Форумџика на годината

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.813
    Допаѓања:
    4.286
    Ќе се регулираат хормоните со терапија за неколку месеци (3-4 минимум), не се грижи. Ти како се чувствуваш?

2. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    88.495
    Хипер си.
    Покачени вредности на Фт4,а смалено на ТСх е хипертиреоза.

На H.VAGA и Biljarkata им се допаѓа ова.
  3. Lavica_30

Lavica_30 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2020
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    52
    Се чувствувам исплашено искрено, се изнаплакав три дена, во среда сум на контрола веројатно и тогаш ќе ми дадат терапија. Периодов не ми е нешто стресен, затоа и се грижам што се случува во мене. Доживотно ли се лечи ова чудово?

4. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.813
    Допаѓања:
    4.286
    Да, доживотно.

5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.150
    Допаѓања:
    181.014
    Колку што видов вредностите на хормони ти се гранични, ама антителата атпо се високи. Зошто се мерени само вториот пат и зошто воопшто си се испитувала втор пат? За се има лек, само трпение и дисциплина, почни со исфрлање глутен од исхрана и зголемен внес на овошје и зеленчук. Суплементи со јод никако. Никако плачење, се се средува.
    А симптоми имаш некакви?

6. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    88.495
    За што да плачеш?
    Ајде главата горе, ништо страшно,ќе си пиеш едно апче наутро и толку.
    Камо само оваа болест да ни се случи во животот.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Lavica_30

Lavica_30 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2020
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    52
    Од симптоми опаѓање на косата само, зад мене имам двегодишна борба за бебуш заради тоа и испитував хормони кои ги правев на државно, вторите ги направив во приватна лабараторија по препорака на мојата матична д-рка. Благодарам за советите. ❤

Страв од непознато драга, но ќе ја надминам и оваа пречка бидејќи имам цел. Целтта ми е да сум мама, по консултација со др феминки тсх може да е пречка за бременост, што и д-рката не го отфрли како можност. Фала за утехата ❤

8. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    88.495
    Ќе биде се во ред.
    И кај мене од симптоми беше само косата,а ТСх 45.
    ТСх за бременост треба да биде околу 2.
    Брзо ќе се среди со терапија(месец) и ќе бидеш мама.:)

Среќно.

На H.VAGA, Мариаа., Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Milaa111

Milaa111 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    47
    Ве молам за помош девојки.
    Веќе 4 месеци ми се случува ова премногу сум нервозна, се потам многу, срцето ми чука ненормално брзо, ослабив 10 килограми и тоа покрај многу јадење, премногу сум нервозна, дезориентирана не знам веќе што да правам. Пред 4 дена испитував ТСХ и резултатот излезе 0.05 (а мислам пишеше дека е нормано од 0.25 нагоре). Денес отидов во нуклеарна медицина кај специјалист доктор ми кажа дека тироидната жлезда ми е зголемена и премногу ми лачи некој хормон. Ке ми даде терапија, но мене вака ми одговара како сум ослабена го прашав ми рече од лековите обавезно се враќаат килограмите. А што да правам јас не сакам да ги вратам ајде да се 2-3 килограми, но се плашам да не се здебелам и над тоа што имав.
    Искуства некој ве молам

10. Doris123

Doris123 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2016
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    543
    Те разбирам за килограмите дека не сакаш да ти се вратат, но, знај дека здравјето е на прво место.
    Тироидната е мн зезната работа, не треба да си играме со неа.
    Јас бев слаба, имам намалена функција на тироидната се поправив повеќе од 10 кг, но сега со здрав режим на исхрана, и со движење, полека си доаѓам во нормала како што бев.
    Земете ја терапијата, бидејки тироидната може да направи други проблеми во организмот, посебно ако не се лекува со време

На Milaa111 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  11. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    Дијагноза хашимото :), и кај мене беше 0.05, а антитела и т4 покачени. Земав некои таблети со долго име на п, не запаметив. И тсх се качи ма 60, сега сум на терапија еутирокс 75 и така си проверувам месечно. Не е страшно, но треба време и редовни контроли.

На Milaa111 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.813
    Допаѓања:
    4.286
    Хипертиреоза се лекува. Не е доживотна терапијата. Слушај го докторот, здравјето е најважно.

Како успеа да отидеш на нуклеарна? Со упат од матичен? Почна да работи мој термин? Имаше гужва?

На Анета125 и Milaa111 им се допаѓа ова.
  13. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    Еве јас да ви кажам, нема гужва и само со приоритетен од интернист.

На Анета125, Mimmi39 и Milaa111 им се допаѓа ова.
  14. Milaa111

Milaa111 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    47
    Бев со приоритетен упат, кога отидов немаше многу гужва но потоа кај 12 саатот веќе имаше повеќе.

Така е во право си но сепак јас се исплашив. Баш си бев ослабена убаво, но не знаев од што така наеднаш. :)
    Јас прочитав на нет за некои таблети Пропранолол па можеби тие си ги пиела, а исто така можеби тие и мене ке ми ги дадат. Каква е таа дијагноза ако може да ми кажеш

Последна измена од модератор: 16 септември 2020
    На Mimmi39 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    Тоа е автоимуно заболување, каде антителата анти тпг и анти тпо ти ја напагаат тероидната. Ништо страшно, ќе ти дадат терапија прво за тсх да се покачи, и потоа може наеднаш многу да се качи или да падне, па сшоред другите терпидни хормони т4 и т3 ќе ти дадат терапија за регулирање. За антителата нема терапија, само селен и безглутенска исхрана, без стрес и сами се средуваат. Не е страшно но треба трпение за правилно лечење.

16. Whynot

Whynot Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2020
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    8

17. Whynot

Whynot Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2020
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    8
    Јас сум со иста дијагноза лошото е шро поради такихардија пијам и апчиња за такихардија бидејќи не мозев но да спојам ни да работан и така 2 до 3 месеци па ги прекинувам. Не се секирај зс килограмите тие се најмал проблем. Јас 8 г сум тука некаде со килограмите бар кај менр не варира од кога ја контролирам. И да знаеш треба да избргнуваш жешки простории или сонце бидејќи ќе ѕи биди полошо тоа е од хипертироизам

18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.150
    Допаѓања:
    181.014
    Хашимото е хипотироидизам т.е. високо тсх, автоимуна со ниско тсх т.е. хипертитоидизам е Грејвс.
    И тсх 60 не е баш нормално,те предозирале со апчињата на п.

19. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    447
    Допаѓања:
    486
    Дали при проблеми со тироидната чувствувате болки во грлото, вратот?

20. Lavica_30

Lavica_30 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2020
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    52
    Откако се утврди кај мене проблемот, не чувствувам болка но чуствувам некоја непријатност во бочните страни и како грчење кај грлото, не знам дали претходно не сум обрнувала внимание или па сега психа ме удрило баш би сакала и другите феминки да споделат. Инаку, мој личен апдејт од денес почнав со еутирокс 25, на контрола за еден месец сум и воедно доколку некоја од вас оди кај Тошевска на ендрокринологија да сподели како сте задоволни.

На NPN му/ѝ се допаѓа ова.