Немам поим како се проверува. Ќе скапам деновиве по лекари. Јас претходно поради други проблеми пробав да намалам со глутенот, ама докториве немаат појма што ми е па сега сама да се дијагностицирам за да знам од што да се лечам.
Има тема на форумов, храна без глутен, ѕирни таму. Се испитуваат антитела за целијакија, преку крв. Ако се високи, јасно е.
Здраво. Неодамна се соочив со симптоми кои укажуваа на пореметување на тироидна жлезда направив испитувања преку крв и резулатите ми се во граници на нормала односно Tsh-3.47, Ft4-18.51, Ft3-6.49(горна граница е 6.. Прашањето ми е следново. Дали ова се во ред резултати? Треба ли да правам понатамошни прегледи? Ви благодарам однапред.
Уште антителата провери ги и тироидната жлезда на ехо. TSH оди кон горна граница, така да препорачувам да ги повториш испитувањата по 6 месеци, или ако кај антителата и ехото се покаже нешто, да се консултираш со интернист или ендокринолог
да си направам апдејт др вика дека ми е идеална жлездата со оваа доза тсх 1,67 да си продолжам со истата доза и контрола за 4месеци уште да симниме некое кило останува
Не мораш. Мене еднаш само ми е испитано. Ептен ако има некоа индикација тогаш накнадно праќаат ... не ми го ни бараат да го испитам
Zdravo jas sum so tiroidna zlezda od 5 meseci bebe moite me odnesoa od drzavna bolnica i se pogrizile zamene blagodarenie na doktorkata Mirjana Kocova sea se mi e okey pa poslem koa preminav kaj vozranznite se prefliv kaj Daniela Miladinova na patofiza znaci doktorite se vrv od lugje taka da nema potreba od panika od tiroidnata i jas gi piam eutiroks i se si e okey
Здраво! Низ лавиринтот на нашиот здравствен систем, тешко доаѓам до информација за добар интернист или ендокринолог. Потребно ми е трето мислење за тироидната жлезда, имено се сомневаат на хашимото. Ако некој од вас има позитивно искуство ќе бидам благодарна за споделената информација.
Здраво Дали може да добијам ваше мислење на резултативе кои ги добив денес? Гледам дека ека tsh пак e покачен А за останатите вредности незнам колку треба да бидат Ако некој знае замолувам за одговор додека да ги однесам на докторот.
Nz kako da ti pomognam i jas ne gi razbiram tie rab doktorite si znaat toa i pokraj analizite so gi gledaat taka ja odreduvaat dozata ama ne kaj sekoj doktor jas use od mala odam vo sk kaj taa doktorka i vrv e od se se razbira i nema napraveno nekoa utka do sega a edna moja prijatelka odese na privatno i samo parite gi ingeresiraat i ne se razbiraat od niss vo vrska so dozata veruj
Во првата колона е твојата вредност, во втората се референтни вредности. Твоето тсх е 3,35, нормална граница е до 5, колку што гледам од референтаната вредност. Т4 ти е исто ок, споредено со референтните вредности. За бременост викаат тсх требало да било околу 2, друго незнам, све си е во рамки на нормала. Едит: Сега прочитав, пред 20 дена ти бил ТСХ околу 2. Дали имаше поинакви референтинте вредности тогаш или нешто се случило во последниве 20 дена, некоја терапија, смена во исхрана? Ако зголемиш внес на јод на пример, тсх се покачува. Значи уште еднаш: ТСХ е хормон што се лачи од хипофиза. Многу е чувствителен на секакви промени, и неговата вредност варира во текот на денот, во зависност од промена на ритамот на активности, нивото на хормони, инфекции и што уште не. ТСХ е повисок насабајле, понизок попладне. Ваков ТСХ како твојот и нивото на т4 не ми личат како нарушување на тироида, со нешто друго веројатно си имаш проблем
Да Пред околу месец и нешто тсх ми беше 2.07 Немам ништо сменето во исхраната, дури се трудам да јадам повеќе за да се поправам малку бидејќи ослабнав доста за кратко време и никако да се вратам во нормала. Јадам доста солено ми бара организмот. Имам закажано преглед кај Доктор Владимир во Њу Борн, ќе побарам мислење од него. Дали има нешто на природна база за тсх? Интернистот кај кој што правев анализа ми ги рече да ги земам овие но ги немаше во аптеките, ги порачав
Тежок бизнис свртел докторов... Сите лекови што ти ги препорачал се од една иста приватна фирма, така да веројатно зема провизија, затоа е и печатот ставен за да знаат кој те праќа. Сигурна си во веродостојноста на резултатите? За жал етиката кај некои е толку ниска што би дале неточни резултати само за да им купиш некој производ. Ако веќе одиш во ЊуБорн, веројатно ќе ти ги повторат испитувањата во нивна лабораторија и ќе се водат по тие резултати.