абе знам али имам пишано на темава дека имав тироиден карцином и ми ја извадија тироидната така да немам веќе тироидна
ТСХ Е ВИСОКО НО МНОГУ ЗАВИСИ ВО КОЈА ЛАБАРАТОРИЈА ГИ ВАДИШ ВРЕДНОСТИТЕ-СИТЕ РЕФЕРЕНТНИ ВРЕДНОСТИ КОЛКУ ТРЕБА ДА БИДЕ НОРМАЛНО НЕ СЕ ЕДНАКВИ ВО СИТЕ ЛАБОРАТОРИИ. ТАКА ШТО ОД ОВИЕ РЕЗУЛТАТИ НЕ СЕ ЗНАЕ КОЛКУ ДРАМАТИЧНО Е ТОА ЗАТОА ШТО НЕ СЕ ЗНАЕ ВО КОЈА ЛАБОРАТОРИЈА СИ ИЗВАДИЛА ЗА ДА ЗНАЕШ ДАЛИ Е АЛАРМАНТНО ИЛИ НЕ!!!
Извини, не го напишав навредливо, мислев некоја збунка од твоја страна , како бре нема девојчево тироида, а предходно не ги пролистав страните, ако те навредив извинка од мене, а тоа што ти отекуваат очите и печат консултирај се со доктор. Поздравче.
Отекуваат очите и лицето од хипо,во твојов случај затоа што немаш тироида. Мене не ми е јасно,дали примаш терапија воопшто?!Како така докторите немаат контрола над тебе?!
примам еутирокс од 100 една и пол таблета секој ден во исто време. Иначе идам редовно на контроли али немам отидено од кога лежев на онкологија тоа негде ноември беше мислам и требаше минатата недела да идам ама на одмор била докторката па сеа другата недела најверојатно ќе идам
Па не би требало вака да ти се јавуваат симптоми. Еутироксот треба да си ја врши работата,ама сепак да знаеш ова не е работа за оваа или другата недела,туку е за веднаш. Верувам дека нема да те прими само твојата докторка. Не си играј,појди што побрзо.
Jazikot mi e pobelen i grloto postojano me pece veke podolgo vreme a imam dojagnoza hipotireoza...dali e mozno od zlezdata postojano da me pece grloto...ima li nekoj slicno iskustvo ..?
Здраво ме интересира дали кога имаш проблеми со тироидната ќе немаш и месечен циклус.Јас веќе два месеца немама циклус сега пијам апчиња за да добијам па ке одам да проверам хормони. Ве благодарам поздрав до сите на форумов
da mene mi se desi istoto pocnav da nemam ciklusi i koga otidov da gi proveram hormonite otkrija deka imam teroidna
Го испуштивме Јануари,ама толку има свесни во нашава земја. Патем јануари бил месец на болните од тироида. Тоа е... Колку луѓе се будат здрави секој ден и се витални,но избираат цел ден да бидат депримирани, фрустрирани, мрзоволни, мрчачи кои мразат се околу себе и не прават ништо во животот. А ние функционираме на млако,со пола капацитет,па сто пати поквалитетно живееме! А тек можете да замислите што би можеле да сме со полни гради?! Ихааа,му правиме услуга на светот! Во спротивно ќе има 180 дена во годината од што ќе ја вртиме земјава! Кажете дека не сме закон,а?! Поздрав девојки!
Да ве прашам девојки да не имала некоја искуство како моево...вчера гинекологот ми препиша вагиналети бетадине како превентивна терапија после породување но во го упатството е стрикно нагласено дека нетреба да го употребуваат луѓе со нарушувања на тироидната жлезда. Мене некако не ми влегува во памет какво зло може вагиналета да предизвика на тироидата? Можам да почекам до 08.02 тогаш сум кај ендокринологот но баш ме интересира ваше мислење.
бев на патофиза и ми казаа дека не е до еутироксот или до тироидата него најверојатно имам синуси и слаб вид па затоа ми потекуваат очите. Иначе сега слободно можам да кажам дека сум cancer free ок ќе треба да правам тумур маркери и такви ствари и за една и пол година пак ќе пијам јод али многу многу мала доза чисто превентивно како и да е среќна сум што ја победив оваа глупа болест после 1 година.
Повеќе пати ми ги има препишано гинеколог, ги имам користено а баш и не сум имала негативен ефект, а знаеш дека имам проблеми со тироидната и примам еутирокс. Така да може тоа е индивидуално. Јас со бетадине поминувам добро. Е сега и јас имам прашање ако некој секако знае да ми одговори. На последнава контрола пред 3 недели ТСХ ми беше покачено (иако редовно ја примам терапијава, а подолг период со истата терапија ми беше доста нормализирано). Бидејќи сега сум со сипаници, значи и тогаш веќе сум била заразена и сум била во период на имунизација (се надевам не грешам така се викаше) нели тоа е некои си 15-21ден пред да се ифрлат сипаниците по кожа. Дали е можно од сипанициве нешто да ми реагирала жлездата па ми беа покачени хормоните, или причинителот е сосем друг?
Здраво на сите на форумов Да ви го раскажам моето лошо искуство,ми дадоа упут за хормонален статус ама бидејќ не ми дојде ми препишаа примул нор,прокрварев ама вториот ден 3 часа не станав од шоља и ајде на лекар сто ќе ми кажат сум била бремена од 4-6 недели а мојот гимиколог НАДИЦА ГЕРОСКА ординација МАМА ме праќа да правам хоемонален статус.Што да и направам сега јас,што е најважно јас веќе 1 година цекам да останам бремена и еве што се случува кога се препишува лекарства без преглед.Учете од мене не прифаќајте никаква дијагноза без повеќе прегледи .Поздрав
и што се случи,го задрза ли бебето? инаку зал ми е за тоа сто ти се случило ,се сложувам дека треба повеке доктори да ти се потврди дијагнозата,јас се утепав од давње пари по лекари за мојава тироидна жлезда,ама не ми е жал,нема да си купам екстра облека ама за тоа не жалам.па кога ти каснело нели се посомневала докторкава дека е бременост во прашање.поздрав
Ми рече нема бременост и кога бев 2 и 3 пат не ме прегледа.Нема шанси да се задржи бебето во таква ситуација,апчињата си го направиле своето.Поздрав
Vo turskata narodna medicina orevite se koristat kako lek za razlicni problemi so zlezdite,vklucuvajki gi i tegobite na stitnata zlezda.Sveziot sok od zeleni orevi gi udvojuva nivoata na tiroksinot.Svaren sok od orevi,taka sto orevite se varat okolu 20 min,dejstvuva na zgolemuvanje na nivo na tiroksinot na najmalku 30 posto.Isto taka orevite moze da gi jades vo golemi kolicini,a mozes da koristis i masloto od orevi.Najgolem efekt imaat zelenite luspi od orevite ,iako ne se mnogu vkusni,ama delotvorno pomagaat...ova e isprobano ...pozdrav. [mod-kirilica21u15hq][/mod-kirilica21u15hq]
Дечки еве ви дел од продукти кои смееме да ги конзумираме и е препорачливо во што поголеми количини. Cucumbers Romaine Green Leaf Ice Berg Lettuce Blueberries Blackberries Raspberries Apples Zucchini Avocados Bell Peppers Carrots Leeks Squash Celery Beets Red Lettuce Dandelion Greens Parsley Cilantro И еве ви производи кои не смееме да ги конзумираме или премногу ретко. Almonds Asparagus Babassu Bamboo Shoots Bok Choy Broccoli Brussels Sprouts Cabbage Cassava (Tapioca) Cauliflower Chick Pea's (Garbonzo's) Flaxseed Garlic Groundnuts Herbs of the Barbarea & Residea families Horseradish Kale Kohlrabi Leafy Greens (Turnip Greens, Mustard Greens, Collard Greens) Legumes Lima Beans Linseed Maca Root Maize Millet (cooking can increase goitrogenic effect) Nectarines Onion Peaches Peanuts Pears Pine Nuts Processed Meats Radishes Rapeseed Oil Rutabaga Spinach Soy Strawberries Swede Sweet Potatoes Swiss Chard White Turnips Wasabi Watercress Еве ви еден супер рецепт за палачинки со кокос. Патем се препорачува многу кокос во исхраната и кокосово,односно масло од кокосова палма во исхраната. Recipe for Coconut Pancakes! by "Thyroid Sexy" on Thursday, 2 February 2012 at 09:29 · Coconut Pancakes (delish, low carb, gluten and dairy free!) I use all organic ingredients (An egg substitute can be used for those who are allergic to eggs!) 4 Eggs 1 Cup Coconut Milk 2 Teaspoons Vanilla 1 Teaspoon Honey or a dash of Stevia 1/2 Cup Coconut Flour 1 Teaspoon baking soda 1/2 Teaspoon sea salt Pre-heat pan/griddle over medium-low heat In a small bowl beat eggs until frothy, about 2 minutes Mix in coconut milk, vanilla and honey or stevia Stir wet mixture into dry until coconut flour is incorporated Grease pan with coconut oil Ladle 2 tablespoons of batter into pan/griddle for each pancake Spread out slightly with back of spoon The pancakes should be 2-3 inches in diameter and fairly thick Cook for a few minutes on each side until the tops dry out slightly and the bottoms start to brown Flip and cook an additional 2-3 minutes. Serve hot with coconut oil, honey, syrup and/or a low glycemic fruit Yields 8 pancakes. They're yummy!
Луѓе само да прашам ме интерсира вистина од еутироксот со долго примање на терапијата, постои можност да станеш стерилен? Ова ми го нема кажано доктор, туку го прочитав на нет