Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    25.029
    Тој тсх што го имаш моментално е совршен. Во бременост најдобро е кога е до 2.5 за првите три месеци,и најмногу до 3 подоцна. Мене ми е 4.5 моментално се мачам да го намалам.15 недела сум. Ти која недела си сега?

На kavadar4anka, KidA и LollySky им се допаѓа ова.
  2. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    леле, фала ти многу! абе стрес ми направи денес матичната, не сум ни трудна :). имам едногодишно бебе, имав вртоглавици и ми паѓаше косата, и се проверував, изгледа и се виде 0.25? мене така ми се имаше видено, а сега откако ви пишав гледам дека на средина ми е вредноста.. а др ми рече кога ќе планирам бременост да земам малку лекарства за да ми се покачи вредноста, па се заинтересирав како може на природен начин да се направи. за да се намали не знам, ама има еден човек што се разбира за како на природен начин, ако дознаам некоја информација плус ќе пишам.

п.с. а можно е таа величина да е идеална за бремени а премногу ниска за тие што само планираат? изгледа е така а јас па се израдував дека има згрешено) хм

Последна измена: 19 февруари 2019
    На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.123
    Допаѓања:
    2.197

Скоро читав. Некогаш и нема врска ТСХ. Понекогаш е побитна вредноста на free T3 i free T4. Ќе вметнам на српски ако може од групата Štitnjača-Tihi neprijatelj (не знам да прикачам спојлер..)

-Osnovne pretrage kad posumnjate da možda imate problem sa radom štitnjače su:TSH,FT4,FT3,anti-tpo,anti-tg,uzv štitnjače.
    -Kad vam liječnik kaže da ste u hiperu onda su dodatne pretrage:TSHR-at(trab),scintigrafija
    -Važno je da vam odrede uz šta su hipo ili hiper vezani(hashimoto,graves,toksični adenom,subakutni tireoiditis,postpartalni tireoiditis ……)
    -TSH bez FT4,FT3 je beskoristan!Ako je TSH(hormon hipofize) loš a ft4,ft3 uredni moguće da imate i problem sa hipofizom.
    -Korigiranje doze ili uvođenje terapije(hormoni,tireostatici) samo na osnovu TSH je neispravno i od takvih liječnika bježite.
    -T3 i T4 su beskorisni tako da vodite brigu da vam rade ft4,ft3.Pogotovo vi koji radite pretrage privatno,ne bacajte novce.

На agios му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kavadar4anka

kavadar4anka Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    Одев во АТИКОР кај проф.Каранфилски, многу е стар... па одлучив да продолжам кај друг доктор и бев кај др.Искра Битоска во Жан Митрев бидејќи не ми се чекаше со мој термин и итно ми беше, а истата е и во Клиника мислам... Јас сум со Хашимото, задоволна сум од првиот впечаток па ќе продолжам кај неа на Клиника.

5. kavadar4anka

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    Имам 28 години... Хипотиреоза т.е. Хашимото ми е откриена на 23 години, оттогаш сум на Еутирокс. Само првиот пат ми ги проверија сите хормони, па се до последно само ТСХ... зошто? Докторот ми образложи дека фт4 и фт3 всушност е вештачкиот хормон поточно еутироксот и затоа нема потреба од негово испитување еве и тука нешто има... Важно е да се даде точна терапија за да функционираме нормално. За бременост тсх треба да биде под 3 во прво тромесечије, а додколку се покачи се зголемува и терапијата и тоа е сосема безбедно и за мајката и за детето. Кога се планира бременост треба да е околу 2 (1.50) за да нема ризик... Кога ќе кажев дека имам проблеми со тироидната секогаш околу мене луѓето ми велеа дека ќе имам проблеми за бременост, и ми се вметна тоа во глава. Пред се бидите позитивни, НЕ СМЕ БОЛНИ (фала му на Бога) и опуштете се и живеете најнормално! Немав проблеми за да останам бремена, немав проблеми во бременост и еве го синко наполни 2 години и се е во ред. Сега сум на доза од Еутирокс 125мг.(http://www.femina.mk/здравје/заболу...-ја-провериле-функцијата-на-тироидната-жлезда

На Norah Jones, Sesil, KidA и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Nora.A

Nora.A Популарен член

Се зачлени на:
    17 април 2018
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    1.018
    @kavadar4anka, живо и здраво нека е синчето! И јас сум со 125 мг еутирокс.. Сакав да те прашам колку ти беа антителата?
    Ме загрижува хашимотото мене, поготово сега кога се спремам за ивф

На monka_bonbonka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kavadar4anka

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    Антителата ми се мирни, само на почетокот ми беа високи...
    Со Господ напред, опушти се и мисли како ќе го држиш најскапоценото и така ќе биде!
    Чекам да се пофалиш со двете црти!

На Nora.A и monka_bonbonka им се допаѓа ова.
  8. kavadar4anka

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    Заради злите јазици, многу пати во себе си зборував и се галев по меше и си велев:
    -Те чекам, те посакувам... и ќе те имам!
    Не мисли на ништо друго!

На Antebellum, eta, Nora.A и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    25.029
    И ова е точно дека ФТ3 и ФТ4 се многу битни не само ТСХ. Кога се тие во ред ,а ТСХ е висок класичен хипотиреодизам. Во мојов случај е така секогаш се во ред а ТСХ е висок. Мене сега и со зголемена доза пак ми беше ТСХ 4.5 а бремена сум,па ваљда ќе ја зголеми ендокринолог дозата уште ,иако ми рече дека не е ништо страшно.
    Баш убаво кога читаме позитивни и убави стории за тироидна и бременост,зошто од старт ни препишуваат тешко забременување и проблеми подоцна. :)
    @kavadar4anka

На kavadar4anka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.123
    Допаѓања:
    2.197
    Драго ми е што се е во ред кај тебе.
    Посочив дека повеќе аспекти треба да се земат во предвид. И да се утврди дали проблемот потекнува од хипофизата или од тироидната.

Моја приказна:
    Mи беше дијагностициран поткачен ТСХ (околу 6.1) ,а други хормони во граници. Од нуклеарна "докторката" Ангелина Богдановска ми кажа ама па што си дошла кај нас, еве тоа интернистот што ти пишал пиј си го (eutorix 50mg) цел живот, и тоа ти е, нема да се смени ништо никаква исхрана нема да ти помогне,бременоста нема влијание и тоа!?!???
    За да во извештајот кој по пошта ми стигна заедно со резултати од тестирање на клиника ми напише да не примам терапија затоа што ТСХ ми се намалува постепено - разлика од 3-4 месеци помеѓу испитувањата а паднат беше на 5.5.
    Од тогаш на неколку месеци испитувам и по читање во групава пијам Селен и внимавам да додавам јодирана морска сол во јадењата и не примам терапија... се надевам дека пак ќе се намали и ќе стасам под горна граница, на последно мерење ми беше 4,8.
    Исто така на клиника не сакаат да мерат FT3 i FT4, таков впечаток добив. Ужас искуство од таму. Следно на приватно ќе одам, уште се мислам каде...

На Biljarkata и kavadar4anka им се допаѓа ова.
  11. Nora.A

Nora.A Популарен член

Се зачлени на:
    17 април 2018
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    1.018
    Фала ти многу:*

12. Maleno

Maleno Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2018
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    98
    Eve gi moite rez dali se ok

I kazete mi dali imate poseben rezim na ishrana jas mnogu se popraviv i nikako da namalam

Прикачени фајлови:

Последна измена од модератор: 23 февруари 2019
  13. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.531
    Допаѓања:
    115.158
    Да се запишам и јас во клубот Хипотироидеа со Хашимото прима. Почнав со Еутирокс 25.

На vamutamu2 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.431
    Допаѓања:
    171.897
    Како ке ослабиме ние хипо кажувајте????

15. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    25.029
    Никако и никогаш изгледа.
    Триста чуда имам пробано,тренинг,сменето исхрана и пак метаболизмот крш,килограми од воздух буквално(facepalm)

16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.531
    Допаѓања:
    115.158
    Ne znam. Mene vusnost tezinata mi signalizirase deka nesto ne e vo red. Nikako da oslabam, umor neviden osekjav, nervoza, kako druga da bev. Fala.bogu najdov asolna doktorka koja go otkri problemot. Jas sum od tie kaj koi tirodinata mnogu tesko se otkriva.

17. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.431
    Допаѓања:
    171.897
    Психички и тегоби телесни од коа почнав со терапија ми се средија
    Уште да ја средам тежината ама никако не испевам

18. Fillia

Fillia Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    1.631
    Ќе си умреме дебели и среќни :rofl::rofl::rofl:

На eta, kavadar4anka и Мариаа. им се допаѓа ова.
  19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.531
    Допаѓања:
    115.158
    Ќе биде се во ред. Јас така си се тешам.

На ALISA0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.123
    Допаѓања:
    2.197
    Дали може да споделиш која е докторката,и јас сум во потрага по добар доктор...