Тироидна жлезда

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Lilit, Dec 1, 2009.

1. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Не знам точно што значи, но сите три хормони треба да се со подобри вредности. И фт4 да е повисок.
    Дали доктор ги виде резултатите? Би требало да се регулираат со терапија. Дали пиеш еутирокс? Како се чувствуваш?

2. anita123

anita123 Истакнат член

@Lilit колку време пиеше терапија и ја прекина од како ја смени исхраната како ти е тсх и антителата? Дали кога ти се намалија антителата ја прекина терапијаата?може поопширно ваш ме интересира јас една год пијам еутирокс немам никакви проблеми ни со менс ништо не осеќам а тсх ми се качува и антителата се високи ?!

3. bibiiii

bibiiii Популарен член

Не се мој,од мајка ми се...Ќе оди на контрола

4. mariz

mariz Форумски идол

Дали може да се спречи појава на чворчиња? 3,4 пати имам ехо правено и немав ништо освен мало задебелување на лобусите. А сега др вика дека има нешто што укажува дека може ке се создадат чворчиња и да следиме.

5. eletele

eletele Истакнат член

Денес правев испитување : тхс 1,42(0.55-4,78) фт4 1.18(0,89-1,76). Ми личи дека е нормално, во скоро време имам многу стресни ситуации па многу често осеќам тремерење на рацете и тахикардија, слаба сум-нормална маса. Во последно време имам бел исцедок од гредите, не сум бремена. По симптомите мислев дека е тироидата, ама по резултатите мислам дека не е. Дали некој имам слично искуство како моето и некој совет кај да се упатам на лекар, би одела на приватно. И пред време и благодарам за одвоеното време :)

6. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Здраво на сите. Почнувајќи од декември па до сега, 4 пати ја проверувам штитната жлезда бидејќи имам варијации во резултатот.
    Прво имав високо ТСХ - 4.98, проверив пак за некое време ТСХ - 4.93, Т4 - 95.9 од (57-161).
    Со овој резултат бев кај Чедо во Систина, ми кажа дека не сум за терапија, но да проверам ФТ4 па да видиме што понатака.
    Кога направив нова проверка (во приватна лабораторија), добив резултат: ТСХ - 0.35 од (0.39 - 4.5) и ФТ4 - 18.5 од (10-21).
    Не ми се веруваше дека толку паднало ТСХ без никаква терапија и проверив и на државно. Таму, ТСХ - 0.159 од (0.4 - 4.0), а Т4 - 174 од (58-161).
    Новите резултати му ги пратив на д-р и ми рече дека му изгледа ок, да проверам пак за месец-два и ќе видиме тогаш што и како.
    Прашањето ми е, од што е можно вака да варираат резултатите. И како ви изгледаат на вас што имате повеќе искуство?
    Инаку со сопругот се обидуваме за бебенце, а знам дека тироидната знае да прави проблеми таму и ептен ме фаќа страв. Плус на се ова имам и полицистични јајници и знам дека се тесно поврзани овие две работи.
    Сакам да побарам второ мислење од некој добар ендокринолог. Чекам ваши препораки.

7. Lilit

Lilit Форумски идол

За ова не давам совети.
    Веќе правам работи на свој ризик и одлука.
    Ќе кажам дека без таблетите косата нр ми паѓа, ноктите се одлични, коските не ме болат, не осеќам притисок во тироидата и не ми засипнува гласот.
    Еднаш докторката ми ги прекина, сега сама ги прекинав.
    Селен, цинк, б витамин, омега 3, сето тоа пијам.

Meckicja and Mimmi39 like this.
  8. *Ane*

*Ane* Популарен член

Imav jazol na vratot na desnata strana... E sea mi izlego dva cvora na grklanot edniot dole otkaj sto pocnuva vratot a, drugiot nad toj.. E sea dali nekoj bil so vakvo iskustvo... Se javi preeska ja prezakazav biopsijata od ponedelnik, za sreda sea...

9. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Odma da ispitas hormoni posebno prolaktin od nego moze da imas takov iscedok od gradite

eletele likes this.
  10. *Ane*

*Ane* Популарен член

Dali nekoj ima operirano jazol na teroidna?
    Ke treba da operiraa, deka raste dosta brzo..
    Pa sakam da mi kazete iskustvo, doktor i bolnica :(

11. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Јас се оперирав пред еден месец на клиника кај др. Борче Антевски. Прво правев биопсија на чворот, излезе четврта група промени, ми го извадија едниот нодус а после со реоперација и целата тироидна заради лошите резултати . Но тоа зависи од цитопатолошкиот наод, не мора да значи дека секогаш е иста процедура.
    За докторот што ме оперираше, се најдобро можам да кажам, добар хирург и прекрасен човек, само многу гужва е на торакална хирургија - по 8 жени во соба!

12. lakiki

lakiki Истакнат член

jas imam problem so tiroidata i zemam terapija vekje cela godina, mi beshe 9.28 pa sega mi e 4.30 i ostanav bremena vez nikakov problen i toa vednash.

ve molam kazetemi dovar endokrinolog za tiroida? od koj ste zadovolni?

Last edited by a moderator: Feb 22, 2020
    Bella_Stella likes this.
  13. eletele

eletele Истакнат член

Направив и тој е во граници на нормала, останува уште ехо на гради

14. GirlLove

GirlLove Форумски идол

На колку време се прави проверка на хормони?
    Јас правев во летото без ехо и беше ок, според матичната докторката-не бев на специјалист , но сега имав мн стресни ситуации и не се чувстувам добро.
    Примам терапија со Антидепресиви.

15. Компир Манџа

Компир Манџа Форумски идол

За тироидна знам на една година. Би требало и за ова да е исто. Прашај матичен за најсигурно.

16. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Ехо еднаш годишно.
    Хормони на 3 месеци.
    Повеќе ендокринолози препорачуваат вака. Доколку не се прима терапија или се прави корекција на истата, во тој случај може и почести контроли.

GirlLove likes this.
  17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Дали е погрешно кога стануваме со бебето за цицање околу 6,7 наутро да пијам еутирокс и после да продолжам да спијам? Да не штети нешто на терапијата тоа што продолжувам со спиење уште 3-4 часа?

18. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

И јас така правам. Ендокринологот ми рече дека е ок.

Sofi.ja likes this.
  19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

А дали ти менуваа терапија после породување?
    Мене ми беше покачена уште пред бременост,така ја истеравме и бременоста, после 2ипол месеци од породување ми ја намали, ама еве сега после 2м со намалена терапија јас осеќам силно чукање на срцето,кога лежам толку силно ми чука што мислам дека ми го клати телото,од тоа не можам да заспијам а имам и вртоглавици.
    Матичната ми рече ова се симптоми поврзани со тироидна,а кога го прашав ендокринологот дали може порано да одам на контрола ( треба во април) ми вика не,веќе ти ја намалив терапијата..

20. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Да, два пати после породување ми намали терапија.
    Можно е да не ти одговара дозата, со такви симптоми. Провери хормони обавезно. Мене за краток период ми ја корегираше дозата. Ми сметаше еутирокс од 75,а во бременост пиев 100.Сега пијам 50,супер ми е.

Sofi.ja likes this.