Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.605
    Денес приметив посериозен симптом со тироиднава, сабајле кога станав како да имам грутка во грлото едвај голтам а не е проблем грлото туку зад тироидната порано вакво нешто не осеќав, требаше уште на почеток на годинава да отидам на контрола ама немав проблеми и од немарност не отидов. Сега на Клиника е за никаде, на патофиза тешко ке дојдеш до врски се чека со месеци а ако ми потрае ова ама не дај боже, не можам да чекам со месеци за преглед. Кај да одам на приватно не знам, да не биде само да лапнат пари и чао пријатно. Пробувам да се опуштам еве ама не оди кога знам дека може да е тоа уште повеќе страв набивам. Што ли можеше да го предизвика ова. Занете ли некој искусен доктор кај што нема да чекам многу.

2. DJURIC

DJURIC Активен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2011
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    Mi padjase kosata i se obrativ kaj dermatolog. Od tamu me ispratija na bezbroj ispituvanja, od sto se bese vo red samo TSH mi bese pokacena 8.69, T3 i T4 bea normani. Od tuka za 3 dena povtorno mi napravija ispituvanja vo krvta od sto TSH bese 6.90. Doktorkata utvrdi deka imam Hypothyroidism subclinical i mi dade da pijam eutirox 25. Planirav da zabremenam, te. konecno se cuvstvuvav psihicki spremna za bebe posle 1 godina brak. Pijam lekovi vece 2 nedeli i mnogu bi mi znacelo ako nekoj znae malku povece da mi objasni za hypothyroidism subclinical i kako deluva vrz bremenost? Ima li sansi ovie naodi da se momentalni i posle nekoe vreme da se normalizira TSH?
    Odnapred mnogu blagodaram na site sto ke imaat vreme da mi odgovorat.

[mod-kirilica:2maetslb][/mod-kirilica:2maetslb]

3. DJURIC

DJURIC Активен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2011
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    Po tvoite rezultati nema nisto strasno, izgleda nemas nisto problem so tiroidnata. Odi si na ginekolog na normalen pregled i samo pozitivno razmisluvaj se ke bide super.

4. DJURIC

DJURIC Активен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2011
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    Treba da se javis na patofiziologija ili endokrinologija, podobro i pobrzo odi na endokrinologija. Sekoj pregled se zakazuva i se ceka po nekolku dena do nekolku meseci. Isto taka imas i privatni bolnici kade mozes da se obratis ako ne ti se ceka polno: Remedika, Sistina, Endomed.... a vidi prvo mozebi i vo Strumica ke moze da proveri krvna slika za hormoni TSH, T3 i T4. Pozdrav i srecno
    Мене ненормално ми паѓаше косата пред да откријам дека имам проблем со тироидната. Оди провери си ги хормоните и ке видиш дали е хормонски проблемот или од некој друг извор. Паѓањето на коса може да биде предизвикана и од недостаток на железо, недостаток на некои витамини, од микробиолоско потекло... Земи си упат за кожна клиника - Трихихолошка амбуланта во Скопје, таму ке направиш некои испитувања. Јас го имав истиот проблем, откако бев на преглед пијам некои витамини, лекарства и може да кажам после 10 дена ми е доста намалено опаѓаљето на коса.
    Клиниката ти се наоѓа во круг на државна болница, 02-3147-671 ти е бр за ендокринологија, 02-3111-588 бр за патофизиологија, Ендомед 02 3122 484 (приватно-работат цо плави картони, преглед е околу150-200ден) - се наоѓа во поцеток на Кисела Вода во Скопје.
    Не мораш да Чекаш толку долго ако се чувствуваш дека нешто не е ок, барај барем проверка на хормони преку крв, ако не друго барем помирна ке си.

5. MiaBeMia

MiaBeMia Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2011
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    35
    Луѓеее ТСХ ми е 61.8 ( а нормално е од 0.4-4) а Т4 нормално, а немам никакви симптоми се чувствувам потполно здраво. Минатава недела бев под влијание на голем стрес и сеуште сум и знам дека може да се покачи од тоа но дури 61.8 .... тоа е претерано и не е нормално да немам симптоми, ова е очигледно нешто со кое ќе морам да си живеам до крајот на животот, и со тоа се помирив, ама како може да немам никаков симптом. Треба да се видам утре со едндокринолог да направи уште некое испитување па да ми даде терапија, но сепак кажете ми дали некој од вас се соочил со толку драстично покачен ТСХ, јас прочитав дека има луѓе на кој им било и над 100 и многу повисоко, но ова моево дефинитивно ме исплаши до смрт, не смеам ни да забременам додека не го доведам во нормала, скршена сум потполно не знам како ќе продолжам нормално да функционирам, сакам да бидам и мајка, и не сакам да се направам 100 кила, сега за сега сум слаба и немам нагло менување на тежината што всушност оваа болест и го предизвикува ... не знам, не знам дајте ми совет ве молам не можам да се смирам :(

Еве да си се надоврзам, сега зборував со ендокринолог и ми кажа обавезно уште еднаш да направам тест бидејќи не е нормално да има толку голема разлика од Т4 до ТСХ, ми рече дека може да биде поголемо но не толку многу, не ми е веќе ништо јасно :(

6. MiaBeMia

MiaBeMia Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2011
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    35
    Еве ме со нови резултати, замислете во една лабораторија пред два дена ( ТСХ 61,8 од 0,4-4 ) , денес го повторив тестот по препораки од 5 доктори дека не е нешто во ред со резултатот и добив резултат ( ТСХ 2,35 од 0,27-4,2 ) што е невозможно да опадне за 50 и кусур за два дена а ќе направам и уште еднаш за некој ден и ако и тој излезе добар, дефинитивно ќе ја тужам првата лабораторија за беспотребно претрпен стрес. Така да повторувајте си ги резултатите без да паничите одма, мене цел свет ми се сруши пред два дена, мислев дека ќе бидам на лекарства до крајот на животот и дека нема да можам да имам дете ... страшно ... затоа немојте веднаш да се разочарувате секогаш на две места проверувајте крв. Пздрав на сите :*

7. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.320
    Допаѓања:
    158.406
    Абе знаеш како ни го кажа сега... се радувам за тебе,навистина,можам да замислам колку ти олеснало,ама да те парафразирам...јас си помислив ќе бидам до крајот на животов на лекарства,а сакам и да бидам мајка,ма страшно,без да помислиш дека тука веќе има некои кои се со високи нивоа на тсх и покрај тоа што примаат еутирокс ДО КРАЈОТ НА ЖИВОТОТ и планираат да бидат мајки во блиска или подалечна иднина и се трудат да не ги скрши моментот дека можеби нема да се случи тоа...

Јеп...луѓето...
    ...и сега тап,тап по раменцето,сочувствувам со вас,се надевам ќе бидете добри,сајонара...

На carina му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MiaBeMia

MiaBeMia Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2011
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    35
    Простете ми не мислев така, во право си, навистина не мислев да кажам ништо што би повредило некого, погрешно се изразив, бев пресреќна кога ги видов резултатите и од радост и гнев и се собрано во мене се изразив многу лошо. Јас се извинувам :( само сакав да кажам да не се обесхрабрува никој по првиот резултат да го повтори испитувањето, а што се однесува до родителството нема тука никаква пречка да се стане родител ако сето тоа се прати со лекарства, но во спротивно секој треба да знае дека плодот може да има тешки пречки во развојот нема тука ништо тајно, напротив треба да се знае за да се регулира. Јас се извинувам уште 100000000000000000 пати што се изразив така немојте да ме судите, и јас до денес бев помирена дека ќе морам да правам чести контроли и да пијам лекови ако сакам да живеам нормално и да имам деца. Простете ми ве молам, многу ми е жал што се изразив неубаво :worried:

9. princessofthedark

princessofthedark Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2010
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    151
    јас само да ви кажам дека ја примив дозата на радиоактивен јод седев на онкологија 2 дена и сега сум во изолација дома. Си ги почнав еутироксот да си ги пијам полека полека си се враќам во нормала. Уште малце на контрола па ќе видиме дали јодот овој пат успеал да се спушти во бели дробови али покрај таа јака доза најверојатно е ... Инаку се симптомите на гадење и болки во желудникот поминаа сега уште да ги оправам афтите на јазикот ама како и минатиот пат знам дека се е нормално тоа од јодот и дека за кратко време ќе пројде. Ќе ви кажувам што како ќе биде на следната контрола. Голем позз женски :)

10. rakakva

rakakva Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2011
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    0
    Луге да прашам кога имаш нарушување на тироидната жлезда не ли треба да имас некој оток на вратот или нешто слично по што ке приметиш? Мене ми рекоа да ја проверам,а мене ме фака многу страв,бидејки сум бремена и тоа речиси петти месец и не би сакала да го имам тој проблем,не ми е добредојден во овие моменти :(.Здравје,ке проверам наредната недела па е видиме што како,само се молам да не е тоа.Се исплашив бидејки прочитав дека може да влијае на бебето,не дај Боже.а ме зачуди тоа што на форумов процитав и дека не може да се остане бремена со тироидна жлезда??? Дали има врска или за секој е индивидуално? Многу глупави болести ги мразам :(

11. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Па немора да имаш оток.Зависи некогаш се јавува,некогаш не. Во случај на гушавост се појавува и оток. Јас имам проблем со тироидната, пијам еутирокс-25 веќе 5 години, и оток до сега не сум имала. Сум имала некогаш кога ќе ми се воспалела повеќе минимален некој оток, повеќе како тврдо топче на вратот, ама мислам дека визуелно вака не се гледало.
    Иначе немој да се плашиш, ништо нема да се случи лошо со бебето, претстваува проблем во првите месеци на развој (доколку не се лекува),а ти гледам си пишала веќе си петти. Во секој случај обавезно оди провери си ги хормоните,и ако има потреба ќе си пиеш лекови кои воопшто не штетат на бебето.
    Те поздравувам и сум сигурна дека ќе биде се во ред и дека ќе родиш бебенце црвено како јаболче ;)

На rakakva му/ѝ се допаѓа ова.
  12. rakakva

rakakva Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2011
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    0
    И уште едно прашање :) ...Дали печење на очите како и подочњаци (и покрај тоа што спијам по цел ден)може да се некои од симптомите или јас цела сум лева ? :)

13. DJURIC

DJURIC Активен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2011
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    Здраво,
    Пре еден месец ми открија дека имам субклинички хипотироидисам. ТСХ ми беше 6,90, Т3 и Т4 во нормала. Цел месец сум на еутирокс 25, и за два дена повторно треба да проверам крв. Има ли шанси ТСХ да се врати во нормала само после месец дена ? До сега се што прочитав за оваа болест сите пациенти непрекинато пијат еутирокс. Очајна сум и сакам што побрзо да имам бебе. Има ли шанси после 1 месец терапија ТСХ да се нормализира ? Однапред благодарам за било каков одговор.

14. DJURIC

DJURIC Активен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2011
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    Ти советувам да одиш на доктор и да си провериш комплетна крвна слика, и хормоните исто така, немој предвреме да се секираш, можеби ти фали некој витамин... или ништо не е страшно. Мисли позитивно и се ке биде супер.

15. princezzza

princezzza Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2010
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    31
    Ај јас да си прашам нова сум во оваа работа па некој работи не ми се јасни.. Вака имам вишок килограми, тахикардија на моменти и косата постепенот ми се разретчува, па бев да проверам крв и тироидна жлезда и резултатите се следниве= тсх ми е 4,06 а фт4 ми е 22,5 притоа имам мало замастување на црниот дроб и ме пратија на интернист да ми прегледа тироидна жлезда и ми рече дека имам мало задебелување на жлездата поточно дебелината ми била 24мм. Е сега ми рече да правам тест повторно на тироидна жлезда затоа што резултатите му биле чудни затоа што и двата хормони биле благо над границата а обично тоа не било така(ако едниот бил нагоре другиот бил надоле) и ме збуни на цело...Инаку сум од Струмица и се мислам дали да одам за Скопје на патофиза па таму да видам што како ај ве молам за совет стварно незнам што да правам ништо не ми е јасно а овде во Струмица и нема баш некој специјалист за тироидна жлезда ВАШЕ МИСЛЕЊЕ И СОВЕТ пзз

16. lily-prune

lily-prune Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    545
    Допаѓања:
    155
    и јас ке одам утре за проверка на крвната слика односно за тироидната жлезда да се испита не знам сега од каде излезе оваа работа отидов за едно ми направија сто анализи и уште не знаат што ми е и јас сум од струмица а и princezzza не се мисли многу ако имаш можност оди јас сега за сега неможам баш ке побарам мислење од повеке доктори тоа е ке видам кој како ке се изјасни.

17. carina

carina Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    6
    здраво девојки,навистина ми е жал што не има многу во оваа тема,но и ми е мило што имаме каде да си го кажеме своето искуство или да прашаме било што во врска со болестите на штитната жлезда.јас имам хипертиреоза веке 5 години,мислам дека го имам тоа пишано порано,и се лечам со апчиња.бидејки ми е веке преку глава од постојаните неуспеси и разочарувања во врска со оваа болест на мисла сум да ја оперирам и да ја извадам цела.погоре прочитав дека некој се оперирал кај спировски на торакална,дали некој од вас што сте се оперирале сте имале некоја компликација од операцијата и каква,зашто свесна сум и за ризиците што ги носи оваа операција,и навистина не знам што да правам,на два ума сум.поздрав

18. princessofthedark

Се зачлени на:
    15 април 2010
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    151
    јас имам направено тотална тиреоктомија и можам да ти кажам дека и од кога ќе ја извадиш пак ќе мора да пиеш апчиња до крајот на животот! Инаку како последица од операцијата може да се јави засипнат глас проблеми со нивото на калциум а како грешка на докторот може да ти ги пресече гласните жици па да останеш нема може да останеш парализирана во вратот или може да настапи смрт. Затоа убаво размисли дали сакаш да се нафатиш на ваква операција. За тој доктор можеби порано бил добар ама сега веќе не е знам за случај кај што ја сотавил цела тироидна не извадена така да не ти го препорачувам тој доктор. Најубаво на приватно да се оперираш ако веќе решив. Ама убаво размисли за последиците што не дај бпже можат да се случат.

19. carina

carina Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    6
    princessofthe dark кај кого се оперираше ти?приватно или државно не ми е битно ,битно ми е да е некој искусен во овие операции,размислувам да се распрашам и во белград

20. princessofthedark

Се зачлени на:
    15 април 2010
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    151
    јас се оперирав во филип II Жан Митрев ме оперираше и стварно добра работа заврши