здраво девојки,значи вака,по се изгледа ке одам на операција,стапив во контакт со една болница во словенија каде што се вршеле многу операции на тироидна жлезда,треба да договорам уште датум и одам.само се молам да биде побрзо зашто мислам дека ке полудам,секакви мисли ми доагаат,сепак е операција нели.се надевам дека се ке биде во ред и ке ве известам за тоа како сум поминала.му пишав на докторот да биде идната недела па ке видам сто ке пише.поздрав и држете ми срека
ај со среќа знам како ти е и не се плаши се ќе биде во ред. Иначе во Словенија е еден од најдобрите доктори во Европа не ми текнува како се викаше епа мене тој заедно со Жан Митрев ме опериаа ако те оперира тој супер ќе биде и нема да имаш голема лузна.
се вика марко битенс,а болницата е во голник,утре тргам на пат за задутре да бидам таму,многу ми е тешко посебно затоа што дома оставам дете,а јас одам на операција,поздрав принцесс и ти благодарам на одговорите
Сакам да ја споделам со Вас радосната вест што ми се случи пред една седмица, а тоа е дека ми ги укина докторот лекарствата односно еутирокс 25, што го пиев веќе 3 години.Имав на тироидната жлезда две помали јазолчиња, ми даде тогаш доза од 25 мг, и еве сега после 3 години ми ги прекина, се надевам за трајно. Ви посакувам и на сите Вас што имате било каков проблем со Тироидната да се реши позитивно.Со среќа!!!
Zdravo na site,jas se operirav,operacijata pomina ok bez komplikacii,sega pijam kalcium privremeno dodeka da se oporaat paratiroidnite zlezdi,pozdrav do site,dokolku ste za operacija vija preporacuvam bolnicata vo golnik dr.bitenc
Dobra vi vecer na site...Denes sum mnogu razocarana bidejki mi rekoa deka golemi se sansite da imam poremetena funkcija na tiroidnata zlezda,a jas sum bremena vise 5-ti mesec i mnogu mi e strav,bidejki na forumov procitav deka toa nedaj Boze moze da vlijae na bebceto((...pa zatoa sakam da ve prasam dali nekoja od vas imala takva situacija
Ако јадеш многу и пиеш апчиња секако дека нема да ослабеш,но ако јадеш нормално и качуваш ради тироидата,после еутироксот и те како се слабее.Се нормализира тежината. Него,јас сакам да ви кажам дека није ми добро во задно време. Дали некогаш сте чувствувале печење,трнење во тироидата?! Тоа ми се случува,ама еве од понеделник тек сум во можност да испитам. Некако и не се чувствувам најдобро. Притисокот ми паѓа многу,имам чести вртоглавици и губам рамнотежа. Гледам и левиот лак само ми е малку зголемен,додека од другата страна е нормален. А на бремената што погоре праша. Ако веќе си бремена,ќе си ги направиш сите можни испитувања (денес бар тоа е можно) на бебето,дали е во ред,ако е во ред,а имаш намалена функција ќе ти препишат еутирокс кои ќе мора да пиеш на гладно секое утро,со малку вода и еден час потоа нема да јадеш. Праша дали смееш да ги зимаш (иако,јас на своја рака си ги земав и тој период кога ги пиев се чувствував фантастично,треба да си ги земам пак) на супра вид јод со фолна киселина,специјално наменети за трудници. Не се плаши,стресот само ќе ти шкоди. Верувам дека се ќе биде во ред,штом добро си го поминала првото тромесечие и веќе си во второ и тоа одминато.
Скоро четири месеци пијам Еутирокс од 25 мг (хипотироидизам) по 1 ипол апче, сега ми ја зголеми малце дозата 2 дена по 2 пијам другите исто. Само имам еден проблем, тоа што немам никакво подобрување, сеуште ги имам истите симптоми, а за тежината наместо да ослабам ја се поправив уште некое кило а не јадам многу туку нормално, единствено нешто што е подобрено е што ми дојде. Дали на некој му се има случено ова и како успеал да го постигне тоа?
Дали ќе може некој да ми ги објасни резултативе: TSH - 9,85; FT4 - 11,60; FT3 - 5, 51. Благодарам однапред.
Здраво, пред една година ми беше дијагностицирана хипотиреоза и почнав да пијам Еутирокс,моментално пијам шест дена од 75 мцг, а еден ден од 100 мцг. Тоа што многу ме загрижи е дека пред една недела приметив дека едното око ми е пошироко отворено од другото. Еден приватен офталмолог ме прегледа и ми рече како нема никаква инфекција и дека најверојатно причина е тиреоидеата. Закажав кај Каранфилски бидејќи на патофиза прегледот ми е закажан дури за во фебруари. Дали некоја од вас имала сличен проблем? Кај хипертиреоза знам дека често се јавува егзофталмус на двете очи, ама кај хипотиреоза? И тоа само на едното око. Поздрав Феферона TSH-то ти е високо, можно е да се работи за хипотиреоза, консултирај се со патофизиолог или ендокринолог
Tanjus исто како мене. Јас се обидувам да не се нервирам и да не сум под стрес, но овиј период ми е ужасен па не знам какви резултати ке покаже. Требаше за 3 месеци да одам на контрола но на клиника ми закажаа за декември Мој совет не се нервирај и пробај да се релаксираш. За килажата не знам јас мака мачам се нешто сум на диета ама некакви драстични резултати нема, тоа е мора да прифатиме дека имаме облини
havva, благодарам, инаку се работи за мајка ми, направи испитувања и резултатите се тие. Во менопауза е, капаците на очите и отекуваа, а периодично и се појавуваше голем оток околу левото око, мислевме дека има некој проблем со забите од левата страна, ги среди, ама повторно и се појавува отокот, па матичната и рече да направи крвна слика и да ги провери и хормоните. Утре ќе оди на доктор, само ме интересираше нечие мислење со искуство. Мислам дека го прелистав целиот интернет. Слични знаци се јавуваат и кај мене отечени ми се капациве кога ке станам од спиење, дури по 8 саата ми се повлекуваат(што истото и кај мајка ми се случува), рацеве и нозеве ми се ладни цело време, ми дијагностицираа пред 3 години шум на срце, имам проблеми со кожава, под епителот ми се појавуваат некои бели флеки околу 7 милиметри, се чувствувам тромаво и заморено, а притисокот ми е секогаш низок, прекумерно се потам и мокрам често, мислев дека имам некој проблем со бубрезите, чат-пат некое гушење од стрес, поточно од паничење .... Сакам и јас да си направам анализа, ама ме тепа некоја параноја.
Инаку проф. Каранфилски ми рече дека нема врска тоа што ми е подигнат малку едниот очен капак со тироидната. Дури тој се сомнева во мојата дијагноза хипотиреоза и ми рече да правиме ревизија. Ќе ме остави 6 недели без терапија па ќе видиме дали мојава тиреоидна е способна самата да произведува хормони, ако не дефинитивно е хипотиреоза и останувам на доживотна терапија со Еутирокс. Инаку до сега ме водеа на патофиза.