после колкку време ќе се стабилизира?искуства

*после колку време се испитува за да се намали пр. тсх и анитителата ?затоа што ми се високи ?

2. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Мора да почекаш месец дена па да провериш дали се намалени..а ова за менст.ако имаш нередовна логички е со терапијата да се среди цуклусот(кај мене не се среди,секогаш ми доцни) а ако ти бил редовен а сега ти се пореметила не знам да ти кажам но мислам неколку страни наназад некој пишуваше дека исто му доцнело од терапијата..

3. anita123

anita123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2013
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    293
    кога почнав со терапијата почна да ми доцни ... откриено ми е хашимото а немав никакви симптоми,сега почнува од апчињата да ми се прае тахихардија .. :( а пред тоа немав

дали има некоја останата бремена со висок тсх тероидна жлезда(намалена функција) ?колку е тоа ризично ?

Последна измена од модератор: 14 март 2018
  4. xhon kenedi

xhon kenedi Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2018
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    33
    Jas prinam propiltiouracil 3 pati na den po 50 hiperaktivna ama sega mnogu se plasam bremena sun 2 meseci i pak mi prodolzija terapija se plasam za bebeto da na se sluci nesto posto sum imala 4 spontani i antitelata mi se pokaceni Anti Tpo mie 1000 za tiroidnata me vodi dr Tanja Makazlieva patofiza

На newring86 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. anita123

anita123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2013
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    293

за антителата јади бразилски ореви 2 во текот на денот пр на сабајле и вечер затоа пто си бремена не знам дали може да примаш витамини со селен и мене ми се 1000
    отикриено ми е сега

женски ај ве молам хелпп ми :(
    немав никогаш испитано за тероидна и пред два месеци тсх ми беше високо и антителата 1000 имам намалена функција (хашимото) ми дадоа еутирокс постепено да почнам со терапијата кога почнав да е зголемувам почнав да имам тахихардија и менструацијата почна да ми касне,пред тоа, а и сега немав никакви симптоми баш ништо само бев во стресна ситуација.. :(

Последна измена од модератор: 14 март 2018
  6. xhon kenedi

xhon kenedi Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2018
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    33
    Vo ista situacija bev isto primev eutirox okolu 3 godini pa posle se oporemeti tiroidnata oh hipo premina na hiper sea mnogu potesko mie tahikardija ne mise smiruva utre ke odam do patofiza mozebi ke ja smeni dozata isto i so menstruacija imav problemi a iso bremenost eve 4 spontani dosega e sega sum trudna 2 meseci mnogu se plasam za antitelata dr mi rece deka toa taka sie ne se simnuva sto da kazam Gospod samo da ni pomaga

Jas imam rodeno edno dete ama i (i spontani imav)se rodi predvreme Ama fala bogu super e i jas bes so terapija eutirox ako primas terapija ne smeta za bremenost zavisi koj te vodi mene me voda vo nuklearna medicina i patofiza

Последна измена од модератор: 16 март 2018
    На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Mojata sestra so eutiroks istera tri bremenosti ne preci eutiroks vo bremenost I jas go piev I imav rani spontani abortusi no od drugi pricini

8. anita123

anita123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2013
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    293
    дали може тсх од 100 да се намали на 11 за 1 ипол месец ?

9. anita123

anita123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2013
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    293
    јади бразилски ореви за антителата
    дали си хипер или хипо ?
    јас имам намалена функција и антителата ми се мн високи исто и тсх
    до колку го доведе тсх за да останеш бремена ?

10. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Јас антителата ги смалив од 250 на 15 со безглутенска исхрана и селен.
    Тсх треба да биде под 2.

11. anita123

anita123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2013
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    293

мене ми ги беше тсх 30 ,за колку време одприлика мислиш дека ќе се намали со дозата, почетна фазами е, сега ми го откриа немав пред тоа никакви симптоми, пијам еутирокс од 100 мг сега почнав со дозата постепено, ми рекоа за 3 месеци конторола ама неможам да дочекам сакам да проверам пак ?

12. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Не можам да проценам, немам пиено еутирокс. Инаку и мојот ендокринолог вели дека корекција на терапијата се прави по три месеци. Веројатно по еден месец од терапијата ќе има веќе ефект, не верувам порано.

13. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.536
    Допаѓања:
    5.742
    .. Moze malku poveke da kazes sto isfrli od ishranata i za kolku vreme ti se namaliha antitelata?
    Kaj koj doktor odis.. Mene hormonite mi se ok. Imsm malo cvorce i 315 mi se antitelata.
    Pozdrav

14. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Сосема исфрлив глутен од исхрана, се што содржи пченица, јачмен или рж (т.е. направено од такви брашна). Не е баш едноставно, мора да читаш на секој производ што содржи, ама кога ќе влезеш во шема лесно е.
    Освен глутен исфрлив и кравјо млеко бидејќи открив дека ми смета, се трудам да исфрлам шеќер, не јадам салами и паштети, јадам повеќе месо, овошје и зеленчук и така. На почетокот построго, но за да биде одржливо сега е полабаво. Од додатоци пијам селен и мултивитамини/минерали.
    Резултатите доаѓаат полека, ефект забележав уште по 2-3 недели (намалив обем и килажа а се чувствував многу подобро и психички и физички), антителата постепено се намалуваа, а во нормала ги сведов по една година некаде, не се сеќавам точно.
    Хашимотото е автоимуно заболување, и за да стагнира потребна е дисциплина. Мене ми открија пред скоро три години, и сеуште сум без терапија, тсх не ми оди над 5 (варира од 2-5).

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  15. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.536
    Допаѓања:
    5.742
    Dali koga se pokaceni antitelata stanuva zbor za hasimoto?
    Ako si od skopje pisi mi kade odis na lekar.. Pozdrav

16. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Da da ako se pokaceni da stanuva zbor za hasimoto

На riba79 и LollySky им се допаѓа ова.
  17. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Да, Хашимото се дијагностицира по покачени антитела. Организмот, поради непознати причини, создава антитела кои ја напаѓаат тироидната жлезда. Станува збор за воспалителен процес кој варира и кон зголемена и кон намалена функција на тироидната, за на крај да доведе до хипотироидизам. Значи Хашимото е основната болест, а хипотироидизам е нејзина последица.
    Затоа е многу битно да се намалат антителата, бидејќи нивно намалување значи намалување на воспалителниот процес кој ја уништува тироидната жлезда.
    Од Скопје сум инаку, одам на ендокринологија кај др. Саша Мишевска.

На riba79 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Мене тсх ми е 0.9 и гинекологот ме прати кај општиот матичен а тој ме прати на интернист.
    Леле луѓе по луд доктор немам видено еден стар човек кога почна да лупа по масата и да вика ова е нормално нее ниско овде неможе да испитаат анти тела за анти тела треба спрцијална исхрана ти немаш никаков проблем ова нее ниско урлаше докторот.
    Ми даде поново да испитам и ако немало потреба.
    И сега јас на кого да му верувам

19. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.751
    Допаѓања:
    140.370
    Monik,za hormoni za turoidna ke mu veruvas na endokrinologot.Moze i najdobro isi si na endokrinolog,toj ke te prati da proveris TSH i dr.hormoni i ke ti kaze terapija ako treba .Moe mislenje

20. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Ке одам после кај матичниот да ми закаже таму немало термини ама кога тогаш.

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.