Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. LovelyS

LovelyS Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    9
    Да најдобро ке биде тоа. Ги има ли некој почуствувано тие тегоби? Чудно ми е што не е константно

2. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.086
    И мене на периоди така ми стои како кнедла во грло и отечена сум кај тироидната, ме боли и при голтање на храната...јас имам дијагноза хипотиреоза и хашимото.
    Си правела ехо пред две години, ама од тогаш наваму можно е да има некои промени, затоа ако си во можност направи пак ехо да видиш дали има некакви промени на жлездата, независно од тоа што хормоните преку крвта биле во ред, кај мене лично жлездата ми е со малку намалена структура од тоа што е нормално и ваљда затоа така осеќам како кнедла да имам во грлото.

На LovelyS и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  3. butterfly *_*

butterfly *_* Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2015
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    304
    :*(lalala):!::party::rofl:(facepalm):yawn::bow:
    I jas mislev deka se zdebeliv ...iako pola žlezda mi funkcionira dobro,ispadna deka sum trudna i toa 5 mesec imam jazol na tiroidnata i dijagnoza hasiomoto tiroiditis proveri se da ne slučajno bremenost vo prašanje

На Rama и Beautymom им се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.192
    Допаѓања:
    20.362
    Извинете што ви се умешувам во муабетот. Ме интересира како 5 месеци не примети дека си бремена, имаш нередовни циклуси заради хашимото или?

Мене пред два месеци ми е откриено хипо/хашимото и ставена сум на терапија. Пред да ми откријат, 4 месеци не добивав циклус што никогаш порано не било случај. Како ја пијам терапијата почнав да добивам.

И ние сме во обиди за бебе, па сакав да знам дали знаеш колку ти беше ТСХ кога забремени?

На bibiiii му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Beautymom

Beautymom Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    254
    Kaj koj dr ides na kontrola za jazolot

На butterfly *_* му/ѝ се допаѓа ова.
  6. butterfly *_*

Се зачлени на:
    6 март 2015
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    304
    Kaj Biljana Crcarovska/sistina

Mene mi bea neredovni ciklusite megjutoa tiroidnata funkcionirase na granica na normala ne mi prepisa nisto od lekarstva ...prethodno pravena mi e scentigrafija sto dokaza deka e benigno ama mi preporaca vadenje na cela tiroidna...normalno ne ja poslušav doktorkata,zaradi sto najdov doktor vo Turcija kade sto mozev da napravam tiroidna embolizacija i da mi se namali jazolot ama situacijava si go napravi svoeto i ne otidov...
    Nikakvi simptomi na bremenost znači samo stomakot pocna da mi se poznava ...i plus na pocetokot na bremenosta bev za brisevi pa i me vide maticnata dr na eho ama bremenost ne mi potvrdi i taka fino lepo pred 3 nedeli si zemav uste eden test i se pojavija dve crtki i odma na ginekolog samo ovoj pat u sistina i mi potvrdi bremenost uste mi vika abe tuka celo bebe imame pa i pol mi kaža :lol:
    Inaku neznam kolku mi bese tsh pred da zabremenam ...

Последна измена од модератор: 8 јуни 2020
    На Meckicja и Ygritte им се допаѓа ова.
  7. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.192
    Допаѓања:
    20.362
    Лелее значи мислев дека овие што викаат не знаев дека сум бремена лажат. :lol: Зарем тестовите не ти покажуваа уште на почеток кога ти каснеше дека си бремена?

Иначе мораш под итно да ја провериш пак тироидната и да ти дадат терапија ако треба, сигурно знаеш дека во бременост се проверува на секои 4 недели. Ако е во граници на нормала и не пиеш лекарства не ми е јасно како воопшто имаш дијагноза хашимото.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  8. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.698
    мила хашимотото се дијагностицира според високите антитела , кај мене функционира се со тироидната и хормоните се ок , не пијам терапија еве 11+ 2 сум ама антителата ми се до плафон , значи дијагнозата останува само се прати функционалноста на тироидата кога таа ќе почне да се намалува тогаш ми рекоа ќе почнеме со интензивна терапија ( бев кај 4 различни доктпри за ова зашто не ми беше верно )

На butterfly *_* и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  9. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.192
    Допаѓања:
    20.362
    Епа супер чим така мила. Јас имам комбинација од хипо и хашимото и ваљда затоа сум ставена на терапија. Првиот пат кога ми дијагностицираа Тсх беше 35, а антитела 572 :sweat:. После еден месец терапија и внимавање на исхраната, Тсх го симнав на 5.80, а после два месеци на 3.43.

Сега продолжувам со терапијата пошто докторката сака да го симнеме докај 2 за да можам да забременам.

Ти посакувам лесна бременост, следи си ја тироидната и се ќе биде во ред. :inlove:

На naturallmess, Beautymom и Ygritte им се допаѓа ова.
  10. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    4.846
    Мила во твојата информацоја го барам спасот.Имам препорака поради јазли да ја вафам цела тироида па ме утеши малку со докторот од Турција.Како да стапам во контакт со него и колку чини намалувањето на јазлите,има ли чаре????Ми фуфка да ја вадам цела.Однапред ти благодарам

На butterfly *_* му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Sto I sto jadese za da go simnes tsh

12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.192
    Допаѓања:
    20.362
    Избегнувам бело брашно и шеќери. Се трудам да имам редовни оброци. Ако јадам тесто, секогаш е тонус или некој друг леб од цело зрно. Сега последно почнав да си дозволувам еднаш неделно да каснам благо или бело пециво.
    Исто се трудам да избегнувам продукти што ја намалуваат функцијата на тироидната (јагоди, брокула, зелка, роквица, ѓумбир итн)

Докторката очекуваше дека ќе ми треба повеќе време да го симнам Тсх, 3 до 6 месеци, ама мислам дека резултатот дојде побрзо дополнително ради тоа што пазам што јадам.

На Мариаа., Beautymom, babybubu и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. CvetCvet

CvetCvet Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    537
    Допаѓања:
    1.295
    Таков беше т.е е мојот случај.
    Додека ме дијагностицираа се поправив дури 14 кила.
    Одкако почнав со терапија и да внимавам на исхрана се намали килажата но незначително, што беше чудно бидејќи требаше да оди надолу, за да на крајот установиме дека имам инсулинка резистенција.Сега пијам и метформин и полека работите си доаѓаат на место.Ова како совет би можела да го имаш во предвид ако и покрај се не губиш на килажа.

На Justicija му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bojana890

Bojana890 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    252
    Каде и како се испитува тироидна, цена?

15. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    1.099
    Каде се проверува инсулилинска резистенција? Дали и таа терапија е доживотна како и кај хипотироидизмот?

16. CvetCvet

CvetCvet Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    537
    Допаѓања:
    1.295
    Мене ми проверуваа во Е-Медикал, каде и е мојот ендокринолог кој ме води.Но мислам дека може да се провери и во приватните лабаратории.Со редовни контроли на секој 3 до 3 ипол месеци се одредува дали да се продолжи, намали или прекине терапијата.

На babybubu му/ѝ се допаѓа ова.
  17. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    1.099
    Дали со таа терапија се симнуваат кг? И дали е потрбна посебна исхрана за да се третира резистенцијата?

18. CvetCvet

CvetCvet Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    537
    Допаѓања:
    1.295
    Со упат од матичен лекат се оди на интернист, интернистот прави преглед и дава упат за проверка на хормони и ехо на клиника.Мислам дека околу 200 -300 денари е на државно, но за жал многу време одзема.
    На приватно во сите клиники приватно се завршуваш во еден ден, но е каде каде поскапо.Хормоните се по 700 ден еден.

Кај мене имаше намалување на килажата, но со строго држење во режимот на исхрана, а тоа значи нема тесто и тестенини од бело брашно, нема благо, газирано, алкохол, нема пржена и брза храна.....треба многу одкажувања од она што сме навикнати но за здравје кога се работи не е тешко.

Последна измена од модератор: 10 јуни 2020
    На Bojana890 и babybubu им се допаѓа ова.
  19. butterfly *_*

Се зачлени на:
    6 март 2015
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    304
    Па имало спас и јас да слушав доктори досега требаше доживотно да сум под терапија и мене ми рекоа цела да ја вадам ,нашиве доктори нешто не се баш запознаени со оваа процедура...таков ми беше одговорот на др.Црцарева дека ако било нешто прифатливо први они ќе го изведувале тој зафат,заради тоа што се со аџи бадем грпацијата ако се изведува во турција ...Тие доктори таму и тука се каде каде по напредни во медицината...проф др Саим Јлмаз има и видеа на YouTube eve eden link...imam i kontakt telefon pisi mi po pp kje ti pisam ...

На Martka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.152
    Допаѓања:
    181.040
    Какви се тие јазли? Нормална е функцијата на жлездата, нормално лачи хормони?

@butterfly *_* исто и твое видување/ информации , каква терапија и за што ти била предложена?