1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.980
    Допаѓања:
    4.440
    Не знам точно што значи, но сите три хормони треба да се со подобри вредности. И фт4 да е повисок.
    Дали доктор ги виде резултатите? Би требало да се регулираат со терапија. Дали пиеш еутирокс? Како се чувствуваш?

2. anita123

anita123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2013
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    293
    @Lilit колку време пиеше терапија и ја прекина од како ја смени исхраната како ти е тсх и антителата? Дали кога ти се намалија антителата ја прекина терапијаата?може поопширно ваш ме интересира јас една год пијам еутирокс немам никакви проблеми ни со менс ништо не осеќам а тсх ми се качува и антителата се високи ?!

3. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.081
    Не се мој,од мајка ми се...Ќе оди на контрола

4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.604
    Допаѓања:
    76.836
    Дали може да се спречи појава на чворчиња? 3,4 пати имам ехо правено и немав ништо освен мало задебелување на лобусите. А сега др вика дека има нешто што укажува дека може ке се создадат чворчиња и да следиме.

5. eletele

eletele Нов член

Се зачлени на:
    4 февруари 2020
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Денес правев испитување : тхс 1,42(0.55-4,78) фт4 1.18(0,89-1,76). Ми личи дека е нормално, во скоро време имам многу стресни ситуации па многу често осеќам тремерење на рацете и тахикардија, слаба сум-нормална маса. Во последно време имам бел исцедок од гредите, не сум бремена. По симптомите мислев дека е тироидата, ама по резултатите мислам дека не е. Дали некој имам слично искуство како моето и некој совет кај да се упатам на лекар, би одела на приватно. И пред време и благодарам за одвоеното време :)

6. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.509
    Допаѓања:
    21.064
    Здраво на сите. Почнувајќи од декември па до сега, 4 пати ја проверувам штитната жлезда бидејќи имам варијации во резултатот.
    Прво имав високо ТСХ - 4.98, проверив пак за некое време ТСХ - 4.93, Т4 - 95.9 од (57-161).
    Со овој резултат бев кај Чедо во Систина, ми кажа дека не сум за терапија, но да проверам ФТ4 па да видиме што понатака.
    Кога направив нова проверка (во приватна лабораторија), добив резултат: ТСХ - 0.35 од (0.39 - 4.5) и ФТ4 - 18.5 од (10-21).
    Не ми се веруваше дека толку паднало ТСХ без никаква терапија и проверив и на државно. Таму, ТСХ - 0.159 од (0.4 - 4.0), а Т4 - 174 од (58-161).
    Новите резултати му ги пратив на д-р и ми рече дека му изгледа ок, да проверам пак за месец-два и ќе видиме тогаш што и како.
    Прашањето ми е, од што е можно вака да варираат резултатите. И како ви изгледаат на вас што имате повеќе искуство?
    Инаку со сопругот се обидуваме за бебенце, а знам дека тироидната знае да прави проблеми таму и ептен ме фаќа страв. Плус на се ова имам и полицистични јајници и знам дека се тесно поврзани овие две работи.
    Сакам да побарам второ мислење од некој добар ендокринолог. Чекам ваши препораки.

7. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.674
    Допаѓања:
    161.930
    За ова не давам совети.
    Веќе правам работи на свој ризик и одлука.
    Ќе кажам дека без таблетите косата нр ми паѓа, ноктите се одлични, коските не ме болат, не осеќам притисок во тироидата и не ми засипнува гласот.
    Еднаш докторката ми ги прекина, сега сама ги прекинав.
    Селен, цинк, б витамин, омега 3, сето тоа пијам.

На Meckicja и Mimmi39 им се допаѓа ова.
  8. *Ane*

*Ane* Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2017
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.200
    Imav jazol na vratot na desnata strana... E sea mi izlego dva cvora na grklanot edniot dole otkaj sto pocnuva vratot a, drugiot nad toj.. E sea dali nekoj bil so vakvo iskustvo... Se javi preeska ja prezakazav biopsijata od ponedelnik, za sreda sea...

9. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Odma da ispitas hormoni posebno prolaktin od nego moze da imas takov iscedok od gradite

На eletele му/ѝ се допаѓа ова.
  10. *Ane*

*Ane* Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2017
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.200
    Dali nekoj ima operirano jazol na teroidna?
    Ke treba da operiraa, deka raste dosta brzo..
    Pa sakam da mi kazete iskustvo, doktor i bolnica :(

11. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Јас се оперирав пред еден месец на клиника кај др. Борче Антевски. Прво правев биопсија на чворот, излезе четврта група промени, ми го извадија едниот нодус а после со реоперација и целата тироидна заради лошите резултати . Но тоа зависи од цитопатолошкиот наод, не мора да значи дека секогаш е иста процедура.
    За докторот што ме оперираше, се најдобро можам да кажам, добар хирург и прекрасен човек, само многу гужва е на торакална хирургија - по 8 жени во соба!

12. lakiki

lakiki Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2020
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    57
    jas imam problem so tiroidata i zemam terapija vekje cela godina, mi beshe 9.28 pa sega mi e 4.30 i ostanav bremena vez nikakov problen i toa vednash.

ve molam kazetemi dovar endokrinolog za tiroida? od koj ste zadovolni?

Последна измена од модератор: 22 февруари 2020
    На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  13. eletele

eletele Нов член

Се зачлени на:
    4 февруари 2020
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Направив и тој е во граници на нормала, останува уште ехо на гради

14. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.193
    Допаѓања:
    16.442
    На колку време се прави проверка на хормони?
    Јас правев во летото без ехо и беше ок, според матичната докторката-не бев на специјалист , но сега имав мн стресни ситуации и не се чувстувам добро.
    Примам терапија со Антидепресиви.

15. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    6.377
    За тироидна знам на една година. Би требало и за ова да е исто. Прашај матичен за најсигурно.

16. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.034
    Ехо еднаш годишно.
    Хормони на 3 месеци.
    Повеќе ендокринолози препорачуваат вака. Доколку не се прима терапија или се прави корекција на истата, во тој случај може и почести контроли.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.367
    Допаѓања:
    18.589
    Дали е погрешно кога стануваме со бебето за цицање околу 6,7 наутро да пијам еутирокс и после да продолжам да спијам? Да не штети нешто на терапијата тоа што продолжувам со спиење уште 3-4 часа?

18. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.034
    И јас така правам. Ендокринологот ми рече дека е ок.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.367
    Допаѓања:
    18.589
    А дали ти менуваа терапија после породување?
    Мене ми беше покачена уште пред бременост,така ја истеравме и бременоста, после 2ипол месеци од породување ми ја намали, ама еве сега после 2м со намалена терапија јас осеќам силно чукање на срцето,кога лежам толку силно ми чука што мислам дека ми го клати телото,од тоа не можам да заспијам а имам и вртоглавици.
    Матичната ми рече ова се симптоми поврзани со тироидна,а кога го прашав ендокринологот дали може порано да одам на контрола ( треба во април) ми вика не,веќе ти ја намалив терапијата..

20. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.034
    Да, два пати после породување ми намали терапија.
    Можно е да не ти одговара дозата, со такви симптоми. Провери хормони обавезно. Мене за краток период ми ја корегираше дозата. Ми сметаше еутирокс од 75,а во бременост пиев 100.Сега пијам 50,супер ми е.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.