Супер. Ме интересира нешто повеќе од овие случаеви ако знаеш, колку време поминало од нивното прво дијагностициранје, дали смениле нешто во исхраната, дали се 100% излечени.
Јас денес зедов резултати од хормоните. Имав промена на структурата на ехо, па ме пратија хормоните да ги испитам TSH e 7,98 за 4 повисоко од референтна вредност, другите се океј. Понеделник имам контрола со резултати до тогаш ќе умрам од мислење, што значи тоа, знам дека е непарвилна работа ама ќе морам ли цел живот да сум на терапија или не мора да значи?
Ne, brat mi piese terapija dodeka se normalizirase nivoto na tiroksin. Sega odi na kontroli na sekoi 6 meseci. Terapija piese okolu 1 godina. Konsultacija so doktor i se ke ti objasni.pozdrav
... ако Т4 и Т3 се во нормални граници, а ТСХ е покачено тоа е т.н. субклиничка состојба која се уште не треба да се зема терапија како готов хормон ( Еутирокс), јас би ти предложила да го испиташ дополнително Витамин Д пред да се решиш нешто друго, често пати недостаток на тој витамин дава различни промени во организмот што не ни помислуваме дека би било тоа причина, како покачен шеќер во крвта, покачен крвен притисок, хипо и хипер тиреоза, па и покачена ТПО антитела, намален имунитет и да не редам друго, а богами по нашиве ординации освен препорака за остеопороза или проблеми со коските многу многу не му обрнуваат внимание на нивото на Витамин Д во организмот!
Ajde ve molam, u sreda imam zakazano kaj doktor Bogoev, ama do togas mislenje otekov o desnata strana od pod uvoto do vratot kaj sto imam struma,sabajle stanav so kaslanje duri grlo me zabole od iritacija dali mozno e da imam promena vo jazlite.. Praveno biopsija i sken samo imam zgolemuvanje na jazlite... Operacija mi e kazano poradi zgolemuvanje Drugo nisto... Ke se operiram zdravje septevri
Ајде јас и тука ќе пробам да прашам во оваа тема, дали од овие резултати нешто ми се случува со тироидата? не можам да дочекам до Среда за доктор, па да прашам овде фала ви
Според мене, хормоните за тироидната се ОК. Но, пролактинот е зголемен. Ако планираш бременост, тој треба да се регулира. Јас имав таква вредност на пролактин поради доење.
Да, планирам и затоа и го направив испитувањево. Веќе почнав со Бромергон за Пролактинот половина навечер. Ќе видиме што ќе ме советуваат. Јас се исплашив и за тироиднава дека е нешто. Фала
Мајка ми има хипотироидизм од пред 2-3 години и редовно зема Еутирокс. Нема покачено килограми, лесно ги одржува. Е сега овие денови приметив дека најпрвин чувствуваше студ, а сега е ок тоа се стопли времето, ама има намален апетит, јаде, ама помалку од претходно. Чувствува замор, малку рапав глас, кашла, стандард болки во нозете, промена во расположение, нервоза, дали е тоа некои сиптоми пак за проблем со тироидната и да се направи тест?
Zdravo Ke ve molam za Vasi iskustva za rezultati od tiroidna tsh 8 t3 i t4 normalni a antitela 78 dadena terapija selen i eytirok od 50 mg. Citaj gi poveke forumi sakam razmisluvam dali sum Hasimoto dali treba vednas i doxivotno so hormon ili sepak postoi nekoj so iskustvo od antiimuna dieta so prethodna detoksikaja so vnes na selen i jod preku ( himaljska sol. Morska hrana) da imal normaliziranje na tsh i antitela ? I uste cekam rez od vit.D kako mozna pricina za visoko tsh ?
Здраво девојки, со хашимото сум од 2013г. До сега се нормализираше со терапија еутирокс 75 и 100. Тсх пред два месец дена ми беше 0,4. После тоа одма останав трудна во 7 недела сум. Вчера правев само ТСХ и се качило на 10,27. Одам кај интернист и ми ја качи дозата на 150. Дали е премногу тоа? На гинеколог ми рекоа 100 со 125 да пијам