Самата на себе си ги наоѓам скоро сите симптоми на хипотироидизам (дебелеење ,опаѓање на косата,тахикардија,итн,Неколку пати ми се случува да не можам да си ја голтнам плунката-осетив и мало гушење при тоа,а последните резултати на сите тироидни хормони ми се во апсолутна нормала.. Ме буни тоа што пред неколку месеци беа доста високи антителата а тироксинот беше 7.Како сега нормални? Па нели сама од себе тироидата не се лекува без соодветна терапија?..Никогаш и не сум пиела никаква терапија за тироидата..А во тие резултати имав и такви кои покажуваа како да имам ХИПЕР а не ХИПО. Бог да чува. Благодарам
Рената, хормоните флуктоираат од месец на месец, од година во година. Не можеш да имаш секогаш идентични резултати. Впрочем, многу зависи и во кои денови од месецот вадиш хормонски статус, кое време и за што конкретно ти треба. Повеќе фактори играат улога, како на пример дали си во фаза на овулација или не, или дали си јадена утрото, колку си физички исцрпена во моментот..итн итн. Нормално е резултатите да не се статични и благо да отскокнуваат од ,,нормалата". Ако ти покажале дека немаш хипотироидизам, тогаш немаш таква дијагноза. Ако ти покажале различни резултати, треба да побараш повеќе од едно мислење. Не може да лажат резултатите. Освен тоа проблемите како опаѓање коса, тахикардија и слично може да бидат и последица на стрес. Провери ги андрогените хормони, адреналната жлезда, естрогенот, тестостеронот, како и кортизолот и инсулинот. Можеби тука лежи одговорот. Ако и тие се во ред, а ти и понатаму си опседната со непостоечката дијагноза, побарај мислење од психолог.
Прочитав, и ти реков барај ја Пемовска. Строг но добар доктор е, доста темелно работи бидејќи има искуство. Таа нека те води и толкува резултатите во иднина. Каде вршеше хормонска проверка, во кои клиники?
Значи вака..најпрво во 2013 година,без да забележи матичниот доктор,на рутинска крвна слика ,јас забележав дека се појавија покачени антитела-а јас претходно забележував маки, промени,со години,но не знаев што ми е. Потоа истата година,во авицена,се потврдија покачените антитела и тироксинот. Не сакав да земам терапија ,бидејќи интернистката рече дека е од стрес,па помислив дека ке се среди.(Не сум воопшто опседната, не се проверував 3 години) Во 2016 година ,не заради хормоните туку највеќе поради акутна болест,матичната ме праќа на крвна анализа-успат,тироидните хормони уредни (на биохемија) После неколку месеци,крај на 2016-матичната ме праќа на анализа на ендокринологија-тироидните хормони личат како од друг човек кој има ХИПЕР(ниски вредности под секоја нормала) Март 2018 година-Анти ТПО 194,тироксин 7(лабораторија "осми септември") август 2018 авицена-антитела и сите тироидни хормони уредни. Дали се овие "благи отскокнувања од нормалата"? Дали е непостоечка дијагноза?-нели веќе еден ендокринолог ме дијагностицираше врз база на овие "благо различни "резултати.Јас не ја измислив таа дијагноза,а напротив ,не ја прифатив сеуште од објективните,три пати наведени причини. Треба внимателност пред да се испрати некој на психолог.Гледам тоа им станало рутина на многу неодговорни доктори,најлесно им е да речат дека е на нервна база.
Ендокринолозите се поделени по ова прашање, некои препишуваат терапија уште ако TSH e над 4, а други само ако веќе отиде над 10. Мене лично TSH ми беше скоро 6 пред четири години, без терапија сум, а од тогаш навака варира меѓу 1.8 и 6, битно не оди нагоре. Терапија и јас би пиела ако отиде над 10 или во случај на бременост. Јас би рекла дека имаш Хашимото, но не и хипотироидизам. Хашимото е автоимуно заболување (воспаление) на тироидната жлезда. Покачените антитела се показател за воспалението. Едноставно кажано, жлездата се расипува, некогаш работи забрзано, некогаш успорено. Тоа е таа нехомогеност (неурамнотеженост) која се гледа на ехо. Кога жлездата работи забрзано, се јавуваат симптомите на хипертироидизам а TSH е многу ниско. Кога жлездата работи забавено, ги дава симптомите на хипотироидизам. Со тек на време, жлездата ќе се "дорасипе", и ќе остане во состојба на хипотироидизам. За да се забави или стагнира овој процес, битно е да се намалат антителата, односно да се смири воспалението. Тоа може да се направи со внесување селен и безглутенска исхрана, барем тоа помогна во мојот случај. Како што спомнав, TSH ми варира помеѓу 1.8-5.9 изминативе скоро четири години. Антителата на почетокот ми беа 250 а сега се во нормала, односно 15 (дозволено е <30). Што се однесува до терапија, мој личен став е да почнам ако TSH ми отиде над 10 или во случај на бременост. @Nigredo Odor , Пемовска отиде во пензија.
Ете и тука се виде мојот к' смет-Пемовска отишла во пензија Ама никој не ме дочитува до крај. Хашимото ,хипотироидизам?-а резултативе сега нормални. Претходно ненормални,ама сега нормални.Без терапија.
Јас мислам дека сосема убаво ти објаснив, резултатите варираат и ќе варираат. Во тоа флуктуирање горе-долу, ќе се потрефи и период кога се на нормала. Прави контрола на шест месеци.
Рената, побарај трето стручно мислење крај краева и нека ти направат биопсија (по можност во Авицена или Адриалаб како најреферентни клиники), за секој случај. И нека ти дадат упат кај интернистот Галев. Тој не е ендокринолог жлездата ќе ти ја види на ехо, исто како и другите но, тоа што он ќе ти каже - тоа е.
Д-р Трајче Галев,да,ме праќаа и таму..Ама дека и со стомакот имам проблеми,а ете не ми рекле дека прегледува и тироида.Фала.
Морам да се коригирам во врска со биопсијата. Не сум сигурна дали вршат биопсија во авицена и адриалаб. А Галев, е доктор на место. Ќе ти помогне, сигурна сум.
Mene Trajce koga mi go vide cvorot rece da se pravi biopsija, a vo filip ftori i kaj daniela miladinova mi rekoa ne treba samo da se sledi. Jas Trajce ne go preporacuvam mi izgledase dosta neseriozen i pregledot traese 5 min. Nitu ekg, eho ne mi napravi. Samo eho na tiroidns. Moj sovet baraj ja Daniela Miladinova ili Ugrinska Ana na patofiza. Jas kaj ovie 2 sum bila.
Биопсија,ако видат нешто недај боже сомнително, јазли мазли..не би дозволила тек така биопсија.. Јас напротив,сакав и сакам да ја негирам болеста а ме сфати дека јас си наоѓам симптоми..За жал,не можев да избегам од вистината,не се осеќам добро и мора да се испита конечно,а крвните резултати,колку и некој да ме убедува,се сомнителни,најверојатно се погрешни некои од нив.Такви разлики би биле феномен. Многу подвоени мислења и јас сум слушнала за Галев,некои се разочарани,некои го фалат.
I jas citav za nego pofalni zborovi no, koga otidov se razocarav. Mnogu krut na zborovi. Duri i toj mi go naplakase pregledot a ne sestrata.. Jas ne vi go preporacuvam. Najdete drug internist na privatno ili odete na patofiza tamu e najsigurno i tie doktori se najstrucni.
Kako ne nema vrska I tamu zavisi koj Dr jas za toj majstorov imam samo loso da kazam dojdea vo strumica pred dve god I me gledase na eho I mi vika tiroidata ne ti e vo red najverojatno I hipofizata pak ne ti e vo red celata vo panika odma zakazav MR na hipofizata I eho pak kaj mojot endokrinolog I izleze oti vrska nema oti se e vo red I hipofizata na MR I tiroidata na eho bese vo red