Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Според хормоните се гледа, ако тие се во ред тогаш дозата е соодветна.

2. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.081
    5,5 ми е ТСХ

3. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Мене ми изгледа дека е премала дозата, со соодветна терапија TSH треба да биде помеѓу 1 и 2. Треба сепак да се видат и тироидните хормони, fT3 и fT4 но во секој случај ти предлагам да одиш кај ендокринологот/интернистот кој те води како пациент.

На Martka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    4.846
    Ти посакувам побрзо закрепнување.Причината за болката да ја бараш во тој што те оперирал да видиш што е работата.Сакам да те прашам каде ја вадеше тироидата и колку чини,колку денови си згрижена и дали и колку си потоа на боледување.Мене ми препорачуваат отстранување ама мене не ми се чепка,во дилема сум.Фала ти

5. Pridi

Pridi Нов член

Се зачлени на:
    13 октомври 2018
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo jas sum nova.pravev eho na tiroidna i mi kazaa deka mi e ostetena,potoa ispitav hormoni preku krvta TSH mi e 6.4(0.47-5.01mlU/ml)
    fT4 0.5 (0.7-2.5ng/dl
    anti TPO Ab mi e >1300 a treba da e <60.0. Ve molam da mi kazete dali se strasni rezultatite i kakva e procedurata kaj da odam za da mi dadat terapija.Isto taka bi sakala da mi preporucite dobar doktor specijalist za tiroida.

6. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    4.846
    Јас сум со сличен проблем,но со разлика од твоите резултати ft3 i ft4 се ок а atpo 400 и нешто,но овие резултати ми се од клиника пред една година.Е сега пред некое време правев во 8 ми септември имаат нова апаратура и резултатите ми беа ок Atpo ми беше 30,а гранична вредност е <50.Значи на две места различни резултати.Сега ме советуваат на трето место за да се утврди кои резултати се поверодостојни па сакам да споредам со синлаб,ама сеуште не сум отишла.Ехото т.е. структурата ми е неправилна и имам чворчиња и ми предлагаат да ја вадам,но мене не ми се чепка.Ти ја препорачувам Др.Даниела Донева во 8ми септември со упат провери си.Иначе состојбата на тироидот е менлива,не е страшна,но треба да се контролира.Со неа и без неа се живее,со погодена терапија,асален ендокринолог нема да имаш мака.Секое добро

7. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Mozes I na imunologija da gi ispitas antitpo I antitg mm sega na 7 sept gi ispituvase tamu a jas na klinicka biohemija gi ispitav

На Martka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.081
    Бев во Е медикал во Скопје,докторката ми ја препиша оваа доза

9. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    A пред колку време? На почеток ти беше TSH толку или по некое време откако примаш терапија?

10. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.081
    Еве неколку години ми варира,од 3.80 до 7.7.Но никој никогаш не ми рекол за терапија.СЕга правам ин витро,па докторката ми рече мора да се намали,а пред то бев кај доктор исто за ин витро и не кажа ништо

И уште едно прашане,за колку време се осека подобруване од кога ке почните да пиете еутирокс?Јас сум еве 10 дена,првите дена ми беше супер,а сега пак по старо

Последна измена од модератор: 16 октомври 2018
  11. Ruza.Ruzica

Ruza.Ruzica Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2011
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    24
    Здраво сакам да прашам според вас кој е најдобар доктор за болести на тироидна жлезда во државната болница Скопје?

12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.174
    Допаѓања:
    88.640
    Spored mene prof.dr Olivija Vaskova na patofiza

13. fania

fania Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2018
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    5
    дали знае некој колку чини на приватно да се испита све комплет за тироидна?

14. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.346
    Во Тиреодијагностика (порано Тиреомедика) хормоните (TSH, FT3 i FT4), прегледот, ехото, антителата (Antitpo i Antitga) ќе те чини севкупно околу 6000-7000 максимум а мислам и поефтино, резултатите ги добиваш по маил заедно со дијагноза како и пропишана терапија.
    Докторката има работено 15 години на Патофиза па веќе 15години работи приватно во своја ординација.
    мислам дека др се викаше Татјана Јосифовска или Тања Јосифовска.

На Beautymom, LollySky и fania им се допаѓа ова.
  15. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.448
    Дали некоја земала Пропилурацил за време на бременост и имала екстремно ниско TSH? :^)

16. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    Да пишам и тука, може поупатени сте. Проверував хормони на трет ден од циклус и TSH е 2,21, Т4 6,68, тие се во нормала, но Т3 е 60, а нормални реф. вредности се од 82-179. Доста е пониско.
    И лани кога ги проверувавТ4 и Т3, Т3 постојано беше пониско. Интернистот ми рече дека тоа не било битно, а уморот што го осеќам бил од годините. Јас имам 40+ години, но почнав да осеќам екстремен замор после некоја помала физичка активност, не ми е верно некако за овие години толку многу да се заморувам.
    Дали знаете што значи оваа намалена вредност на Т3 и дали е поврзано со заморувањето?

17. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Т3 е активниот хормон кој го лачи тироидната, а TSH всушност се лачи од хипофизата и е показател дека тироидната жлезда произведува премало количество на хормони.
    Испитајте anti-TPO. Доколку тие се добри, можете да пробате да внесувате повеќе јод, тој го стимулира производството на тироидни хормони.

18. Fillia

Fillia Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    1.631
    Пишав и во темата ендокринолог ама таа тема не е активна колку оваа. Може ли некој кој имал проблем со забременување заради висок тсх да пише кај кој доктор одел или некој да препорача кој е соодветен за вакви проблеми.

19. anita123

anita123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2013
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    293
    @LollySky еднаш мислам дека имаше пишано дека се излечи или те помешав ? назад во постовите ? можи да ни кажеш како ? и дали ги имаш намалено антителата ?

тие не знам колку се битни,само знам дека фт3 и фт4 треба а не т3 и т4 туку фт

јас имав висок и одма забременив, не ми беше проблем фала богу кај секој е различно .. ти како си ?

Последна измена од модератор: 18 октомври 2018
  20. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    Ти благодарам. Каде можам да ги испитам anti-TPO во државниве лаборатории и кој специјалист може да ми даде упат? Исто така би сакала да те прашам ако знаеш да ми објасниш, зошто кога пијам суплементи со јод, ми се покачува TSH?
    Ти благодарам, ќе побарам и тие да ми ги испитаат. Докторот за ивф ги бараше Т3 и Т4, не знам зашто.