Мене тоа ми е прв показател дека тироидата не ми е како што треба. Почнав со еутирокс и уште ми остана истиот симптом, иако тсх-то ми е добро сега. Јас го осеќам како прелапнување некое, не знам да опишам, ама веројатно за истото збориме.
Devojcinja koleska mi kaza priroden lek za tiruidna znaci ke si zemete cuvar kuka I modri suvi slivi onie bez semki od prodavnica. Po eden list od cuvar kuka navecer I edna sliva ke si go stavite livceto cuvar kuka vo slivata da odstoj do sabajle I sabajle ke si go izedete. Okolu mesec dena na nejzina rodnina mnogu pomognalo pa da probame I nie..
Tiroidna ne e nesto so koe treba da se eksperimentira so prirodni lekovi. Strikno kontrola kaj lekar i terapija.
Mila ova ne e nesto strasno ova e slivi sto I taka si gi jades I cuvar kuka sto si e zdrav za se ne samo za tiruidna Mi kaza za se okolu tiruidna pomagalo nejzinata rodnina ako dobro se sekavam imala namalena I zenata za 2 meseci kacila 20 kila pocnala da go jade ova I se se sredilo
Ne velam da ne se jade no, koga stanuva zbor za tiroidna zlezda ne se ekspiremtira samo so prirodni lekovi. Ne se rasfrlajte taka so soveti. Uz terapija da ama bez terapija i sledenje od doktor nikako!!
Nenee nikako bez doktor ama ova e lekce sto navistina nema na nikogo da nasteti imam baba sto ima problem so tiruidnata I si jade po eden list cuvar kuka nasabajle I nisto ne I e
Preku krv se ispituvaat antitela t. e Anti Tpo A se gledaat i promenite na tiroidnata na eho kaj hasimoto.
Антителата не секогаш се индикатор за хипо/хипер тироидеа. Доколку АТПО е со високи вредности без покачена/намалена вредност на тироидните хормони потребна е контрола и ехо еднаш годишно. Може да се покачени со години и да не прават никаков проблем. Да се испитаат хормоните TSH и F4 кои се круцијални за поставување на дијагноза. Само кај специјалист по нуклеарна медицина или ендокринолог. Препорака - Др. Билјана Црцарева во Аџибадем Систина. Лично позитивно искуство.
Девојката праша за Хашимото. Основен индикатор за Хашимото се покачени антитела (анти-ТПО и анти-ТГ).
Кај мене е дијагностициран Хашимото, без никакви промени на хормонална активност веќе 5 години.Без тегоби, без терапија.
Можно е, зошто да не. Всушност Хашимото е автоимуна болест, организмот сам создава антитела кои ја напаѓаат тироидната жлезда. На почетокот, таа компензира, но со тек на време се уништува и постепено настанува хипотироидизам. И јас имам Хашимото дијагностициран пред три години. Сеуште сум без терапија а антителата ги сведов на нормала, имам пишувано низ темава.
Kako gi namali antitelata? Ako ne e problem pisi pak. Mene mi se 315 a site drugi hormoni se vo normala. Pozdrav
Најсигурна дијагноза кај хашимото се поставува кога ќе се земе примерок од самото ткиво на тироидната жлезда. Друго ништо не е сигурно за поставување дијагноза, ниту ехото, најмалку лабораториските резултати. Антителата се покачуваат од катаљарда причини. Исто така и се спуштаат. Туку во мода е сега сите да имаат хашимото. Боже сачувај.
Исфрлив глутен целосно, конзервирани производи, маргарин, се вештачко и со адитиви. Глутенот е најбитно да се исфрли, а исфрлив и кравјо млеко. Базирам исхрана на леб од хељда и пченкарно брашно, месо, зеленчук и овошје. Од додатоци земам селен 200 мцг, омега 3, мултивитамини, куркума, кокосово масло (селенот секој ден а другото кога ќе ми текне).