Јодот не е замена за еутирокс. При хипотироидизам, намалено е производството на тироксин. Јодот се дава за тоа да се стимулира. (Може или во вид на таблети, или лек од млади оревчиња). Во некои случаи, поблага или почетна форма на хипотироидизам, јодот е доволен за да ја стимулира тироидната. Ако веќе е напреднат хипотироидизмот (тсх над 10, физички симптоми на хипотироидизам, видливи промени на жлездата), тогаш мора да се пие еутирокс. Радиоактивниот јод е нешто сосема друго од обичниот јод. Радиоактивниот јод се дава на пациенти со хипертироидизам за да го намали лачењето на тироксин. Еден од причинителите на хипотироидизам е автоимуната болест Хашимото која се дијагностицира преку покачени антитела (анти-ТПО, анти-ТГ). Во тој случај, ризично е да се прима јод затоа што тој може да го забрза развојот на хипотироидизам. За намалување на антителата, а со тоа и забавување, па и стагнирање на развојот на хипотироидизам, корисен е селенот (100-200 mcg/дневно), и безглутенската исхрана.
Jas isto pijam apcinja za hipotiroidea veke dve ipol godini, se mi se normalizira ( srcebienje, menzis, kilaza) ama stravot mi ostana. Onaka bez potreba se plasam, panicam, mislam deka na zlezdata ke i go prepisam toa tuku, vcera bev na redovna kontrola i doktorkata mi rece deka treba da ispitam dve antitela za hasimoto zosto imam namaluvanje na funkcijata na zlezdata i sumnja da ne e hasimoto. Mi rece deka ne bilo nisto strasno, so ista terapija kr prodolzam ( ako e hasimoto ). Dali nekoja od vas go ima ova hasimoto avtoimuno zaboluvanje i dali treba da se plasam za bremenost ( sakam da ostanam bremena ).
Јас имам хашимото и воопшто не е пречка за бременост, така ми кажа др. Спец. За оваа проблематика баш
Здраво на сите... Првпат пишувам на форум но сум крајно разочарана во нашево здраство и мислам дека треба ова да го споделам. Пред 2 месеци случајно ми најдоа нодул 16мм на патофиза каде што ми направија биопсија и за два дена резултатот беше hurtle neoplasm каде што ми беше кажано под итно да направам целосно остранување на тиреодната жлезда.. Бев во паника од здрава права одеднаш карцином. Без да ми кажат дека може да е и бенигно и малигно. Среќа што преку пријатели од Софија дојдовме до контакт со Проф. Румен Пандев еден од најдобрите тироидни хирурзи кој искрено одвај ме смири и ми рече дека ова да е канцерогено може да е од 3 до 5 посто. После месец дена направив тумор маркери кои испаднаа негативни. Ми закажа преглед после 6 месеци во Банско со образложение дека ако се зголеми 3 до 4 мм тој ќе биде првиот што ќе ми ја извади тиреоидата. Искрено од страв отидов во Систина да го измерат нодулот испадна дека се намалил сега е 13мм. Затоа ве молам побарајте повеќе мислења.
Na patofiza I mene ednas me izvadi od pamet toj majstorov li Kako bese mi vika tiroidata pak ne ti e vo red zaradi hipofizata no za sreca ova ne bese tocno hipofizata si bese vo red na magnetnata rezonanca isto I tiroidata na eho
Здравствово е хаос и му нема помош,сакав да те прашам како го намали Пиеш ли нешто или....Секое добро
Здраво не бев во Скопје па не можев да одговорам. Бев кај доктор Синиша и мислам дека точно го измери но самата состојба од гужва до кој како си влегува во собата за биопсија си го направи своето. Искрено се сомневам во точноста на наодот од цитологија. Инаку од тогаш испив едно пакетче Жен Шен кое е анти инфламаторно ( прочитав од универзитетските испитувања од Америка) кокосово масло 2 лажички секој ден и спирулина по 3 на ден пијам. Барав и саргасум алга која влијае на намалувањето на нодулите но во Скопје ја нема. Сепак господ здравје да му дава мна Проф. Румен Пандев ( Може да го контактирате и преку фајсбук) човекот е топ. Само тој рече чекај може да не е карцином ако брзо расте да но овој се намали.
Фала ти душичка.Јас бев денес кај др Даниела Донева и ми рече дека целата жлезда ми е за вадење ако била бенигна имам големи јазли.Јас сум хипо хаши и дали можам да пијам од твоите витамини.Нодули се јазли или грешам....Фала ти и за др ќе го побарам и кај него ќе отидам да видам повеќе мислења.А каде да го најдам др и колку ќе ме чини.Поздравче
Не знам за витамините затоа што кај мене сите хормони ми се во нормала. Инаку докторот прегледува во приватна болица ЕуроВита кај обиколницата во Софија и прегледот заедно со ехо е 45 евра.