Zdravo bev pred 3dena se ispitivav za teroidata ispadna deka ne e teroidata, tuku jazol na vratot od 3cm cekam punkcija na 17februari privatno, me faka strav - deka doktorkata mi rece ova e dosta golemo i deka treba da se sledi da ne raste, ama vika Neznam tocno od koga ti e
Јас имам слична ситуација, само + бремена сум и веќе 3-4 месеци пијам еутирокс...после бременоста ендокринологот може ќе ми ја укине терапијата, да видиме само од себе дали ќе се регулира. Еве некоја членка овде пишала со исхрана дека го регулира тсх. Не би требало да е повисоко од нормата. Современата западна медицина за ова одма оди со еутирокс, терапија за цел живот... Јас читав дека за развојот на бебето штети, па немав многу избор.
Молим те ако може нешто повеќе за твоето искуство со операција и јас имам хипер функција на штитна жлезда и струма (незам поточно каква струма) но се лекувам од февруари 2008 година , до сега 3 пати рецидив и сега планирам на опрација но за целата штитна жлезда ,,,,,, имам многу зголемена штитна жлезда и цело време се прашувам што се случи во овие 12 години што јас не успеав да се излекувам туку сега ќе одам на операција и тоа на цела штитна жлезда ,,, значи после доживотно ќе треба да бидам на вештачки хормон ...... изморена сум од оваа штитна жлезда ,,,,,, молим те за одговор за таа операција што ја имаше пред 7-8 години ,,, И КАКО ДА ПРОЦЕНАМ ДАЛИ САМО ДЕЛ ИЛИ ЦЕЛА ,,,, имам колешка која појде на дел и после прават хистолошка анализа и и соопштуваат дека има канцер па по 10 дена оди на повторна операција и и ја вадат цела ,,,, во Ремедика кај д-р Арсов,,, но незнамшто да правам ,,,НЕЗНАМ ШТО ДА ПРАВАМ ,,, МОЛИМ ТЕ ЗА ОДГОВОР ,... исто и јас треба да одам на операција но се лекувам од февруари 2008 година хипер со струма ,,, за во Мкд премногу се задоволни од Ремедика д-р Арсовски , но има и во Бугарија, Хрватска , Словенија ,,,,, но тоа е еден чекор , јас се прашувам дали да се оперира цела или дел и ако е цела после сигурно ќе биде доживотна терапија ? Молим те напиши каде лекуваш хипо на жлездата затоа што си презадоволна од тоа магично апче еутирокс ?
Хашимото хипотиреоза сум ,започната со тсх 45 и антитела преку 1000. Функционирам беспрекорно 18 год.со тоа магично апче Еутирокс и една бременост и родено здраво право дете. И ниту мислам да го прекинам ниту да изведувам експерименти. Да сум на твое место ,одам во Ремедика кај Арсовски,ја вадам и адиос. Што си се исплашила толку. Ќе пиеш Еутирокс,па што?! Ќе се напиеш едно апче наутро и толку. Има милион пострашни болести од тироидните. Ајде собери храброст и седи си раат после. Имав колешка исто мака виде со хипертироидизам,ја извади и сега нема никаков проблем, всушност и хипертироидизмот многу често и завршува со вадење на жлездата.
Многу благодарам за одговорот, благодарам, да ќе одам на операција, знам дека хипер се лекуваат само 17 %, јас не сум во тие ,,,,, во секој случај БЛАГОДАРАМ ЗА ОДГОВОРОТ. Арсовски го препорачуваат и Ремедика , но јас одлучив за Словенија, можеби не сум во право, но за таму се одлучив. Ти благодарам за ОХРАБРУВАЊЕТО.
Nemora da znaci jas cela bremenost si ja isterav so eutiroks od 75 mg I pred bremenost a si piev eutiroks i posle i vo bremenosta isto od 75 mg
Ги повторив резултатите од погоре (ТСХ 4,9) и сега е 2,4. Како коже за два дена да падне? Знак ли е ова за нешто?
Ke ve molam uste ednas da prasam iskustvo za cvor na teroidna... Od vcera imam oteznato disenje i kaslanje tuka e i bolka na grloto... Da se javam li na lekar ili nema mesto za panika
@xxx-ba zatoa sto e mozno. TSH varira na sekoj cas vo denot. Funkcija na tiroidnata ne se proveruva niti lekovi se uveduvaat sprema vrednost na tsh. FT4 i FT3 se pokazateli za funkcija na tiroidnata zlezda. Tebe FT4 ti e na dolna granica. Ja ti preporacuvam tri meseci Zink gluconat 15mg 1x1 , i Selen L-methionin 200mg , pa da napravis kontrola. Zn i se se potrebni z apretvorba na tiroidnite hormoni.