Примам еутирокс 5дена од 50мг и 2 дена од 75мг. Примав и бромергон поради покачен пролактин ама ми го укинаа во 10та недела.
Не прашав ама планирам секој месец да ги проверувам тироидните хормони,а во план ми е да одам на ендокринолог. На оваа и викам повраќам од сабајле,што ќе се случи ако го повратам апчето, ми крева раменици...
Исто и јас ги прашав, викам насабајле кога ќе се напијам вода овично повраќам и ако го повратам апчето да се напијам ли ново? Ми вика не, бидејќи не се знае која количина ја примил организмот. И така терам.
Девојки, дали може да го пијам фемибионот 1?Пред инф постапка сум, хипотиреоза со хашимото. На контрола сум наредна недела ќе ја прашам др но во меѓувреме сакам да видам ваши искуства Ме загрижува јодот кај овие пренаталниве витамини
Јас ги пијам,хипо сум. Гинекологот ми посочи да ја прашам интернистот дали смеам бидејќи има јод. Интернистот ми одговори дека не е страшно тоа не е голема количина на јод..
Го земав денес резултатот ТСХ ми е 2.90, а Ф4 20.79. Ова е без испиено апче пред боцкање, бремена 8ма недела. И пред бременост ,но со испиено апче пред боцкање ми беа горе доле вакви, Ф4 околу 18-19. И сега ми одговара терапијата или не? Како ќе знам кога не сум се напила апче? Малку ме загрижува Ф4 бидејќи се ближи до горната граница, а таа е 22...
Оди на едокринолог, тој што ти ја води тироидната жлезда. Овде никој не може да ти каже, затоа што прво си бремена, второ не сме доктори. Тоа што и тогаш и сега ти се исти ( и со апче и без) значи дека терапијата делува и дека тироидата си се стабилизира. Ама сепак посети си доктор.
Најди си ендокринолог што ќе те води цела бременост. Референтните вредности за трудници не се исти иначе. Ф4 ти е многу висок,а и ТСХ треба да ти е под 2.
..а во што е толку добра? што ти дава готов хормон? што и тој малку природен хормон што ти се лачи од штитната жлезда ќе ти го блокира? мислам ејјј тоа не е лечење на проблемот тоа е лечење само на последицата од проблемот, а проблемот си останува и ти само ќе си ја зголемиш дозата на готовиот хормон повеќе и повеќе ...итн! офффф и тоа ми било лечење на хипо/ хипер и Хашимото! ...оф драги идни мамички ТОЈ јод е тој што ќе ве спаси и вас и плодот од проблемите на штитната жлезда!
Прво на сите дами на темава да им честитам 8 ми март. Е сега, пред 10 дена почнав со Еутирокс 25. Супер ми беше. Убаво се осеќав имав сила како порано. Но, кога добив циклус осеќам потиштеност, главоболки, плачливост. Се поклопи и со наглово затоплување. Па сега сакам да ве прашам, дали е од тоа што се регулира тироксинот или пак едноставно пмс и метeопатија.
Здраво девојки Несакам да сум досадна но еве почнав да читам целиов форум со проблеми околу хормоните и штитната жлезда Ете ги моите резултати и ме загрижува покачениот тсх После досегашните неуспешни обиди за бебе ме плаши состојбата Ве молам за мислење и совет
Дали некој има искуство со истовремено висок пролактин, покрај ТСХ - 4,8 и Т4 - 0,89 пијам терапија за ТСХ-то а на последниов преглед и Т4-то под нормала плус пролактин 70 ќе си пукнам! Доколку има некој со слично искуство да ми каже за колку време се средила состојбата и како се одржава? Инаку пијам 25мг еутирокс од пон-чет 50 мг од пет-нед и не се регулира ТСХ-то а и згора на се покачен пролактин. Се обидувам и за бременост 2 ипол години
За пролактинот те советувам обавезно консултација со ендокринолог, мн ти е висок за да останеш трудна ...има терапија соодветна за него јас Бромергон пиев и си се среди без проблем за мн брзо време али со редовни контроли секој месец ...не се секирај решение постои, само превземи одма нешто ...за тсх колку што знам и тој ти е висок, сигурно терапијата не ти одговара нешто, или смени доктор или реагирај му дека не ти е во ред и покрај таблетите...со лесно...
Jas bev ista situacija kako tvojata I si piev do 12 ned od bremenosta bromergon I eutiroks seuste pijam a sega me ceka magnetna rezonanca na hipofizata na ,22april bi te sovetuvala I ti da si napraves da se vide da ne imas adenom na hipofizata jas nemav prethodno koga me snimaa ama mi se sirese no so bromergon se sredi
Јас си пијам еутирокс, а за пролактинот ми даде ДОСТИНЕКС па во понеделник на контрола. Какви ти беа резултатите кога остана бремена ? И дали остана спонтано или ивф?