Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358
    Фала At.ena, јас не знаев дека може и со резултатите да одам. Знам дека е скапо по приватните ама на клиника многу се чека :( Не знам што да правам дали да одам на клиника сеуште или да пробам во Систина.

Поззз

2. At.ena

At.ena Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    32
    Како ти пишуваше на последниот резултат за колку време да одиш на контрола?

3. ajiproks

ajiproks Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    citajki go sajtot posakav da se prijavam za diskusija zatoa sto i jas go imam problemot so tiroidnata zlezda veke 7 god.i nikoj nemoze da mi dade pravilen odgovor sto bolest vsusnost i kako se lekuva.Jas imam namalena funkcija i primam terapija eutiroks 50mg a ne se cuvstvuvam dobro sekogas.

[mod-kirilica:28d1z4us][/mod-kirilica:28d1z4us]

4. Pussycat

Pussycat Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    14
    дали при ова пореметување опага коса и на кој начин дали при чешлање или така само од себе и колку?и кога се јавува опагањето при хипо и хипертиреидоза?

5. bapa

bapa Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2011
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    zdr. ve molam pisete mi vednas mnogu sum zagrizena pred nekoj den mi kazaa deka imam pokacen tiroksin i mi prepisaa terapija no denes vratot pocna da mi otekuva i mi preci vo goltanjeto se plasam da nes e raboti za karcinom ve molam pisete mi dali e vo red ova sto mi se slucuva

6. sleepingbeauty

sleepingbeauty Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    640
    како прво, мислам дека ако имаш карцином ќе ти кажеле кога ти ја препишувале терапијата |( а за тоа дка ти отекол вратот може е од нешто друго зш не е баш логично да е од тоа... јас пијам терапија од петто и не сум имала некои нус-ефекти позз ;)

7. afroditaa

afroditaa Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2011
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    98
    излечиво е ова или цел живот се зема терапијава :@

8. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    2.716
    Во најголем број на случаи пореметувањето на работата на Тироидната жлезда не се лекува , може само да се контролира со медикаменти.Но јас познавам случај каде што после 2 години примање терапија на крај и ја прекинаа тарапиата бидејки немало потреба повеќе од такво нешто и се подобрила состојбата.така да се е индивидуално во крајна линија.

9. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.321
    Допаѓања:
    158.406
    Ако си хипер,да може да се излечи,ама ако си хипо,не...цел живот ќе си го влечеш.

10. At.ena

At.ena Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    32
    Се случува да ти опаѓа косата при хипер,и кога се чешлаш и кога ќе се бањаш и кога ќе поминеш со рака низ косата,ама мислам може да се регулира со примање на витамини за коса, барем јас така ја регулирав.

11. At.ena

At.ena Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    32
    Треба да се видиш во огледало дали имаш оток на вратот при голтање кој оди горе доле или на ехо да те видат може да ти се појави јазол,не би рекла дека е карцином не се добива толку лесно,карцином можеш да добиеш ако имаш таков јазол и не се оперираш подолг период. :hai:

12. bapa

bapa Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2011
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    fala mnogu za vasite mislenja....no znaete sto me maci sega, vo grloto kako da mi stoi parce hrana i nikako ne mozam da ja progoltam sega mi se javuva toa cuvstvo ne znam dali zlezdata e vo prasanje ili nesto drugo ..dali nekoj drug ima nekoe vakvo iskustvo ?

13. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.321
    Допаѓања:
    158.406
    Не е такво чувството од тироидата.Од тироидата може да чувствуваш ко надворешен притисок врз грлото,а во него,не.

14. zoceeee

zoceeee Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    70
    a sto e toa hipo i hiper ne mozam da razberam.

[mod-kirilica:1uw1s03e][/mod-kirilica:1uw1s03e]

15. carina

carina Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    6
    не се плаши јас тоа го имам веке 3.5 години,не е страшно само слушај ги докторите што ке ти кажат и ке го регулираш за 6 месеци до 1 год.тоа тироидната жлезда ти реагира, на секаква промена се зголемува,ина намалена и на зголемена функција.поздрав

16. princessofthedark

princessofthedark Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2010
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    151
    сакам да ве прашам пациенти после тотална тиреоктомија со тироиден папиларен карцином со метастази во лимфните јазли и во белите дробови колку години живот им останува ???

17. zara

zara Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2011
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    28
    Нема правило тоа! Сигурно пациентот ке биде на хемотерапија и радиотерапија и можеби метастазите ке се повлечат. Тоа не зависи ниту од мене, ниту од тебе ниту од докторот. :emo:

18. mile85

mile85 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo od Strumica sum. Pred okolu 2 nedeli na mojata sopruga i dijagnosticiraa namaleno lacenje na tiroidnata zlezda t.e hipotiroidea(mislam deka bese taka). Ja pratija na ispituvanje na krv i na internist kaj nas vo Strumica. I otkrija nekakov izrastok (jazol ) na tiroidnata zlezda i ja prakaat za Skopje na podetalni ispituvanja.
    Znaci mojata molba do site vas na ovoj forum e da mi objasnete kako odi ovaaa procedura. Odnosno dali pregledot t.e. ispituvanjeto se zakazuva telefonski , kade e klinikata ili samo ednostavno so lekarskiot upat treba da odime za Skopje i da si cekame "red" za pregled.
    Odnapred vi blagodarime na odgovorite.... :sweat:

19. lavot

lavot Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2010
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    pa vidi sega i jas sum od strumica i odam recisi 6 godini vo skopje na kontrola vo drzavna bolnica.se zakazuva na telefon 3111588 barem mislam oti e toj.mozes i bez da zakazes ama ke cekas cel den i moze da ne zavrsis rabota oti stvarno e mnogu guzva.

20. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    Бапа јас ќе ти кажам дека тоа така при голтањето не ти од тероидната сто посто. Значи тоа ти е на нервна база, како кнедла да ти стои, и не можеш да голташ, мислиш ќе се загушиш ама нема ништо од тоа, едноставно без нервози, пиј седатив за смирување како демитрин или дијазепам, празепам, што ќе ти препише твојот матичен. Оди кај него/неа и кажи му за ова за голтањето, и ќе видеш дека и тој ќе каже дека е на нарвна база. Јас сум исто така еве веќе 4 месеци, и кога ептен имам потешкотии така, пијам демитерин од 10мг и одма ме опушта, и полесно можам да голтам :)