Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Flower123123

Flower123123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2016
    Пораки:
    321
    Допаѓања:
    624
    Не би знаела да ти одоворам што се случува во тек на бременост, нареден месец здравје ќе одам на котрола па ќе прашам.

2. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.527
    @CaraMia јас одам на ендокринологија директно со упат од општ матичен. Кај Ивица Смоковски, приступачен доктор, мене убав впечаток ми остави. Ми го препорачаа и општата и гинекологот.

На CaraMia му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Dusica24mkd

Dusica24mkd Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    87
    Мајка, јас така бев во заблуда, цело време (10 години.) , Тсх ми беше од 4-5,2 , кај што ме третираа никогаш.еутирокс не примав,се додека не почнав лани, и веднаш бременост, која ја загувив за жал, а претходно имав 3 спонтани , додека не примав терапија.(во брак сум 11 години) . Сеуште пијам еутирокс, и пак сум бремена, на патофиза ме водат, имам превисоки антитела, хашимото, и сега Тсх ми е околу 2,5 ... Вредноста за бременост, мора да ти биде помегу 1,5 и 2,5, за да ја задржиш и оствраиш. Сепак се е во господови раце ... Но среди ги хормоните на време...И НАЈБИТНО Е ДА НАЈДЕШ ЛАБОРАТОРОЈА КОЈА ДАВА ТОЧНИ РЕЗУЛТАТИ, ОД ТОА НАЈВЕЌЕ ТИ ЗАВИСИ И ДИЈАГНОЗАТА И ТЕРАПИЈАТА... Не оди секаде..

На CaraMia и Martka им се допаѓа ова.
  4. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.530
    Допаѓања:
    5.685
    Jas oda
    Jas odam kaj Daniela Miladinova, a mnogu porano odev kaj Ana Ugrinska na patofiza. Moja preporaka ti se dvete doktorki.

На CaraMia му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Prvoto tromesecie od bremenosta treba tsh da bide najmnogu do 2,5 vtoroto do tri ete I jas imam hipotireoza ama nemam hasimotov sindrom tuku e hipotireoza predizvikana od hipofizata I za ova odam na endokrinologija na patofiza prvo bev kaj ana ugrinska sega veke 8god odam na endokrinologija oti imav I visok prolaktin enormno visok

На Dusica24mkd му/ѝ се допаѓа ова.
  6. anita123

anita123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2013
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    293
    кој е најдобар ендокринолог и за бременост ?

7. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Jas mnogu pati imam pisano odam kaj iskra bitoska I sega I vo bremenost odam kaj nea

8. Maleno

Maleno Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2018
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    98
    Zdravo dali moze da mi kazete sto hrana treba da vnesuvam za namalena rab. Na teroidna a sto treba da izbegnuvam . Brzo mi otkrija i epten se razocarav na 31g vakov problem da imam padnav vo depresija

9. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.399
    Допаѓања:
    171.665
    Терапија ти дадоа ?
    Не се секирај . Зашто во депресија ? Со терапија ќе се среди и нема што да се нервираш толку .
    Посебно внимавање околку исхраната нема . Ама не е на одмет да се храниш здраво , многу овошје ,зеленчук , протеини , вода многу
    И пак ќе ти кажам , никакво нервирање

10. Maleno

Maleno Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2018
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    98
    Mi kaza dozivotno apcinja pienje i deka ke sum se debelam deka nemalo spas :) me utepaa a mi e strav za bremenost isto taka

Ne mi dadoa dr ispituvanja kaza deka ne treba toa e sto mi e da mi dadoa

Последна измена од модератор: 21 јули 2018
  11. Emaema

Emaema Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    111
    Бев на доктор за тироидна и ме прати да проверам тсх и фт4 .Резултатот е следен tsh-5.29 и ft4-13.71(според вредностите овој е ок) .Што следува со овие резултати, само тсх е малку покачено и што значи тоа, благодарам доколку некој ми објасни

12. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.399
    Допаѓања:
    171.665
    Не мора да значи дека ќе се дебелееш цел живот . Ќе си видиш сметка во исхраната и нема да имаш проблем .
    Ништо страшно што ќе пиеш терапија . Можеби доживотно ,а можеби и не . Тоа не може да се знае со сигурност .
    Почни си со таблетите , за еден месец пак го испитај хормонот . Ќе видиш дека ќе се намалува . За ивф можеш да се спремаш јас мислам за два месеци . Милион жени имале уредни бремености со терапија за тироидната . И родиле и 1,2 па и 3 деца .
    Затоа смири се малку и не го сфаќај толку трагично евентуалното 'доживотно' пиење на терапија

На bonbonka и LollySky им се допаѓа ова.
  13. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Tsh ti e malku pokaceno I mozda ke ti dadat terapija mozda ke te sledat samo odreden period

14. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.190
    Допаѓања:
    88.781
    Aj da te utesam malku ,toa dozivotno ne e strasno ,edna tableta nautro i tolku,jas si ja imam bolesta od moi 23 godini,sega imam 39 ,dve bremenosti,dve deca,i kilaza 60 kg na 172 visina.Ne e stasno tolku kolku sto mislis sega.

На bonbonka, Maleno, LollySky и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Ne e dozivotno mene trebase da mi ja prekinat terapijata pred ivf ama ne mi ja prekinaa zaradi ivf I na drugi zeni isto im davaa odreden period eutiroks I Im go prekinaa

16. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.190
    Допаѓања:
    88.781
    Najcesto e dozivotna ,kazano od prof.dr.Olivija Vaskova.

17. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.203
    Mila ne im odgovara da ne lekuvaat na celo kako ke pecali FARMACEVTSKATA mafija zatoa kazuvaat oti e dozivotna terapijata obicno

18. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.000
    Допаѓања:
    135.420
    Нема од што да се плашиш. Јесте го успорува метаболизмот ама се наоѓа чаре. Примети од што ти се убрзува и тоа јади/пиј почесто. Нема да ти се верува колку луѓе се на еутирокс терапија, сите така ако се дебелеа константно цел живот, пола од населението неподвижно ќе станеше. Се дебелее да ама ако не се открие на време дека имаш проблем со тироидната, штом почнеш со терапија се стагнира.

На LollySky и Meckicja им се допаѓа ова.
  19. Dusica24mkd

Dusica24mkd Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    87
    Jas pocetno se zdebeliv 33 kg, za 6 meseci bez terapija, od 60 na 93 kg, ... Terapija ne primav dosta vreme , mi ja videa kako paradoksalna , bez terapija samo so isfrluvanje na belo brasno i sekeri, uspwav za godina dena da oslabam 23 kg, no potoa pak se vrativ na staro koga go vrativ lebot... Sega sum bremena , ostanav so 102 kg,sega sum 25 nedela i kaciv 9 kg, se nadevam nema.mnogi da.kacuvam so ogled na mojata sostojba.pod terapija sum, pa so gospod napred... Imam drugi problemi vo bremenosta propratni koi ne se povrzani so tiroidnata.Mnogu mi bese tesko na svoi 22 god da ja privatam taa promena, no morav da naucam da ziveam so toa... Znaete ona custvo od stomacni plocki , i viti noze , sportuvav, za 6 meseci dve lubenici i solun direci ...no toa e..ednostavno protiv nekoi nesta sme ograniceni vo borbata...

20. Maleno

Maleno Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2018
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    98
    Mene mi e problem a velat deka e od terodina spor metabolizam jas na 3 4 dena odam vo wc . Zavisnik od blagono i leb. Nz sto dq jadam sto da pravam za dorucek rucek i vecera i toa mi e tesko :) primetiv deka nekoe vreme pazev ni eden kilogram ne oslabnav i bas mi bese cudno ono do sto bilo. Ke odma za 2 ned. Na klinika pa ke vidam tami syo ke mi kazat. Da mi predlozite kade da odam koj e dobar lekar.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.