Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    5.620
    Tocno, Sonja bese biohemicarkata. Ti blagodaram mnogu.

На Nora.A му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Nora.A

Nora.A Популарен член

Се зачлени на:
    17 април 2018
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    1.018
    Нема на што;)
    Секое искуство е добредојдено

На riba79 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    25.029
    Обично некое време после пораѓај останува истата терапија додека не се средат хормоните.Ако до следната контрола падне ТСХ уште ќе ти ја намали дозата. Ама побарај си и фт3 и фт4 ,многу се битни.

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Јас пак цела бременост си ја истерав со иста доза Еутирокс како пред бременоста после породувањето дури и ми ја намалија дозата

5. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    25.029
    Супер ако не ти се зголемил ТСХ. Мене првите неколку месеци од бременоста ми се зголеми,па мораше да покачувам доза.

6. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ,,...јас пак ќе кажам, во моментов не постојат сигурни лабораториски методи за одредување на недостаток на јод, единствениот достапен тест за урина од што се детектира речиси 90% од јодот што влегува во телото со храна се излачува преку бубрезите со урина, затоа и се собира 24ч урина, но тоа не ми докажува за сигурен дефицит или не на активниот јод во организмот...

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Да и јас како што знам нема начин да се измери јодот во организмот а имаше еден тест со бетадин што се правеше дали има или не организмот недостаток на јод ама заборавив како се праве

На bijonse му/ѝ се допаѓа ова.
  8. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265

..со размачување со јод (бетадине) во вид на три ленти со различна широчина и зависи дали ќе исчезнат или ќе останат највише по 24ч, доколку има дефицит на јод кожата ќе го упие целиот јод!

9. Желба

Желба Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    3.995
    Девојки, мене постојано ми е пониско Т3, но интернистот кај што ме праќа матичната ми вика дека тоа не било битно, демек се е во ред.
    Пред две недели поради алергиска реакција на лек ми испитаат меѓу другото Anti-TPO, Free T4, Free T3 I TSH.
    Се е во ред, освен Free T4 кое е малку ниско, долна граница е 0.90, мене ми е 0.799.
    Бев повторно кај интернистот и за ова ми рече ништо не било, малку било спуштено.
    Што мислите вие, дали ова укажува на нешто или стварно не е битно?

10. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.013
    Дали некој има искуство со др.проф Богоев. Пензионер е, но има приватна амбуланта. Утре сум кај него за второ мислење имам проблем со тсх и пролактин.
    Поздрав,

11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.531
    Допаѓања:
    115.156
    Јас одам кај Татјана Јосифовска на приватно и сум задоволна зашто само таа успеа да ми најде дека нешто не е во ред со тиродната. Инаку она е специјалист по нуклеарна медицина а не е општ интернист. Исто го фалат многу и Богоев.

На LollySky и monka_bonbonka им се допаѓа ова.
  12. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.821
    Допаѓања:
    4.290
    Ве молам ако може некој да сподели искуство со оринацијата Тиреодијагностика.
    Или да ми дадете друг предлог за приватен преглед и консултација?

13. Nora.A

Nora.A Популарен член

Се зачлени на:
    17 април 2018
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    1.018
    Јас бев лани лето кај него.. Работи со ќерката негова и ако одиш др е мислам од сабајле до кај 12 во ординација, а после ваљда само докторката.. Мене ми даде поголема доза на еутирокс и тсх ми отиде ептен надоле.. Зошто јас се спремав за ивф и така
    Ако те интересира нешто прашај да не бидам мн. долга:)
    @monka_bonbonka

На monka_bonbonka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.531
    Допаѓања:
    115.156
    Zeznatoto kaj tiroidnata e sto ne e isto kaj sekogo. Zatoa ne moze da kazeme : odi kaj ovaj mene mi dade vaka i vaka i super mi e. Samo edno znam kaj koj i da odite neka bide specijalist po nuklerana medicina ne opst internist. Jas koga pocnav so patesestvieto so mojata tiroidna, koja bese atipicen primer, i odvaj mi otkrija posle 3 godini macenje so ispituvanja i kup pari izdadeni, mi rekoa samo specijalist po nuklearna medicina.

На Nora.A му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Nora.A

Nora.A Популарен член

Се зачлени на:
    17 април 2018
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    1.018
    Апсолутно се слагам со твоето мислење.. Зависи и телото како реагира. Мене ми се средува со една доза, па се навикнува организмот и повторно дозата треба да се смени зошто тсх пак расте
    Инаку одам на нуклеарна медицина и сум задоволна од др

16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.531
    Допаѓања:
    115.156
    Veruvaj koga kje mi tekne sto se pominav i kakvi ne promeni imav vo teloto i psihata (a vo isto vreme moras da funkcioniras da odis na rabota) mi ide da zemam da si puknam od maka. Sega sum druga. A samo mesec dena pijam eutiroks 5 dena 25 i 2 dena 50. Ocekuvam deka kje mi zgolemat do 100 so 75. Ne se plasam samo kazuvam. Tiroidnata e mnoogu zeznata zlezda. Bukvalno pravi r'shum na organizam i psiha. Zatoa mora da se bara dobar dijagnosticar, a kaj nas se e uceno ne douceno. Od maticni pa natamu. 5 godini i povekje se macev so zgolemena sedimentacija pri normalni ostanati parametei. Znaci na nikoj da ne mu tekne deka e tiroida. Od maticnata koja na kraj mi vika : od stres ti e!! A kako jas tolku burno reagiram? Zasto teloto mi reagira tolku burno na stres? Se isposnuvam od zabi do sve zivo nikade zariste se normala a jas sedime tacija do 60 krevav. I koga i gi odnesov na doktorkata site rezultati vo papka, prvo sto mi rece bese: kako nikoj so ovaa sedimentscija ne posumnja na tiroidna?? E tolku ni gi biva doktorite. Hormonite mi bea "vo normala". TSH 3,5. Ama do 4 bilo normalno de. E pa ne bilo. 1 i 2 e normalno!!! Za sega da nadmine 4 !! Bravo! Zatoa velam, odete ba mislenja, ne se oslonuvajte na eden doktor.

На monka_bonbonka и Nora.A им се допаѓа ова.
  17. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.366
    Мене повторно ми рекоа да внесувам јод преку таблети. Не знам како утврдиле дефицит. Од крвните анализи или од ехото:^).

На Herrera му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.158
    Допаѓања:
    88.554
    Зависи и како ќе се погоди лекарот.
    Јас одев 16 год. на нуклеарна,кај повеќе лекари ,сите се различни.
    Сега се префрлив на ендокринологија кај др Смоковски.Презадоволна сум.
    Инаку бев и кај др Тања Јосифовска ,таа порано работеше на патофиза.
    Мој впечаток е дека малку брзо ја зголемува дозата,мене ми препорача многу повисоки доза од Смоковски,но тој рече не, ќе одиме постепено .И беше во право, за 2 месеци со минимално зголемување на дозата од скоро 7 тсх се симна на 1,5.Инаку хашимото сум.

На LollySky и monka_bonbonka им се допаѓа ова.
  19. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.013
    Може број од Татјана Јосифовска и каде се наоѓа поточно? Ќе одам и на трето мислење веке кога сум тргнала

20. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    се испитуваат тироидни хормони во 8ми септември?
    и може ли општ матичен да ми даде упат за тие или мора гинекологот?