Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Samer

Samer Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2014
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    169
    дали ендокринологот ви забрани да пиете пренатални витамини кои содржат јод ? Мене ми кажа дека јодот негативно влијаел на тироксинот и дека треба да ги прекинам одма ?

2. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823
    Мене ми рекоа може, само попладне или навечер, да има поголема пауза со еутироксот. И така правам

На Samer му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.160
    Допаѓања:
    181.103
    Јодот негативно влијае на автоимуното нарушување Хашимото и не би требало да се зема како суплемент.

4. Samer

Samer Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2014
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    169
    И немавте проблем ? Мене од памет ме извади , ми кажа дека може да влије многу лошо за развојот на мозокот на бебето а јас веќе 1 недела ги пијам по препорака од гинекологот ,кој исто знае дека сум со хипо со хашимото и ништо не ми кажа ..

5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.160
    Допаѓања:
    181.103
    Гинеколог не мора да знае за негативното влијание на јодот врз хашимото. Добар ендокринолог тоа треба да го знае. МНОГУ добар ендокринолог би ти кажал што и како да комбинираш од суплементи со оглед на твојата состојба, ама јас таков уште немам најдено. Врвни гинеколози сметаат дека јодот е потребен за развојот на детето, ама како да се избалансира со дијагнозата Хашимото не знам.:(

6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Не,пиев Фемибион,ми рече дека количината на јод во нив е мала и не пречи. Имам хипотиродизам. За секој случај проверивме и јод во урина,ок беше.

7. Oskardt

Oskardt Нов член

Се зачлени на:
    5 декември 2019
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    zdravo
    Jas sum nova vo forumot,pa me interesira nekoj so iskustvo od operacija kaj Dr.Andreja Arsovski od Remedika.
    Blagodaram I pozdrav

На ButterflyKB12 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. newring86

newring86 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    678
    Допаѓања:
    885
    @Sofi.ja каде имаш проверено јод во урина?

9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    На нуклеарна медицина, ме прати ендокринологот

10. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Tsh vo bremenosta proveruvav sekoj mesec dokrajta na bremenosta

11. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Jas nemam hasimoto a imam hipotireoza I cela bremenost si piev femibion i eutiroks i fala bogu imam zdrava prava kerkicka

12. *Ane*

*Ane* Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2017
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.199
    Kakvi simptomi imavte pred da se ispitate... Ja cekam za 25 na internist pa da me prepratat :(
    Ama mnogu sum napnata, imam mnogu vrtoglavica, mnogu spijam mozam 24 saati da spijam..
    I jadam premnogu po cel den se sum gladna :(

13. Maleno

Maleno Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2018
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    98
    Jas nemav nikakvi simptomi i slucajno otkriv hipo hasi :(

14. *Ane*

*Ane* Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2017
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.199
    Uf ja eve 2ra nedela nemozam od vrtoglavici da krenam glava.. Duri po nekoj den lezam cel den nemozam da stanam mislam deka ke padnam..

15. Taptapy

Taptapy Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2019
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    434
    @Meckicja kazi mi po so jas mnogu mnogu ne se razbiram od ovaa tema ima li problem po sto gledam obavezno bo tekot na denot da pijam ceden portokal citron i limon.E sega prasanjeto e dali citrusnite ovosja pravat problem na tiroidnata?

16. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.993
    Допаѓања:
    135.302
    Не прават. И не се оптеретувајте јер у глобала ништо не прави проблем. Ни една храна. Ако нешто конкретно вас лошо ви влијае ќе си осетите сами тегоби. Правила нема. Еве на пример брокулата важи за намирница што и пречи на тироидната, не знаев и се утепав од јадење. Никаков проблем не ми направи. Тсх не мрдна нагоре ниту имаше проблем на ехото.

На Enci200 и Taptapy им се допаѓа ова.
  17. Taptapy

Taptapy Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2019
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    434
    Многу ти благодарам, малку повеќе се распрашувам бидејќи бремена сим со инвитро пред инвитрото ми беше ТСХ 1.58 а бидејќи некаде околу 4-5 недели сум бремена по претходна консултација доколку се случи бременост да дојдам на контрола.Денес бев и ТСХ 3.12 покачено докторот ми ја покачи дозата од еутирокс 0.25 на 0.50.Ми кажа дека нормално е да се покачи ама јас и покрај се во паника сум па реков да не има некој начин на исхрана да препорача а на други производи да се внимава затоа малку и повеќе си прашувам и досаѓам ...извинете во секој случај.

На Sesil му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.993
    Допаѓања:
    135.302
    Во бременост се покачува но со редовна контрола и корекција на доза се одржува во препорачани граници.

На Taptapy му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Beautymom

Beautymom Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    254
    Хашимото и хипо има ли врска исхраната

20. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823
    Јас пак не ни имав претходно (пред бременоста) проблеми со тироидната. Никогаш немав пиено еутирокс. Околу 14 недела испитав и испадна 5,2 и одма ми дадоа терапија. Јас испадна дека имам субклиничка нефункционалност (или така некако), и исто прашував има ли шанси некако да се регулира, да сменам исхрана, и ми рекоа не, нема веза со исхрана. Може после пораѓај ќе пробаме да го исфрлиме еутироксот, а може и цел живот ќе си пиеш само ќе се зголемува терапијата. Бог да чува. Јас не знаев за нешто вакво, ниту некој во семејството имал, исто читав на нет дека нема една причина ни па еден лек. Малку се мислев од инвитрото нешто да не ми се поремети.

Исто почнав со помала доза, па после околу 18 недела ми зголемија...јас жива радосна дека тсх нормализирано, а таа вели ќе си продожиш само со поголема доза. Во петок пак ќе проверувам.

А девојки може да се дои додека се пие тој еутирокс?