Не сум чула за такво нешто. Ама има теории дека и тироида пати од стрес, не акумулирај, канализирај нервоза некако.
Јас во Јули правев проверка на ТСХ резултатот беше 7,9со FT4 1.1 На ехо ми констатираа нормална големина, без јазолни промени само некои бразди на жлездата, нехомогена структура. Ми даде докторот витаминска терапија, Тиросеа, комбинација на селен со други витамини за да провери дали ќе може природно да мис е ругилира да не почувам одма со терапија, оти другите хоромони ми биле во нормала иако овој FT4 e на горна граница како што гледам. Денес на контрола пак ми е толку тој 1.1, а ТСХ ми е намален на 5,9. Докторот ми вика со оваа терапија да продолжам витаминска уште некое време ама јас не сум мирна, сакам да проверам детално што треба, да направам испитување на антитела и се останато, во која клиника во Ск приватна можат да ми испитаат се што треба, а и не знам што треба уствари, некој да ме насочи?
ТСХ, ФТ3, ФТ4, Анти-тпо, Анти-тг. Овие ти се основни хормони и антитела за проверка. Во сите лаборатории можеш да провериш. Биотек,Авицена и сл.
А зошто би проверувала антитела, ако ехото е во ред а тсх се симнува. Мислам и онака нема друг начин за симнување антитела освен витамини. Имаш некакви симптоми или проблеми? Што точно има во тој составот на витамини што ти ги препорачале?
Да те прашам нешто. Што е проблемот ако некогаш после пиењето на еутирокс веднаш по 10тина мин пијам кафе. Или мора строго да се придржувам на тоа дека пола саат нема ништо од јадење и пиење?
Па матичниот ми рече да проверам демек се сомнева на Хашимото, а не знам како се сомнева кога интернистот не ми рече ништо, не знам, се исплашив па ради мој мир викав да испитам. Инаку да осеќав стегање подолго време кај вратот, како кнедла да имам, зарипнат глас стално, со месеци, многу ми паѓаше косата, ептен многу, оќелавев напред, многу се издував во горниот дел од телото и се поправив 8 кг за неколку месеци иако претежно здраво се хранам и вежбам повремено и цело време ми беше ладно, ненормално ладно, сега има малку подобрување, се намалуваат овие симптоми. Сум фрлила опаковка имав уште две апчиња, па не знам што точно има заборавив, ама ќе ги купам пак па ќе пишам дополнително, знам дека селен има со сигурност.
Не знам точно како беше, некој биохемиски процес, дека мора на гладно и да му се даде време да се дистрибуира тироксинот низ организмот, ако јадеш/пиеш се нарушувала дистрибуцијата. Оди на ендокринолог, нека препорачаат женскиве кој е добар. Убаво да те видат на ехо И другите хормони да ти ги проверат, естрогени и слични. Ама пак ќе кажам, за антитела нема терапија, само витамини и исхрана.
И уште нешто ако знаеш. Све заборавам да го прашам др Синиша. Нели јас ја извадив цела тироидна, антитела ми се уредни. Смеам да пијам суплементи со јод?
Треба да испита антитела за да утврдат дали се работи за Хашимото и за да се следи. @1209 Приватно Тиреодијагностика-Татјана Јосифовска Порано работеше на Патофиза.
Појма немам Буби. Не знам зошто не би смеела и не знам кој бенефит е од нив, мислам само јод како таков. Сум читала за корелација на јод и тироида, за без тироида не знам. Сори
Не ми е зорт за јодот како јод да го примам. Ама сакам да си почнам пак со спирулината зш со неа баш си слабеам. А нели она е богата со јод
Мислам дека не треба суплементи со јод. Тироидата го користи јодот за да произведе хормони, а ти сега хормоните ги примаш вештачки. Не знам што се случува со вишокот јод од суплементи кога немаш тироида за да го преработи, но мислам дека не е препорачливо да се зема во високи дози. Го има во храна и сол, да не е премногу и спирулина или суплементи... Секако ќе си прашаш доктор, јас си правам муабет со претпоставки.
Слушав една докторка од Систина (не и го памтам името) на тв. Кажа дека течности не се проблем да се внесуваат набрзо по пиење на еутирокс, може и кафе. На гладно се пие поради побрза апсорпција, ако не грешам. Погоре @Biljarkata спомна нешто за биохемиски процес, но не ми ова познато, можно е. Да расчепкаме по интернетов за подетално. . Некои пијат и навечер, пред легнување. Јас сум пробала да пијам рано сабајле, пр. околу 5ч, па си продолжувам со спиење. Кога ќе станеш, не мора да гледаш на саат. Но, ми се случило и да не ги исчекам тие 30 мин, баш поради тоа што го кажуваше докторката, дека течности не сметаат на апсорпцијата.
Јас обично ја пијам околу 5 - 5 ипол наутро ( тогаш се будам за мочкање ) па си легнувам пак. Е некогаш нема да станам и тогаш ја пијам во 6 ипол и право ставам кафе за да пијам со мм пред да оди на работа Ретко ми се случува да се успијам ама па на мисла ми беше да не е голем проблем ако два три пати месечно ми се случи веднаш да го пијам кафето Фала ти. @LivingGlam значи да си барам друго чаре за слабеење
Не е грешка. Напиј се таблетка, измиј лице и заби и додека се направи кафето, поминале 15тина минути. А, за слабеењето, најдобро е друго чаре. Ако го најдеш, помагај.
Знаев дека кафе и тироидни лекови не одат ама ај да не мрчам многу. Еве како е со кафето Researchers have found that for patients taking levothyroxine tablets, absorption is affected by drinking coffee within an hour of taking thyroid drugs. This is why experts recommend that you wait at least 60 minutes aftertaking the levothyroxine to drink your coffee. Еве како е со храната The absorption of levothyroxine in the gut is decreased when taking the hormone at the same time as calcium, iron and some foods and other drugs. Because of this, patients are usually instructed to take levothyroxine on an empty stomach 30-60 minutes before food intake to avoid erratic absorption of the hormone. Значи прво доручек, после кафе Ама истражувањава се за луѓе со хипо, не без тироида. Пиј како шо ти кажал доктор, да не ти најдеме дека треба цел ден гладна да бидеш
Јас сум кај Татијана она ми има кажано да го пијам апчето од кога ке станам да не го пијам и пак да си легнам и од коа ке го изпијам но вода ни заби ни мастика
Мене ми е кажано еден саат после еутирокс храна и пиење. Некогаш се случува после пола саат да јадам/пијам, ама никогаш порано од тоа.
За да има дејство еутироксот половина час ништо не се внесува, во случај по грешка да се земе дневна дупла доза тогаш треба да зе земе одма храна и млеко за да го изгуби дејството, секако ако се освестиме за грешката навреме. Ова ми е совет од ендрокринологот. Сакам да Ве прашам дали еутироксот ве тера на спиење, дали ве прави без енергија? Околу месец дена мислам како го пијам јас неможам последниве 2-3 недели да се освестам. Се успивам за на работа, не можам да се сконцентрирам, правам технички грешки. Не знам дали е до него, или е период или од хормониве...?
Moze nesto poveke za ovie rezultati prv pat proveruvam doktorkata vika nema potreba od terapija kontrola za 4meseca..nekoj iskystvo so vakvo nesto