На ехо сѐ беше добро, ми рече немаш никаков проблем, ме гледаше на ехо пред 7 месеци. Ти благодарам, ќе видам да закажам и за синусите да направам една контрола.
Здраво ,не знам од кој град си јас проверував тироида во Скопје со упат од матичен во Ендомед во зелената зграда спроти управа за приходи кај билна аптека преглед со ехо ми зема 80 денара и ме препрати да испитам TSH I T4 во Јане сандански и тамо платив 80 ден така да се ме чини 160 ден .резултати за два дена Ендомед-Скопје (02) 3122 484 чекав термин 2 недели докторката се вика Жанета Поповска немаше потреба да се вракам кај неа , резултатите ги пратив по меил и за пола саат ми одговори ,со истиот упат контрола по потреба ова е мое искуство и сум задоволна од пристапот и цената
Дали е можно TSH и T4 да се во ред, а сепак да имаш проблеми со жлездата? И дали треба и Т3 да се испита? Чекам термин за ЕХО, но пред тоа ги испитав овие хормони еве ги рез : TSH. 1,0 od 0,4-4,2 T4. 13,9 od 9,00-24,00
Generalno treba da se gleda FT4 a ne T4, pobaraj vtoro mislenje i napravi uste edna analiza vo druga lab, mene za 5 dena od tsh10 mi izleze tsh 5.8 iskontrolirano vo tri razlicini laboratorii, znci prvicnoto ne bese tocno
Здраво, Дали некоја од Вас девојки има проблем со отоци и болка во рачните зглобови од хипертиреодизам? Фала
Здраво, имам карцином на тироидна жлезда. Треба да ми се направи операција. Според совети и препораки, се двоумам за следниве доктори по таа проблематика: Игор Камшиковски (Државна болница), Андреја Арсовски (Ре - Медика), д-р Драган Смилевски (Систина). Со првиот и третиот стапив во контакт, Камшиковски прекрасен човек, со уште подобар пристап, но сеуште се двоумам.... Ве молам за мислење и искуства..., многу е важно Ви благодарам однапред
Imas li napraveno rentgen na racnite zglobovi ako ne napravi toa moze da e reumatoiden artrit jas imam hipotireoza I artroza vitamin d isto ispitaj so Mila moj sovet ti e zatoa da pises na fb stranata na cancer trump pobednici I ke ti kazat se sto kako a ima i fb grupa stitnjaca moj tihi neprijatel
Arsovski od ovie trojca znam deka e super doktorot. Ja operirase na drugarka moja majka i. Pisi i na @Bubce38 taa sega skoro se operirase.. Pozdrav i so lesno.
Не ги знам докториве. Се двоумев и јас за Арсовски дал да одам таму, ама мм инсистираше на клиника да се оперирам. И знам дека му кажаа дека за вакви операции деф Кондов и Спировски се број 1. Не згрешив. Се оперирав на торакална , кај проф Кондов. Презадоволна. Карциномот ми беше изваден во капсула. Немаше метастазирано. Иако беше "залегнат" на лошо место ( цели гласни жици и не знам која жлезда ја имаше зафатено) професорот го извадил како по учебник. Има и нешто друго за кое сакам да ти скренам внимание. Самата операција на приватно чини околу 2.500 еур. Но! После операцијата , т.е поале месец ипол- два од операцијата треба да примиш радиоактивен јод. Дали една доза или две ќе се види тек после вадењето на канцерот и неговото хистолошко испитување . А една доза радиоактивен јод на приватно кошта од 2.000-2.500 евра. Ако операцијата ја правиш на приватно ќе треба многу време да чекаш за јод на државно. Посекако јодот доцни. Еве и јас чекам 2 месеци веќе. Рекоа деновиве ќе има испорака. Ама нема доволно, т.е "прво" ќе примаат оние кои се заведени дека се оперирале на клиника. Зафркнато е малку со јодот, за жал. Ако финансиите не ти се проблем, или па едноставно си сакаш на приватно јас би ти препорачала да видиш и со Жан Митрев. Ама ако се нафати лично тој да те оперира. Ако одлучиш на клиника би ти препорачала да нагласиш пред операцијата дека хистолошкото испитување на примерокот сакаш да го пратат на приватно. На пример во Хистолаб. Не е скапо (околу 2000-3000 ден) а резз ќе имаш за 2 дена. На државно ќе чекаш месец и појќе. Друго не знам што би те советувала. Ако имаш прашања или нејаснотии слободно пиши. Во меѓувреме барај термин за КТ на врат и бели дробови. Тоа мора да го имаш за пред операцијата. ^^ Не сум нагласила. Кај мене стануваше збор за папиларен т.е малиген карцином. Ако се работи за бениген карцином кој треба да се оперира , тогаш нема потреба од зрачење со радиокативен јод.
Fala premnogu za sovetite... Vchera bev kaj Karagjozov vo Sistina, seto ova shto go napisha za jodot, istoto mi go kaza... Deneska ke pravam dopolnitelna biopsija (na sovet od site) od pricina shto nekako ne im e jasna biopsijata, spored starata biopsija (od sistina e chetvrta grupa)... Vtornik imam i so Spirovski zakazano... A dali bi mozelo operacija na drzavno, radioaktiven jod na privatno eventualno... Fala uste ednash
Може ли некој да ми објасни дали има врска FT4 со забременување? Правев хормони на 3 и 13 ден од циклус и LH. FSH, Estradol и Prolactin ми се во ред. Но ме буни тоа што FT4 ми е на горна граница според резултатите од Патофиза (каде што сум пациент 3 и пол години) а во градската болница во мојот град ми е над горна граница. Еве ги резултатите: Од Патофиза правен на 08.07- TSH -1.163 ( Range) 0.3 - 4,5 FT 4 25,16 ( Range ) 11 - 27. Од лабораторија во мојот град правени на 13 ден од циклус на 26.07- TSH ulU/ ml 0.67 -Range (0.25-5 ), FT 4 pmol/ L 23.29 -Range (9-20). Докторката од Патофиза ми вели дека штом ТСХ е во ред, ФТ4 не би требало да прави проблем, а гинекологот вели високо е ФТ4. Незнам на кој да верувам па ако некоја од вас има информации за ова би било супер да ми разјасни.
Може јод на приватно. Ама ако имаат. А нормално и они прво ќе одвојат за "нивните" пациенти. Али еве , се јавија денес од клиника. Доаѓа јодот. Кај мене уште на самото боцкање на првата биопсија проф Ивковски видел нешто сумљиво и затоа два примерока зеде. Фактички два пати ме боцкаа. Ти препорачувам таму да направиш нова, Хистолаб. За Кондов и Спировски она е као 'најверодостојна'. Во Лп си ми побарала бројче да се слушнеме. Не е проблем. Ама да се вратам од одмор, па он понеделник ќе се чуеме на раат.
Да, денеска бев во Хистолаб, на сите што ги контактирав Ивковски им беше бр.1 . Биопсијата што ја правев во Систина на сите им беше "штура". Се слушаме, убав одмор...
Кај мене висок ФТ4 правеше проблем. После забременување хормонот беше во граници на нормала, па имав проблем со ТСХ. Мене па ендокринолот ми кажа дека ФТ4 треба да е низок за забременување, во мојов случај во комбинација со ТСХ. Не знам дали примаш терапија за тироидни хормони. Мене ми беше зголемена дозата на Еутирокс.
Pijam Eutirox veke 3 i pol godini ama do sega nikoj ne mi spomnal deka FT4 bi mi pravel problem, sekogas se fokusiravme na TSH. Sega konecno mi e na dolna granica TSH, pa eve Ft4 mi e na gorna... ima li nacin kako da go spustam FT4?
Веќе ти пишав. Мојот ендокринолог секогаш ми кажува дека ФТ3 и ФТ4 се побитни од ТСХ. Затоа што вредноста на ТСХ постојано варира и не е секогаш релевантен хормон. Иако за забременување и во бременост е најдобро да е околу 2 ТСХ-то. Кај мене ФТ4 се намали со зголемување на дозата на Еутирокс.
Здраво на сите. Неодамна ми беше диагностициран папиларен тип на карцином на тироидна жлезда. Правев операција (ја извадија цела тироидна) кај доктор Арсовски во Ре-медика. Пред операција беше направено КТ и останати испитувања. На патофиза вчера направив крвна анализа и скен на врат со мала доза на радиоактивност. Следен чекор би било радиоактивен јод. Па ме интересираат некој ваши искуства околу сето ова, самата дијагноза, како иде постапката по јод итн. Поздрав.