дали ендокринологот ви забрани да пиете пренатални витамини кои содржат јод ? Мене ми кажа дека јодот негативно влијаел на тироксинот и дека треба да ги прекинам одма ?
И немавте проблем ? Мене од памет ме извади , ми кажа дека може да влије многу лошо за развојот на мозокот на бебето а јас веќе 1 недела ги пијам по препорака од гинекологот ,кој исто знае дека сум со хипо со хашимото и ништо не ми кажа ..
Гинеколог не мора да знае за негативното влијание на јодот врз хашимото. Добар ендокринолог тоа треба да го знае. МНОГУ добар ендокринолог би ти кажал што и како да комбинираш од суплементи со оглед на твојата состојба, ама јас таков уште немам најдено. Врвни гинеколози сметаат дека јодот е потребен за развојот на детето, ама како да се избалансира со дијагнозата Хашимото не знам.
Не,пиев Фемибион,ми рече дека количината на јод во нив е мала и не пречи. Имам хипотиродизам. За секој случај проверивме и јод во урина,ок беше.
zdravo Jas sum nova vo forumot,pa me interesira nekoj so iskustvo od operacija kaj Dr.Andreja Arsovski od Remedika. Blagodaram I pozdrav
Jas nemam hasimoto a imam hipotireoza I cela bremenost si piev femibion i eutiroks i fala bogu imam zdrava prava kerkicka
Kakvi simptomi imavte pred da se ispitate... Ja cekam za 25 na internist pa da me prepratat Ama mnogu sum napnata, imam mnogu vrtoglavica, mnogu spijam mozam 24 saati da spijam.. I jadam premnogu po cel den se sum gladna
Uf ja eve 2ra nedela nemozam od vrtoglavici da krenam glava.. Duri po nekoj den lezam cel den nemozam da stanam mislam deka ke padnam..
@Meckicja kazi mi po so jas mnogu mnogu ne se razbiram od ovaa tema ima li problem po sto gledam obavezno bo tekot na denot da pijam ceden portokal citron i limon.E sega prasanjeto e dali citrusnite ovosja pravat problem na tiroidnata?
Не прават. И не се оптеретувајте јер у глобала ништо не прави проблем. Ни една храна. Ако нешто конкретно вас лошо ви влијае ќе си осетите сами тегоби. Правила нема. Еве на пример брокулата важи за намирница што и пречи на тироидната, не знаев и се утепав од јадење. Никаков проблем не ми направи. Тсх не мрдна нагоре ниту имаше проблем на ехото.
Многу ти благодарам, малку повеќе се распрашувам бидејќи бремена сим со инвитро пред инвитрото ми беше ТСХ 1.58 а бидејќи некаде околу 4-5 недели сум бремена по претходна консултација доколку се случи бременост да дојдам на контрола.Денес бев и ТСХ 3.12 покачено докторот ми ја покачи дозата од еутирокс 0.25 на 0.50.Ми кажа дека нормално е да се покачи ама јас и покрај се во паника сум па реков да не има некој начин на исхрана да препорача а на други производи да се внимава затоа малку и повеќе си прашувам и досаѓам ...извинете во секој случај.
Во бременост се покачува но со редовна контрола и корекција на доза се одржува во препорачани граници.
Јас пак не ни имав претходно (пред бременоста) проблеми со тироидната. Никогаш немав пиено еутирокс. Околу 14 недела испитав и испадна 5,2 и одма ми дадоа терапија. Јас испадна дека имам субклиничка нефункционалност (или така некако), и исто прашував има ли шанси некако да се регулира, да сменам исхрана, и ми рекоа не, нема веза со исхрана. Може после пораѓај ќе пробаме да го исфрлиме еутироксот, а може и цел живот ќе си пиеш само ќе се зголемува терапијата. Бог да чува. Јас не знаев за нешто вакво, ниту некој во семејството имал, исто читав на нет дека нема една причина ни па еден лек. Малку се мислев од инвитрото нешто да не ми се поремети. Исто почнав со помала доза, па после околу 18 недела ми зголемија...јас жива радосна дека тсх нормализирано, а таа вели ќе си продожиш само со поголема доза. Во петок пак ќе проверувам. А девојки може да се дои додека се пие тој еутирокс?