Не е за мене за блиска во семејството. Има хипотироидизам и пие еутирокс од 100 ама сака и плус јод или нешто витамини.
Фала ти многу. А некои квалитети вакви витамини знаеш? Од која фирма? Бидејќи има разноразни. За селенот ги гледавме Selen Ace na Dr. Woltz ама не знам колку се добри
Zdravo Feminki! Sakam da prasam za privatni pregledi vo Skopje za tiroidna, bidejki cuvstvuvam zabrzana rabota na srceto, bi sakal da go proveram na eho. Taka da ako moze info za nekoja privatna ordinacija za pregled za ovie dve raboti. Fala odnapred.
Ако имаш и најмал проблем да си направиш ехо обавезно. Јас 4 год секој месец што се вели испитував хормони за тироидеа( ради инвитрата). Секигаш идеални. Абе како по книга. Симптоми никакви, на крај памет на ехо да идам, немаше потреба никаква. Пред еден месец на мајтап напраив ехо на тироида. Бев за камен во бубрег да видиме да не има па ај уз пат и ова. И оп!!! Струма. Знаеш што излезе? Малиген карцином. Ја извадив цела штитна жлезда. Така да. Не ве плашам. Ама нека си направи секој едно ехо ако веќе испитува хор статус
Приметив отечен десен нодус,отидов на ехо ,ми кажаа не е страшно ама ме пратија на интернист. Интернистот ми направи физички преглед и ми кажа дека е тироиден аденом т.е бенигнен тумор ама за секој случај да направам биопсија..Постојат ли шанси да биде малигно? Ваше мислење?
Не сме јасновидци. Напрај си биопсија. Не разбирам како на ехо не виделе а интернист само физички преглед направил, ама биосија е најсигурна варијанта за да знаеш на што си (ако од ехото не е јасно).
Ми дијагностицираа јазол од 1 група кој е исчистен од биопсијата..Е сега имам прашање до тие што имаат правено биопсија..Брзо се опоравивте? Проблеми со јадење/пиење или се нормално?
Со нашава докторска афела далеку ќе стигнеме,како бе со физички преглед може да каже дали е бениген или малиген ...тоа може да се утврди само со биопсија ,и тебе ти треба доктор по нуклеарна медицина,а не интернист..
Со физички преглед може да се забележи дали јазолот е мек,тврд,дали е мобилен итн,што може да укаже на тоа дали е бениген или малиген (бенигните тумори се меки и мобилни).. Направив биопсија како што пишав во постот подолу и резултатите ја потврдија дијагнозата од прегледот на специјалистотПоздрав
I mene mi e napravena posle scen i biopsija i pokraj toa sto e benigen jazolot ne mora da znači deka nemože da bide maligen vo idnina ...zaradi celulozna sodrzina toa so palpacija nikako ne moze da se vooči... Inaku kako toa iscisten od biopsija jas ova ne razbrav ?
Кај мене сега ново откриена ми е слаба функција на тироидна, односо хипотироидизам. Јас сум 4та генерација пред мене се мајка ми и двете сестри. Дајте совет како да го спречам отекувањето и качувањето килажа. Јас како личност уште пред да влезам во тинејџерските години се замарав со мојот изглед( како и повеќето девојчиња поради општеството нели) и сега сум си океј ама навистина не сакам да се навратам на истото.. еве месец дена пијам терапија и внимавам на исхрана( имам некад испад со повеќе јадење благо од што треба ама ретко) и отечена сум и 2 кила поправена.
Здраво девојки, сакам да прашам да не има некој случајно маил од доктор Даниела Поп Ѓорчева од патофиза?