Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Зависи за јодот има и хипотиреоза предизвикана од хипофизата како кај мене јас воопшто немам Хашимотов синдром а имам хипотиреоза и со јод имав позитивен ефект

На Biljarkata и LollySky им се допаѓа ова.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.171
    Допаѓања:
    181.125
    Одлично за тебе.
    Мене само ме плаши што јодот се дава како апче за глава без да се испита се што треба. А многумина, меѓу кои и јас, не стигнале до испитување на хипофиза.

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Кај мене беа пореметени и други хормони не само тсх

4. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.227
    Допаѓања:
    56.914
    Дали некоја од вас со антитела правела интравенска урографија? Растворот се базира на јод, па ми е страв од контраиндикации. Морам да ја направам снимката, па ме интересира искуство. Правел некој? Како антителата после тоа?

Јас засега не примам терапија, релативно е под контрола со исхрана... ТСХ се движи околу 3 па се' уште не ми дале. А и нема добар ендокринолог во градов. Но антитела се присутни. И сега појма немам што, со обид да се дијагностицира едно, ќе ми се направи друг проблем.|( Разговарав со докторката на рендген, ми вели не контраидинцирано. Читам по Интернет, антитела во вис после вакви снимки.

5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.171
    Допаѓања:
    181.125
    Незнам од кој град си (и не е битно) ама ако можеш пробај да одиш во Скопје (или некое поголемо место ако не си во МК). Искуство немам, ама прочитав дека постојат алтернативни испитувања,ултрасонографија, компјутерска томографија или магнетна резонанца. Затоа што и урографијата иако најчесто користен метод во минатото не е совршена дијагностичка метода. Побарај алтернатива.

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  6. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
  7. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.227
    Допаѓања:
    56.914
    Фала @bijonse, најдов се' тоа на Интернет. Само читав и другo, ко ова на пример, затоа ме интересираше искуство, дали други доктори препорачале ваква снимка кај пациенти со тироидни проблеми.
    Iodine is the important element used in contrast media that possesses high-contrast density. A dose of contrast media used in typical radiological procedure contains about 13500 μg of free iodide [9] and 15 to 60 g of bound iodine [9, 10] that may be liberated as free iodide in the body [9, 11]. This is actually an acute iodide load of 90 to several hundred thousand times the recommended daily intake of iodide (150 μg) [12]. The normal response to a high iodine load is the acute Wolff-Chaikoff effect, a rapid inhibition of thyroid hormone synthesis and release [13]. Following several days of continued exposure to high iodine levels, there is an escape from the acute Wolf-Chaikoff effect, mediated by downregulation of the sodium iodide transporter (NIS), which transports iodine into the thyroid, and normal thyroid hormone production resumes [14]. Failure of the acute Wolff-Chaikoff effect results in iodine-induced hyperthyroidism, or the Jod-Basedow phenomenon. Failure to escape from the acute Wolff-Chaikoff effect results in iodine-induced hypothyroidism [1517].

Individuals with underlying Hashimoto’s thyroiditis or other autoimmune thyroid diseases and those with a history of partial thyroidectomy are at particular risk for the development of iodine-induced hypothyroidism. It has been demonstrated that iodine-containing contrast media (for coronary angiography or CT; iodine dose range from 300 to 1221 mg of iodine per kilogram) can transiently induce subclinical hypothyroidism even in euthyroid patients [21].

Прашав и друг доктор, ми вели мора да ја направам снимката а за ова да не се грижам. |(

8. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Немам искуство со ова испитување. Но ако навистина е неопходно и нема друг начин да се утврди дијагноза, ти препорачувам да го направиш. И да скокнат антителата, ќе ги снижиш, Хашимотото си е тука и ќе си го имаш цел живот, а акутните состојби секогаш имаат предност пред хроничните. Не ти треба уште некоја додатна компликација на бубрези/ уринарен тракт.

9. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ,,..клик ! акутно јодидно оптоварување од 90 до неколку стотици илјади пати повеќе од препорачаниот дневен внес на јодид...поединецот со основниот тиреоидит на Хашимото или други автоимуни заболувања на тироидната жлезда и оние со историја на делумна тироидектомија се особено ризични за развој на хипотироидизам индуциран од јод. Докажано е дека контрастните медиуми што содржат јод (за коронарна ангиографија или КТ; доза на дози на јод од 300 до 1221 mg на јод на килограм) може минливо да предизвикаат субклинички хипотироидизам дури и кај пациенти со еутиреоидна жлезда..,,:(

...не верувам дека е неопходна урографија со јод има и други дијагностички процедури, погоре ти се насочени, мора на вага да ставиш што добиваш и што можеш да изгубиш, па да се одлучиш...инаку и интернистот вели нема проблем за КОРДАРОНЕ инјекции, мора да се земат поради срцевите проблеми,
    му се вели дека не е испитана штитната жлезда одамна иако жената имала само како млада благ проблем и НЕ МОЖЕ ТУКУ ТАКА ДА ЗЕМА АМИКОРДИН...интернистот одговара...што има врска штитната жлезда со амикординот? (facepalm)
    .... е веќе се знае „колку е часот“ не мора да се бара туѓо искуство ниту пак мислење за тој интернист, самиот си кажа !

Последна измена: 26 април 2019
  10. Bjanka43

Bjanka43 Нов член

Се зачлени на:
    30 април 2019
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo jas sum nova na forumot imam problem so tirodnata zlezda i neznam veke kaj koj doktor da odam veke dve godini sum pod terapija ama nikako da mi ja pogodat vistinskata doza ili ke me predoziraat i se taka
    Pijam tirozol zavisi koga kako ili od 10 pa ajde ne pa od 20 i taka no so ocite sum za nikade potecena sum ko bumbar ocite ispaknati kako na zaba za nikade sum ke ve molam nekoj ako moze da mi kaze za nekoj navistina dobar doktor sto ke znae da mij ja odredi vistinskata terapija a i uste mi se formiraa jazli

11. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.549
    Допаѓања:
    5.897
    Здраво

Зошто и како се прегледува тироидна ?

12. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.028
    Допаѓања:
    1.294
    Нема никакви контраиндикации

13. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Зашто е тоа испитување урографија

14. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.028
    Допаѓања:
    1.294
    За бубрезите како работат

15. Natasa87

Natasa87 Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2018
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    1.007
    Во Велес за тироидна жлезда да се провери колку пари земаат знае ли некој да ми каже? :D

16. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Здраво ме интересира зошто др. Плашески и др. Шубеска се толку незаинтересирани, дури не сакаат ниту со ехо да прегледаат, не ми е јасно зошто толку штедат кога прегледот се плаќа а не само муабет од 2 мин. Нели е возможно да се јават јазли и без промена во тсх или грешам? Дали некаде на др место треба да отиде мајка ми за јазлите? Ви благодарам многу.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  17. cvekence123

cvekence123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2018
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    2.048
    Докторка Маја во државна,10 години сум кај нејзе,супер е.

На Mimmi39 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.821
    Допаѓања:
    4.290
    Маја Здравковска од патофиза?

На cvekence123 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. cvekence123

cvekence123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2018
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    2.048
    Да :) не ми текнуваше презимето,а беше касно да барам во резултатите да не разбудам бебе..
    Јас сум задоволна од нејзе

На Mimmi39 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.821
    Допаѓања:
    4.290
    И јас одам кај неа. Веќе 3 месеци откако почнав со терапија, два пати се имам видено со докторката. ОК е, да.
    Дали на секоја контрола ти прави ехо? Мене не ми направи ехо кога бев на контролата, а баш сакав. И антитела не ми провери (само првиот пат ми мереше)......Ќе се стрпам до есен :).

На cvekence123 му/ѝ се допаѓа ова.