Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    6.266
    Tocno, Sonja bese biohemicarkata. Ti blagodaram mnogu.

На Nora.A му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Nora.A

Nora.A Популарен член

Се зачлени на:
    17 април 2018
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    1.018
    Нема на што;)
    Секое искуство е добредојдено

На riba79 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.034
    Обично некое време после пораѓај останува истата терапија додека не се средат хормоните.Ако до следната контрола падне ТСХ уште ќе ти ја намали дозата. Ама побарај си и фт3 и фт4 ,многу се битни.

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Јас пак цела бременост си ја истерав со иста доза Еутирокс како пред бременоста после породувањето дури и ми ја намалија дозата

5. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.034
    Супер ако не ти се зголемил ТСХ. Мене првите неколку месеци од бременоста ми се зголеми,па мораше да покачувам доза.

6. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ,,...јас пак ќе кажам, во моментов не постојат сигурни лабораториски методи за одредување на недостаток на јод, единствениот достапен тест за урина од што се детектира речиси 90% од јодот што влегува во телото со храна се излачува преку бубрезите со урина, затоа и се собира 24ч урина, но тоа не ми докажува за сигурен дефицит или не на активниот јод во организмот...

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Да и јас како што знам нема начин да се измери јодот во организмот а имаше еден тест со бетадин што се правеше дали има или не организмот недостаток на јод ама заборавив како се праве

На bijonse му/ѝ се допаѓа ова.
  8. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265

..со размачување со јод (бетадине) во вид на три ленти со различна широчина и зависи дали ќе исчезнат или ќе останат највише по 24ч, доколку има дефицит на јод кожата ќе го упие целиот јод!

9. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    Девојки, мене постојано ми е пониско Т3, но интернистот кај што ме праќа матичната ми вика дека тоа не било битно, демек се е во ред.
    Пред две недели поради алергиска реакција на лек ми испитаат меѓу другото Anti-TPO, Free T4, Free T3 I TSH.
    Се е во ред, освен Free T4 кое е малку ниско, долна граница е 0.90, мене ми е 0.799.
    Бев повторно кај интернистот и за ова ми рече ништо не било, малку било спуштено.
    Што мислите вие, дали ова укажува на нешто или стварно не е битно?

10. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.014
    Дали некој има искуство со др.проф Богоев. Пензионер е, но има приватна амбуланта. Утре сум кај него за второ мислење имам проблем со тсх и пролактин.
    Поздрав,

11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.366
    Допаѓања:
    120.332
    Јас одам кај Татјана Јосифовска на приватно и сум задоволна зашто само таа успеа да ми најде дека нешто не е во ред со тиродната. Инаку она е специјалист по нуклеарна медицина а не е општ интернист. Исто го фалат многу и Богоев.

На LollySky и monka_bonbonka им се допаѓа ова.
  12. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.972
    Допаѓања:
    4.433
    Ве молам ако може некој да сподели искуство со оринацијата Тиреодијагностика.
    Или да ми дадете друг предлог за приватен преглед и консултација?

13. Nora.A

Nora.A Популарен член

Се зачлени на:
    17 април 2018
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    1.018
    Јас бев лани лето кај него.. Работи со ќерката негова и ако одиш др е мислам од сабајле до кај 12 во ординација, а после ваљда само докторката.. Мене ми даде поголема доза на еутирокс и тсх ми отиде ептен надоле.. Зошто јас се спремав за ивф и така
    Ако те интересира нешто прашај да не бидам мн. долга:)
    @monka_bonbonka

На monka_bonbonka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.366
    Допаѓања:
    120.332
    Zeznatoto kaj tiroidnata e sto ne e isto kaj sekogo. Zatoa ne moze da kazeme : odi kaj ovaj mene mi dade vaka i vaka i super mi e. Samo edno znam kaj koj i da odite neka bide specijalist po nuklerana medicina ne opst internist. Jas koga pocnav so patesestvieto so mojata tiroidna, koja bese atipicen primer, i odvaj mi otkrija posle 3 godini macenje so ispituvanja i kup pari izdadeni, mi rekoa samo specijalist po nuklearna medicina.

На Nora.A му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Nora.A

Nora.A Популарен член

Се зачлени на:
    17 април 2018
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    1.018
    Апсолутно се слагам со твоето мислење.. Зависи и телото како реагира. Мене ми се средува со една доза, па се навикнува организмот и повторно дозата треба да се смени зошто тсх пак расте
    Инаку одам на нуклеарна медицина и сум задоволна од др

16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.366
    Допаѓања:
    120.332
    Veruvaj koga kje mi tekne sto se pominav i kakvi ne promeni imav vo teloto i psihata (a vo isto vreme moras da funkcioniras da odis na rabota) mi ide da zemam da si puknam od maka. Sega sum druga. A samo mesec dena pijam eutiroks 5 dena 25 i 2 dena 50. Ocekuvam deka kje mi zgolemat do 100 so 75. Ne se plasam samo kazuvam. Tiroidnata e mnoogu zeznata zlezda. Bukvalno pravi r'shum na organizam i psiha. Zatoa mora da se bara dobar dijagnosticar, a kaj nas se e uceno ne douceno. Od maticni pa natamu. 5 godini i povekje se macev so zgolemena sedimentacija pri normalni ostanati parametei. Znaci na nikoj da ne mu tekne deka e tiroida. Od maticnata koja na kraj mi vika : od stres ti e!! A kako jas tolku burno reagiram? Zasto teloto mi reagira tolku burno na stres? Se isposnuvam od zabi do sve zivo nikade zariste se normala a jas sedime tacija do 60 krevav. I koga i gi odnesov na doktorkata site rezultati vo papka, prvo sto mi rece bese: kako nikoj so ovaa sedimentscija ne posumnja na tiroidna?? E tolku ni gi biva doktorite. Hormonite mi bea "vo normala". TSH 3,5. Ama do 4 bilo normalno de. E pa ne bilo. 1 i 2 e normalno!!! Za sega da nadmine 4 !! Bravo! Zatoa velam, odete ba mislenja, ne se oslonuvajte na eden doktor.

На monka_bonbonka и Nora.A им се допаѓа ова.
  17. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.514
    Допаѓања:
    288.557
    Мене повторно ми рекоа да внесувам јод преку таблети. Не знам како утврдиле дефицит. Од крвните анализи или од ехото:^).

На Herrera му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.333
    Допаѓања:
    89.986
    Зависи и како ќе се погоди лекарот.
    Јас одев 16 год. на нуклеарна,кај повеќе лекари ,сите се различни.
    Сега се префрлив на ендокринологија кај др Смоковски.Презадоволна сум.
    Инаку бев и кај др Тања Јосифовска ,таа порано работеше на патофиза.
    Мој впечаток е дека малку брзо ја зголемува дозата,мене ми препорача многу повисоки доза од Смоковски,но тој рече не, ќе одиме постепено .И беше во право, за 2 месеци со минимално зголемување на дозата од скоро 7 тсх се симна на 1,5.Инаку хашимото сум.

На LollySky и monka_bonbonka им се допаѓа ова.
  19. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.014
    Може број од Татјана Јосифовска и каде се наоѓа поточно? Ќе одам и на трето мислење веке кога сум тргнала

20. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    се испитуваат тироидни хормони во 8ми септември?
    и може ли општ матичен да ми даде упат за тие или мора гинекологот?