Hasimotov sindrom e imuno zaboluvanje I jas kolku sto znam ne ne operira I ne se umira od nego nego si pies eutiroks I si ja sledes rab na tiroidata I dobro e da se pie selen eden mesec ke pies eden mesec ke pravis pauza so selenot
Да прашам: Што ако се пропушти дневна доза еутирокс? Треба да се пие на гладно, ако веќе јадам - џабе е... Хм...
За правилно и ефикасно внесување на еутироксот треба да се внесува на гладно, откако ќе станеме наспиени, по половина час/час појадок, а кафе (се што содржи кофеин) после два часа. Ова ми го кажа мојот лекар проф.др.Каранфилски
Јас ако заборавам не го ни пијам тој ден апчето... мора на гладно да се испие и после пола час бар да не се јаде/пие. Со две деца некогаш и двете одеднаш ке ми станат и заборавам да го испијам, ми се случило неколку пати... Често проверка правам на tsh, секогаш е во нормални граници... но скоро правев и антитела проверка дека јас сум + хашимото (ова поретко правам) и ми се покачиле 300, па сега гледам да не утнувам ни едно апче, но поретко знае да ми се случи. Ми стојат во вц кај четката за заби, одма по миење на заби пијам
Za eutiroks sega bas citav skoro imalo nekoi studii oti najdobro bilo da se pie navecer zaradi toa sto crevata ne rabotele navecer
Па незнам, јас докторката ја слушам.. во ред ми ја регулира вака тироидната, па мислам нема потреба да се менува период на пиење...
Vo bremenost n Do dva tsh e najdobro da bide vo prvoto tromesecie od bremenosta najdobro e da bide do 2,5
Ne se sekiraj hormonite se sreduvaat eve jas so visok prolaktin bev I tsh I uspesno ja teram 6 nedela od bremenost samo saka tiroidata vo bremenost na 4 nedeli kontroli
Мене она ме следеше, рече ако има потреба и тсх неможе да се регулира дека ке ме прати, ама супер си беше цела бременост тсх и не ме прати..
Од време на време срцето како да ми прелупува, обично кога е променливо времето..трае неколку дена, некогаш навечер некогаш преку ден и после се смирува како ништо да не е било. Претпоставувам дека е поврзано со тироидната. Некој со слично искуство и што пиете кога ви е така?
Леле мислиш од неа е? Неколку пати ми се случило тоа периодов, одам одам и туп туп туп туп одеднаш брзо ке ми пролупа, дури и на гради осеќам, во моментот дури и воздух како да снемувам..
@Meckicja јас сум со терапија а и ехо правев пред неполн месец... @mariz речиси сум сигурна дека е од тироидната само не знам дали како несакан ефект од еутироксот или нешто др. еве и некои групи што пратам исто кажуваат дека им ствара таков симптом. И баш сакам да слушнам и овде некој да сподели искуство. Инаку ехото веше уредно и тсх беше под 2..