Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.409
    Допаѓања:
    171.761
    Па добро е 0,9, затоа лупал

2. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.750
    Допаѓања:
    140.357
    Idi si obavezno,znam za vo 8mi Septemvri se ceka mnogu.Ako mozes na Klinika-ustepoubavo.Mene internist (koga probuvav da zabremenam) po rezultati mi rece ke treba dozivotno da pijam Eutiroks.Po nekolku meseci terapija 2endokrinolozi mi ja ukinaa.
    Jas duri otposle i se somnevav i kolku bea validni rezultatite.
    Taka da,vidi si so niv

3. Nihan

Nihan Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2016
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    9
    Zdravo zenski mi dijagnosticira hasimoto tireoidit jazlite naglo zgolemeni i podhitno za operacacija mi vikaat. Ima li nekoj sovet?

4. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.536
    Допаѓања:
    5.742
    Od koga gi imas jazlite?
    Koj doktor te gledase. Moe mislenje da konsultiras uste 1 doktor da vidis sto ke ti kaze.
    Pozdrav i so sreka

5. Nihan

Nihan Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2016
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    9
    Dr Sinisa od drzavna i dr Aleksandar josifov mesec dena kaj sto mi gi otkrija

Ke me operira Josifof ima li nekoj iskustvo kaj nego ?

Последна измена од модератор: 23 март 2018
  6. unija

unija Нов член

Се зачлени на:
    18 јули 2017
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Ke ve molam za sovet treba da ja operiram tiroidnata zlezda, nekoj da mi preporaca dobar hirurg, ili ako nekoj se operiral da go spodeli iskustvoto. Vi blagodaram.

Mi go preporacuvaat dr. Arsovski od Remedika ili dr. Zoran Spirovski od klinika. Dali nekoj se operiral kaj niv.

Последна измена од модератор: 23 март 2018
  7. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    1.499
    Во забуна сум заради тироидната жлезда . Докторот ми препиша "табл. Премама" . (Веќе 1 год.и 1/2 се обидуваме за бебе ) Меѓу многуте витамини и минерали , содржат и јод 150 mcg.Јас сум со хипертирепидоза , во ред.ми се ТСХ ФТ3 ФТ4 пијам Propiltiuracil 50mg дневно . Докторов знае дека сум со хипертиреоид,до душа . Но јас сум хиперопрезна . Се плашам да не предизвика јодот"бурни реакции" . Кажете ми девојки некој совет,искуство...

8. sandra.s.t.

sandra.s.t. Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2017
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    17
    Здраво.имам хипо веќе 4 години и појам еутирокс од 25мг.пред да знам дека имам проблем со тироидната жлезда косата многу ми се изретчи и ми се истенчи влакното.мислев дека со тек на време ке си се врати во нормала ама не.го имате ли вие овој проблем и дали најдовте нешто што помага?
    Дали имате испитувано и други хормони?

9. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.536
    Допаѓања:
    5.742
    Na drugarka moja od prolaktinot i se izretci kosata. Proveri go i toj hormon.

10. sandra.s.t.

sandra.s.t. Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2017
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    17
    Фала ти за одговорот :) сега пред два дена ги испитував сите хормони што се испитуваат на трет ден од циклус.од понеделник одам кај гинекологот со резултати.од тоа што го гледам сите се во граница на нормала освен тестостеронот на кој пишува дека е низок.незнам дали може тоа да прави проблеми или има и други хормони да се проверат?

11. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.014
    Девојки совет. Имав хипо. Односно покачен тсх 5.8. Почнав со еутирокс 25ка еден месец 3 пати неделно. Ми падна тсх на 2.8. Од пред една недела ми ја појачаа дозата 5 пати неделно. Денес се соочив со треперење и вртоглавица. Можно ли да ми е од дозата?? Искуства?
    Фала

12. Angelanedelko

Angelanedelko Активен член

Се зачлени на:
    27 декември 2017
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
    Devojcinjaaaa pomosss na kratko imam hasimoto, samo sto doznav pred edna nedela pocnav da pijam euteroks 50 kelp I uste dve vitamini.. e sea jas gi gubam bebinjata toest nemaat srceva akcija veke dve po red. I sega mi kasni vtor den a spontaniot mi bese na 25 dekemvri I mozno e da mi kasni radi apcinjata ili trudna sum inaku pravev test negativen eee. Prakam slika koj se rezultatite na za drugo ako izgubam usste edno neznam kako ke podnesam...

Прикачени фајлови:

13. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    Дали си трудна не можам да ти кажам, најдобро иди си на гинеколог или уште еден тест..а резултатот не ти е лош, не е загрижувачки, ако во претходните бремености ти биле овие вредности не верувам дека тоа бил проблемот за спонтаните..но, ако си бремена мораш на лекар да се зголеми малку дозата..вредноста треба да е 2 или под два за во бременост, кај тебе е благо покачена.

14. anita123

anita123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2013
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    293

можно е да е од дозата, и мене почна да ми доцни циклусот кога почнав со терапијата а пред тоа во ред ми беше ама после другиот месец ми се стабилизира само еден месец ми каснеше

15. Angelanedelko

Angelanedelko Активен член

Се зачлени на:
    27 декември 2017
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
    Fala vi mnogu.. ispitav ne sum trudna od apcinjata e :D se nadevam brzo ke se sredi

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.296
    Допаѓања:
    158.154
    За бременост не ти е добар резултатот.
    Ќе гледаш тсх да се симне под 1,5.

17. anita123

anita123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2013
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    293
    @Lilit а ако се остане бремена со високо тсх ?

18. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.675
    Допаѓања:
    116.225
    Другарка ми изгуби бебе заради пореметување со тироидна. Исто така и недостаток на Д витамин. Оди направи комплетрн скрининг на тироидна со паратироидни и антитела, женски хормони пролактин. Не се обесхрабрувај. Само добри мисли.

На Lilit му/ѝ се допаѓа ова.
  19. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.014
    Ретко која останала бремена со високо тсх. Според мене, мора да се контролира. А доколку останеш а знаеш дека е високо, веднаш на доктор за да ти препише терапија. Нема играчка со штитната жлезда.

На Lilit му/ѝ се допаѓа ова.
  20. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.536
    Допаѓања:
    5.742
    Doktorot mi preporaca biopsija zasto jasolot mi bil 2 sm. Dali nekoja od vas pravela biopsija?