Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. anita123

anita123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2013
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    293
    фт4 фт3 и тсх барај за иф колку ти е тсх?

2. Fillia

Fillia Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    1.631
    Колку висок беше тсх кај тебе јас почнав од 15? Хипо хаши сум антитела 1300+

Последна измена: 18 октомври 2018
  3. anita123

anita123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2013
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    293
    ќе се среди без гајле само мора да се погоди терапијата сега мене дури ниско ми е само никако неможам да го одржувам од 1,5 до 2 сега ми е 0,78 а ми беше кога останав бремена 29

4. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Не, не можам да кажам дека сум се излечила, само ги симнав антителата во нормала и веројатно со тоа и ја ставив болеста во мирување. Така е барем изминативе 3,5 години, што не значи дека таа нема да се активира понатаму. Обично кога веќе постои Хашимото прашање на време е дали и колку брзо ќе се развие хипотироидизам.
    Кај мене конкретно помогна безглутенска исхрана и секојдневно внесување на 100 mcg селен, а и се хранам прилично здраво. Многу е битно и да се избегнува стресот.

@Желба, антитела јас имам испитано во Државна, на Ендокринологија или Клиничка Биохемија, ама мислам дека може да се испитаат и во Поликлиника Јане Сандански, можеби и во другите поликлиники. Упат може да ти даде интернист.
    Јодот го стимулира производството на тироидни хормони, Т3и Т4. Кога тие се зголемуваат, TSH се намалува. Бидејќи кај тебе е обратно, можно е да имаш Хашимото (автоимуно воспаление на тироидната) но тоа може да се види само преку антителата. Ако имаш Хашимото не се препорачува внесување на јод.

На Желба му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    [/QUOTE] @Желба, антитела јас имам испитано во Државна, на Ендокринологија или Клиничка Биохемија, ама мислам дека може да се испитаат и во Поликлиника Јане Сандански, можеби и во другите поликлиники. Упат може да ти даде интернист.
    Јодот го стимулира производството на тироидни хормони, Т3и Т4. Кога тие се зголемуваат, TSH се намалува. Бидејќи кај тебе е обратно, можно е да имаш Хашимото (автоимуно воспаление на тироидната) но тоа може да се види само преку антителата. Ако имаш Хашимото не се препорачува внесување на јод.[/QUOTE]

Ти благодарам многу, се надевам ќе ми даде упат интернистот. Ова со јодот е мое субјективно забележување, примав многу хормонска терапија па може и од друго да се покачува TSH, но најдобро да проверам.
    Само уште ова да те прашам. Сега проверив, пред скоро три години сум правела во Хемолаб основен пакет за антитела кои може да влијаат на спонтани абортуси и меѓу нив има и anti-TPO и anti-TG, тогаш биле негативни. Дали постои можност во меѓувреме да станале позитивни?

6. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    @Желба, можно е, најчесто поради стрес, ако имаш генетски предиспозиции но и други фактори кои ја активираат автоимуната реакција на организмот. Во секој случај, убаво е да направиш наеднаш комплетно испитување на тироидната жлезда (TSH, fT3, fT4, anti-TPO) за да бидеш на раат :)

На Желба му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    Ти благодарам, ми објасни подобро и од гинекологот и од интернистот, ќе побарам се да ми испитаат наеднаш :)

8. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Antitpo ispituvaat I na imunologija mozes da zemes upat I od opstiot maticen lekar

9. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    5.630
    Jas gi ispituvav vo jsne sandanski so upat od ginekolog. Moze i so upat od intetnist. Pozdrav

10. Tina29

Tina29 Нов член

Се зачлени на:
    14 август 2018
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Pozdrav do site clenki.Dali nekoja od vas ima zgolemeni limfni zlezdi vo oblasta okolu tiroidnata,a istovremeno i hasimoto.
    Mene na eho mi rekoa deka moze da se zgolemeni limfni zlezdi poradi hasimototo,a dr doktor veli deka edna od tie promeni pod tiroidnata e paratiroiden adenom.
    Ca vo normala,d vitamin nizok i PTH malku nad gorna granica.
    Momentalno sum bez terapija,so pokaceni anti Tg i zemam d vitamin kapki.Ako go ima nekoj istiot problem ve molam spodelete iskustva i mislenja.

11. renata2017

renata2017 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2017
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    12
    Молам и мене да ми го пратите бројот на др Каранфилски.Благодарам.

12. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Screenshot_20181019-194849.png

На renata2017 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. renata2017

renata2017 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2017
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    12
    Благодарам.Ова беше експресно <3

Таа Жанета од Ендомед нема кој да ја убие! Луѓе,аман ,па она знае медицина исто колку дете у прво одделение! Срамота! А зашто сум револтирана,ако имате интерес,ќе објаснам.А еве сега гледам и други со неа имале мака

Последна измена од модератор: 20 октомври 2018
    На Scorpio87 и LollySky им се допаѓа ова.
  14. flower11

flower11 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    32
    Hipo sum 4 i pol godini a imam dva zgolemeni limfni cvorovi skoro 3 godini pod brada, daleku se od tiroidnata. Gi punktirav i nekolku doktori rekoja deka nivnoto pojavuvanje nema vrska so tiroidnata.

15. Tina29

Tina29 Нов член

Се зачлени на:
    14 август 2018
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Blagodaram flower11

16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.274
    Допаѓања:
    18.393
    Девојки...ве читам и се размислувам. Скоро 5 години пијам Еутирокс за намалена функција на тироидната жлезда. До сега сум била кај 3 интернисти од кои ниту еден не ми спомнал да пијам Селен или јод (ова го дознав од вашите коментари). Моментално се борам со ТСХ за да останам бремена и два месеци по ред освен што ми ја менува терапијата ,прво од 5х50мг и 2х75мг на 7х75мг па потоа на 5х75мг и 2х100мг, друго ништо не ми препорачува??? Прегледот,односно консултацијата трае најмногу 7мин со се изготвување на извештај..

17. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    5.630
    Promeni go doktorot..

18. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.448

Јас останав бремена не планирано со многу низок TSH, ама имам и јазол на тиреоидна жлезда. Побарај упат од интернист за на Патофиза и Нуклеарна медицина, строго за кај др. Синиша Стојановски, тој ги води трудниците и оние што сакаат да забременат.Јас одев пред 5 години кај него, додека живеев во Скопје. Супер доктор е и ќе те исслуша се што ќе го прашаш. Сега одам кај др. Костурски (од Битола е лекар, стар ама искусен) , и последната промена со таблетите што ми ја препорача му ја покажав на др. Стојановски и тој се сложи со таа промена. И јас скоро дознав дека тој ги води трудниците. Ти посакувам среќа, што побрзо да имаш бебе :inlove::l:

На Talesia му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.274
    Допаѓања:
    18.393
    Е тоа кажи ми,како да го побарам од интернистот упатот за на клиника? Можеби ќе се побуни во смисла дека не сум задоволна од неа? :(

20. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Ako se pobuni kako odi kaj drug internist jas taka napraviv za mm sega eden internist ne mu davase upat za endokrinologija otidov kaj drug internist