Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    во медицинска литература постои случаеви 40% на лечење на Хашимото само со селениум ( видео 11:30)

...колку е важен Јодот и Селен_иум следете го предавањето на Dr Sherry Tenpenny!

тест на подлактица за доказ дека недостасува или не јод во нашетот тело!

Последна измена: 26 јануари 2019
    На worrieddd и Tireogirl им се допаѓа ова.
  2. Majra

Majra Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2016
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    84
    Shtom imash bilo kakov problem povrzan so tiroida, najpametno e da si pobarash endokrinolog. Ne djabe si specijalizirale lekarite koj za shto e. Ne se potpiraj na internist, osobeno posle ova shto ti se sluchilo. Koga stanuva zbor za endokrinolozi, od dosegashno iskustvo mozam da kazam da begate podaleku od dr.Iskra- drzavna, dr. Milancho Pejov- Jane Sandanski(internist no kje go spomnam zaradi loshoto iskustvo) i dr.Gabriela Balabanova- E-Medikal. Znachi kaj niv odite ako ste osumdeset i neshto godini i vekje vi se umira pa vi treba nekoj da vi go zabrza procesot. Vo momentov edinstveno mozam da go preporacham dr. Sinisha Stojanovski od Klinika za nuklearna medicina, toa e vo sklop na drzavna. Ako razgledate vo postarite postovi vo temava kje vidite iskustva od pacientki koi vekje odlichno funkcioniraat bez terapija, blagodarenie na ovoj doktor. Edinstveno shto e problem e toa shto mnogu teshko se stiga do doktorot i koga i da poglednam terminite se zafateni za narednite tri meseci. So ogled na toa deka e na nuklearna najchesto e potrebno da ve preprati internist ili drug specijalist. Ne znam dali ima bilo kakva shansa da se dobie upat preku matichen lekar bidejkji mojata matichna nikogash ne mi dala a eve vo momentov se macham da stignam do termin.
    Povtorno kje kazam, insistirajte da se vidite so dobar endokrinolog pred povtorno da planirate bremenost. Ne si igrajte so rizikot da vi se povtori situacijata samo zaradi egoto na eden internist koj smeta deka moze da ja sraboti rabotata na endokrinolog koj vo sekoj sluchaj treba da ima pogolemo znaenje i iskustvo koga se vo prashanje bolesti na tiroida. Mnogu chesto sluchaite so dijagnoza hipotiroidizam se pokazuva deka se vsushnost pacienti so Hashimoto.. a site avtoimuni zaboluvanje mozat da bidat zakana za plodot dokolku ne se pravilno tretirani.
    Koga e vo prashanje vasheto zdravje imate sekoe pravo da barate odgovori, soodvetni lekari i tretmani.

Sekoe dobro!

На kavadar4anka, Martka и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Благодарам за исцрпниот одговор. Преку познаници мислам дека можам да стигнам до докторов , и мене ми го пофалија, па ќе видиме:)

На Majra му/ѝ се допаѓа ова.
  4. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.013
    Какво искуство конкретно сте имале со Габриела Е Медикал ( одам кај неа по препорака на гинекологот ) сега се изнервирав баш кај нејзе одам а се борам со стерилитет 2ипол години те молам пиши ми или тука или приватна порака

5. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Nema vrska ova sto ti go zboruvas od eutiroks se namaluva tsh no ne sekogas se namaluvat I antitela I mojot tsh .bese nizok sega 0,6 I ne krenav tolku prasina za ova endokrinologot samo mi ja namali dozata na eutiroks I tolku a sto se osekav loso psihicki od tiroidata se osecav no fala bogu pomina

6. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Zasto od Dr iskra jas sum prezadovolna od nea mojot bese tolku kompliciran slucaj pa ona go sredi I bremenost ja isterav do kraj sestra mi blagodarenie na nea istera tri bremenosti bez nikakov problem na maz mi tiroidata isto ona ja sredi

7. Sandra456*

Sandra456* Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2017
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    518
    Zdravo kazete mi dobar doktor za tiroida privaten

8. Nora.A

Nora.A Популарен член

Се зачлени на:
    17 април 2018
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    1.018
    @Meckicja,колку ти беше тсх додека се спремавте за ивф?
    Антителата како ти беа?
    И јас имам проблем со тсх едвај некако го симнувам со високи дози на еутирокс а за антителата пијам селен 3 х 50мг
    До сега никако да ги спуштам еве веќе две години

9. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ...недостаток на Вит Д во организмот може да биде дополнителна причина за покачена анти ТПО антитела!
    дали сте испитале некогаш?

На Nora.A му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    25.029
    @Nora.A Самиот ТСХ без ФТ3 и ФТ4 не е толку опасен. Иако за ТСХ само дозата на еутирокс треба да е погодена.
    А за антитела ти кажа другата членка. Провери витамин Д.

11. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    За антителата уште ќе дополнам дека многу помага безглутенската исхрана. Јас лично ги спуштив од 250 на 15 за неколку месеци.
    Секако, и додатоците кои веќе ги набројаа, мултивитамини и мултиминерали, селен најмалку 100 mcg дневно и што е можно поздрава исхрана.

На worrieddd, Nora.A и bijonse им се допаѓа ова.
  12. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ...точно, исхраната има голема улога, намален стрес (колку се може), физичка активност(колку се може) дури и примена на пробиотик наоѓа своја улога!
    со селенот внимателно, предозирање не е добро (подобар селениумот органски прочистен селен), истиот „се троши“ доколку имаме добар влез и концентрација на ЈОД !

На bonbonka, Nora.A, LollySky и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    25.029
    Селен најдобро е да се пие некое време па да се прекине. Точно,може да се предозира. И за јодот исто,ако правиме муабет за хипо посебно јод без размислување.

14. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Koнкретно јас пијам Oligogal-Se, органски врзан селен базиран на биотехнолошки збогатен пивски квасец во комбинација со витамини А, Ц и Е. 100 mcg селен има во една капсула, се пие по една дневно.

Е сега, за јодот и порано дискутиравме, според некои лекари се препорачува за хипотиреоидизам но не и при Хашимото. Кој како сака, јас не би ризикувала со додатен јод освен тој што природно се содржи во мојата исхрана. А баш убав лек од зелени оревчиња и мед си направив, и ликер од зелени оревчиња и ракија :) Ама страв ми е да ги пијам.

На worrieddd и Tireogirl им се допаѓа ова.
  15. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    4.846
    Во право си за јодот,јас сум хипо со хашимото и никако јод во никаква форма.Логика нема???

На Tireogirl и LollySky им се допаѓа ова.
  16. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    25.029
    Мене прво ми викаа јод никако,а сега кога сум трудна јод обавезно,т.е внесувам витамини со јод,не дополнително.Јас сум само хипо.

На bijonse и Nora.A им се допаѓа ова.
  17. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Jas nemav problem so antitelata mojata hipotireoza e predizvikana od hipofizata tsh pred Ivf mi bese pod 2,5 tolku e I preporaclivo da bide pred Ivf

18. Nora.A

Nora.A Популарен член

Се зачлени на:
    17 април 2018
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    1.018
    И јас така знам за јодот
    И спомнав на др минатиот пат вика не е препорачан дополнителен внес на јод при хашимото, особено не при употреба на еутирокс.. Може да го намали неговото дејство
    Така ми кажа и баталив и ракија со ореви и се др.

На Tireogirl и LollySky им се допаѓа ова.
  19. Nora.A

Nora.A Популарен член

Се зачлени на:
    17 април 2018
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    1.018
    Инаку, периодиве кога се пости, многу риба и др посна храна позитивно ми делува на тсх, но антителава никако да ми се спуштат.. Секогаш ми се над 1000
    Јадам здраво, се е тоа ок... Но на стресов некако не е можно да си имун
    Фала ви за советите, ќе испитам витамин Д @bijonse фала срцка

20. Nora.A

Nora.A Популарен член

Се зачлени на:
    17 април 2018
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    1.018
    Фала ти :*Некако ја средуваме дозава на еутирокс, иако кај мене варира во луди граници тсх при секое испитување(facepalm)...
    А антителава не знам..исто не се мрднаа 2 год. Ќе испитам и вит. Д. Тоа немам испитано до сега