Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. princessofthedark

princessofthedark Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2010
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    151
    абе знам али имам пишано на темава дека имав тироиден карцином и ми ја извадија тироидната така да немам веќе тироидна

2. Dona-Ares

Dona-Ares Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    216

ТСХ Е ВИСОКО НО МНОГУ ЗАВИСИ ВО КОЈА ЛАБАРАТОРИЈА ГИ ВАДИШ ВРЕДНОСТИТЕ-СИТЕ РЕФЕРЕНТНИ ВРЕДНОСТИ КОЛКУ ТРЕБА ДА БИДЕ НОРМАЛНО НЕ СЕ ЕДНАКВИ ВО СИТЕ ЛАБОРАТОРИИ.
    ТАКА ШТО ОД ОВИЕ РЕЗУЛТАТИ НЕ СЕ ЗНАЕ КОЛКУ ДРАМАТИЧНО Е ТОА ЗАТОА ШТО НЕ СЕ ЗНАЕ ВО КОЈА ЛАБОРАТОРИЈА СИ ИЗВАДИЛА ЗА ДА ЗНАЕШ ДАЛИ Е АЛАРМАНТНО ИЛИ НЕ!!!

На feferona му/ѝ се допаѓа ова.
  3. feferona

feferona Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    94
    Извини, не го напишав навредливо, мислев некоја збунка од твоја страна :) , како бре нема девојчево тироида, а предходно не ги пролистав страните, ако те навредив извинка од мене, а тоа што ти отекуваат очите и печат консултирај се со доктор.
    Поздравче. ;)

4. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.320
    Допаѓања:
    158.403
    Отекуваат очите и лицето од хипо,во твојов случај затоа што немаш тироида.
    Мене не ми е јасно,дали примаш терапија воопшто?!Како така докторите немаат контрола над тебе?!

5. princessofthedark

Се зачлени на:
    15 април 2010
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    151
    примам еутирокс од 100 една и пол таблета секој ден во исто време.
    Иначе идам редовно на контроли али немам отидено од кога лежев на онкологија тоа негде ноември беше мислам и требаше минатата недела да идам ама на одмор била докторката па сеа другата недела најверојатно ќе идам

6. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.320
    Допаѓања:
    158.403
    Па не би требало вака да ти се јавуваат симптоми. Еутироксот треба да си ја врши работата,ама сепак да знаеш ова не е работа за оваа или другата недела,туку е за веднаш. Верувам дека нема да те прими само твојата докторка. Не си играј,појди што побрзо.

7. bapa

bapa Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2011
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Jazikot mi e pobelen i grloto postojano me pece veke podolgo vreme a imam dojagnoza hipotireoza...dali e mozno od zlezdata postojano da me pece grloto...ima li nekoj slicno iskustvo ..?

8. ole-filip

ole-filip Активен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Здраво
    ме интересира дали кога имаш проблеми со тироидната ќе немаш и месечен циклус.Јас веќе два месеца немама циклус сега пијам апчиња за да добијам па ке одам да проверам хормони.
    Ве благодарам поздрав до сите на форумов :hai:

9. macencebt

macencebt Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    3

da mene mi se desi istoto pocnav da nemam ciklusi i koga otidov da gi proveram hormonite otkrija deka imam teroidna

10. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.320
    Допаѓања:
    158.403
    Го испуштивме Јануари,ама толку има свесни во нашава земја. Патем јануари бил месец на болните од тироида. Тоа е...

Колку луѓе се будат здрави секој ден и се витални,но избираат цел ден да бидат депримирани, фрустрирани, мрзоволни, мрчачи кои мразат се околу себе и не прават ништо во животот. А ние функционираме на млако,со пола капацитет,па сто пати поквалитетно живееме! А тек можете да замислите што би можеле да сме со полни гради?! Ихааа,му правиме услуга на светот! :D Во спротивно ќе има 180 дена во годината од што ќе ја вртиме земјава! :D
    Кажете дека не сме закон,а?! :D
    Поздрав девојки!

На princessofthedark и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  11. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.202
    Допаѓања:
    259.820
    Да ве прашам девојки да не имала некоја искуство како моево...вчера гинекологот ми препиша вагиналети бетадине како превентивна терапија после породување но во го упатството е стрикно нагласено дека нетреба да го употребуваат луѓе со нарушувања на тироидната жлезда. Мене некако не ми влегува во памет какво зло може вагиналета да предизвика на тироидата? Можам да почекам до 08.02 тогаш сум кај ендокринологот но баш ме интересира ваше мислење.

12. princessofthedark

Се зачлени на:
    15 април 2010
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    151
    бев на патофиза и ми казаа дека не е до еутироксот или до тироидата него најверојатно имам синуси и слаб вид па затоа ми потекуваат очите. Иначе сега слободно можам да кажам дека сум cancer free :) :) :) ок ќе треба да правам тумур маркери и такви ствари и за една и пол година пак ќе пијам јод али многу многу мала доза чисто превентивно како и да е среќна сум што ја победив оваа глупа болест после 1 година.

На Mentalna85, Gea, carina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    2.716
    Поради присуството на Јод во бетадинето.

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Повеќе пати ми ги има препишано гинеколог, ги имам користено а баш и не сум имала негативен ефект, а знаеш дека имам проблеми со тироидната и примам еутирокс. Така да може тоа е индивидуално. Јас со бетадине поминувам добро.

Е сега и јас имам прашање ако некој секако знае да ми одговори. На последнава контрола пред 3 недели ТСХ ми беше покачено (иако редовно ја примам терапијава, а подолг период со истата терапија ми беше доста нормализирано). Бидејќи сега сум со сипаници, значи и тогаш веќе сум била заразена и сум била во период на имунизација (се надевам не грешам така се викаше) нели тоа е некои си 15-21ден пред да се ифрлат сипаниците по кожа. Дали е можно од сипанициве нешто да ми реагирала жлездата па ми беа покачени хормоните, или причинителот е сосем друг? :?:

15. ole-filip

ole-filip Активен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите на форумов
    Да ви го раскажам моето лошо искуство,ми дадоа упут за хормонален статус ама бидејќ не ми дојде ми препишаа примул нор,прокрварев ама вториот ден 3 часа не станав од шоља и ајде на лекар сто ќе ми кажат сум била бремена од 4-6 недели а мојот гимиколог НАДИЦА ГЕРОСКА ординација МАМА ме праќа да правам хоемонален статус.Што да и направам сега јас,што е најважно јас веќе 1 година цекам да останам бремена и еве што се случува кога се препишува лекарства без преглед.Учете од мене не прифаќајте никаква дијагноза без повеќе прегледи .Поздрав

16. carina

carina Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    6
    и што се случи,го задрза ли бебето? инаку зал ми е за тоа сто ти се случило ,се сложувам дека треба повеке доктори да ти се потврди дијагнозата,јас се утепав од давње пари по лекари за мојава тироидна жлезда,ама не ми е жал,нема да си купам екстра облека ама за тоа не жалам.па кога ти каснело нели се посомневала докторкава дека е бременост во прашање.поздрав

17. ole-filip

ole-filip Активен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Ми рече нема бременост и кога бев 2 и 3 пат не ме прегледа.Нема шанси да се задржи бебето во таква ситуација,апчињата си го направиле своето.Поздрав

18. maggie75

maggie75 Активен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Vo turskata narodna medicina orevite se koristat kako lek za razlicni problemi so zlezdite,vklucuvajki gi i tegobite na stitnata zlezda.Sveziot sok od zeleni orevi gi udvojuva nivoata na tiroksinot.Svaren sok od orevi,taka sto orevite se varat okolu 20 min,dejstvuva na zgolemuvanje na nivo na tiroksinot na najmalku 30 posto.Isto taka orevite moze da gi jades vo golemi kolicini,a mozes da koristis i masloto od orevi.Najgolem efekt imaat zelenite luspi od orevite ,iako ne se mnogu vkusni,ama delotvorno pomagaat...ova e isprobano ...pozdrav.

[mod-kirilica:x21u15hq][/mod-kirilica:x21u15hq]

19. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.320
    Допаѓања:
    158.403
    Дечки еве ви дел од продукти кои смееме да ги конзумираме и е препорачливо во што поголеми количини.

Cucumbers
    Romaine
    Green Leaf
    Ice Berg Lettuce
    Blueberries
    Blackberries
    Raspberries
    Apples
    Zucchini
    Avocados
    Bell Peppers
    Carrots
    Leeks
    Squash
    Celery
    Beets
    Red Lettuce
    Dandelion Greens
    Parsley
    Cilantro

И еве ви производи кои не смееме да ги конзумираме или премногу ретко.

Almonds
    Asparagus
    Babassu
    Bamboo Shoots
    Bok Choy
    Broccoli
    Brussels Sprouts
    Cabbage
    Cassava (Tapioca)
    Cauliflower
    Chick Pea's (Garbonzo's)
    Flaxseed
    Garlic
    Groundnuts
    Herbs of the Barbarea & Residea families
    Horseradish
    Kale
    Kohlrabi
    Leafy Greens (Turnip Greens, Mustard Greens, Collard Greens)
    Legumes
    Lima Beans
    Linseed
    Maca Root
    Maize
    Millet (cooking can increase goitrogenic effect)
    Nectarines
    Onion
    Peaches
    Peanuts
    Pears
    Pine Nuts
    Processed Meats
    Radishes
    Rapeseed Oil
    Rutabaga
    Spinach
    Soy
    Strawberries
    Swede
    Sweet Potatoes
    Swiss Chard
    White Turnips
    Wasabi
    Watercress

Еве ви еден супер рецепт за палачинки со кокос. Патем се препорачува многу кокос во исхраната и кокосово,односно масло од кокосова палма во исхраната.
    Recipe for Coconut Pancakes!
    by "Thyroid Sexy" on Thursday, 2 February 2012 at 09:29 ·

Coconut Pancakes (delish, low carb, gluten and dairy free!) I use all organic ingredients (An egg substitute can be used for those who are allergic to eggs!)

4 Eggs

1 Cup Coconut Milk

2 Teaspoons Vanilla

1 Teaspoon Honey or a dash of Stevia

1/2 Cup Coconut Flour

1 Teaspoon baking soda

1/2 Teaspoon sea salt

Pre-heat pan/griddle over medium-low heat

In a small bowl beat eggs until frothy, about 2 minutes

Mix in coconut milk, vanilla and honey or stevia

Stir wet mixture into dry until coconut flour is incorporated

Grease pan with coconut oil

Ladle 2 tablespoons of batter into pan/griddle for each pancake

Spread out slightly with back of spoon

The pancakes should be 2-3 inches in diameter and fairly thick

Cook for a few minutes on each side until the tops dry out slightly and the bottoms start to brown

Flip and cook an additional 2-3 minutes.

Serve hot with coconut oil, honey, syrup and/or a low glycemic fruit

Yields 8 pancakes.

They're yummy!

20. Angel.girl

Angel.girl Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2011
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    667
    Луѓе само да прашам ме интерсира вистина од еутироксот со долго примање на терапијата, постои можност да станеш стерилен? Ова ми го нема кажано доктор, туку го прочитав на нет