Ќе се регулираат хормоните со терапија за неколку месеци (3-4 минимум), не се грижи. Ти како се чувствуваш?
Се чувствувам исплашено искрено, се изнаплакав три дена, во среда сум на контрола веројатно и тогаш ќе ми дадат терапија. Периодов не ми е нешто стресен, затоа и се грижам што се случува во мене. Доживотно ли се лечи ова чудово?
Колку што видов вредностите на хормони ти се гранични, ама антителата атпо се високи. Зошто се мерени само вториот пат и зошто воопшто си се испитувала втор пат? За се има лек, само трпение и дисциплина, почни со исфрлање глутен од исхрана и зголемен внес на овошје и зеленчук. Суплементи со јод никако. Никако плачење, се се средува. А симптоми имаш некакви?
За што да плачеш? Ајде главата горе, ништо страшно,ќе си пиеш едно апче наутро и толку. Камо само оваа болест да ни се случи во животот.
Од симптоми опаѓање на косата само, зад мене имам двегодишна борба за бебуш заради тоа и испитував хормони кои ги правев на државно, вторите ги направив во приватна лабараторија по препорака на мојата матична д-рка. Благодарам за советите. ❤ Страв од непознато драга, но ќе ја надминам и оваа пречка бидејќи имам цел. Целтта ми е да сум мама, по консултација со др феминки тсх може да е пречка за бременост, што и д-рката не го отфрли како можност. Фала за утехата ❤
Ќе биде се во ред. И кај мене од симптоми беше само косата,а ТСх 45. ТСх за бременост треба да биде околу 2. Брзо ќе се среди со терапија(месец) и ќе бидеш мама. Среќно.
Ве молам за помош девојки. Веќе 4 месеци ми се случува ова премногу сум нервозна, се потам многу, срцето ми чука ненормално брзо, ослабив 10 килограми и тоа покрај многу јадење, премногу сум нервозна, дезориентирана не знам веќе што да правам. Пред 4 дена испитував ТСХ и резултатот излезе 0.05 (а мислам пишеше дека е нормано од 0.25 нагоре). Денес отидов во нуклеарна медицина кај специјалист доктор ми кажа дека тироидната жлезда ми е зголемена и премногу ми лачи некој хормон. Ке ми даде терапија, но мене вака ми одговара како сум ослабена го прашав ми рече од лековите обавезно се враќаат килограмите. А што да правам јас не сакам да ги вратам ајде да се 2-3 килограми, но се плашам да не се здебелам и над тоа што имав. Искуства некој ве молам
Те разбирам за килограмите дека не сакаш да ти се вратат, но, знај дека здравјето е на прво место. Тироидната е мн зезната работа, не треба да си играме со неа. Јас бев слаба, имам намалена функција на тироидната се поправив повеќе од 10 кг, но сега со здрав режим на исхрана, и со движење, полека си доаѓам во нормала како што бев. Земете ја терапијата, бидејки тироидната може да направи други проблеми во организмот, посебно ако не се лекува со време
Дијагноза хашимото , и кај мене беше 0.05, а антитела и т4 покачени. Земав некои таблети со долго име на п, не запаметив. И тсх се качи ма 60, сега сум на терапија еутирокс 75 и така си проверувам месечно. Не е страшно, но треба време и редовни контроли.
Хипертиреоза се лекува. Не е доживотна терапијата. Слушај го докторот, здравјето е најважно. Како успеа да отидеш на нуклеарна? Со упат од матичен? Почна да работи мој термин? Имаше гужва?
Бев со приоритетен упат, кога отидов немаше многу гужва но потоа кај 12 саатот веќе имаше повеќе. Така е во право си но сепак јас се исплашив. Баш си бев ослабена убаво, но не знаев од што така наеднаш. Јас прочитав на нет за некои таблети Пропранолол па можеби тие си ги пиела, а исто така можеби тие и мене ке ми ги дадат. Каква е таа дијагноза ако може да ми кажеш
Тоа е автоимуно заболување, каде антителата анти тпг и анти тпо ти ја напагаат тероидната. Ништо страшно, ќе ти дадат терапија прво за тсх да се покачи, и потоа може наеднаш многу да се качи или да падне, па сшоред другите терпидни хормони т4 и т3 ќе ти дадат терапија за регулирање. За антителата нема терапија, само селен и безглутенска исхрана, без стрес и сами се средуваат. Не е страшно но треба трпение за правилно лечење.
Јас сум со иста дијагноза лошото е шро поради такихардија пијам и апчиња за такихардија бидејќи не мозев но да спојам ни да работан и така 2 до 3 месеци па ги прекинувам. Не се секирај зс килограмите тие се најмал проблем. Јас 8 г сум тука некаде со килограмите бар кај менр не варира од кога ја контролирам. И да знаеш треба да избргнуваш жешки простории или сонце бидејќи ќе ѕи биди полошо тоа е од хипертироизам
Хашимото е хипотироидизам т.е. високо тсх, автоимуна со ниско тсх т.е. хипертитоидизам е Грејвс. И тсх 60 не е баш нормално,те предозирале со апчињата на п.
Откако се утврди кај мене проблемот, не чувствувам болка но чуствувам некоја непријатност во бочните страни и како грчење кај грлото, не знам дали претходно не сум обрнувала внимание или па сега психа ме удрило баш би сакала и другите феминки да споделат. Инаку, мој личен апдејт од денес почнав со еутирокс 25, на контрола за еден месец сум и воедно доколку некоја од вас оди кај Тошевска на ендрокринологија да сподели како сте задоволни.