Да ќе испитам се што треба, инаку и за седиментација гледам збори @Bubce38 И мене ми е висока цело време на секоја крвна слика над 20, последната ми беше 30/45, пред месец дена, а друго е се во ред, можно ете од тоа да е. Знаеш колку е прегледот и испитувањата тука? Или некој ако знае отприлика чисто да знам колку да спремам.
Е дури сега ме фати страв.. Седиментација секогаш ми е висока, пред една недела ми беше 32 а се друго мирно.. Па и нодус ми најдоа.. Ај да ја прележам коронава, па да одам пак на ехо? Или нешто друго да испитам? Леле бе
Ај пробајте да пиете био сок од аронија од ДМ, аронијата е најсилен антиоксидант, и ништо не ве кошта. Седиментација е знак нa воспалителен процес ама ако живеете некое време со тоа, сигурно нема да се реши за еден ден. Ако станува збор за автоимуно заболување, за кое индикатор се антителата, нема друг начин за регулирање на антитела освен диета, соодветна исхрана и суплементи. Еутирокс не е лек кој ги регулира антителата. Thyroid antibodies may remain for years after the disease has been adequately treated and the patient is on thyroid hormone replacement. Пак да препрашам, нашол ли некој ефикасен метод за симнување антитела? Единствено што јас знам е преминување на храна без глутен, селен, витамин Д, аронија и избегнување одредени типови храна (јагоди, карфиол, соја...). И да спиете квалитетно.
Од лани немам отидено, но не беше многу скапо. Преглед со ехо 1500 или 1200 ден (не можам сега да се сетам) + хормони по 600 ден еден.
Јас се тестирав скоро. TSH ми е 2,50 FT-4 ми е 1,16 Овие се нормални мислам. Но, постојано веќе неколку години имам ко кнедла во грло, ме гуши, имам болки во гради со години. Не знам друго што би можела да испитам дека е причина за ова.
Jas odam kaj Josifovska vo Tireodijagnoatika. 1500 e ehoto. Ne mora tamu da oravis hormoni samo da ne se stari.. javi se se kje ti objasni. Prekrasna e zenata.
Има ли некоја поврзаност на тироидна со покачен очен притисок? Хипо хашимото сум. И да ве прашам, еутироксов гледам содржи лактоза, зарем е возможно да ми прави проблеми. Осетлив ми е стомакот на лактоза, не конзумирам многу млечни производи, а последниве месеци често ми се случува да ми е подуен
Колку се плаќа без упат да ми испитаат фт4 во лабораторијата во железара? Јавна здравствена установа Матичните нели даваат само за тсх, а ми требаат двата
Jaс денес ги добив резултатите, Хипо со Хашимото, еве ми ги резултатите, не знам од каде да почнам ни што треба да правам, многу сум збунета и исплашена. FT-4 = 13.55(12 - 22 pmol/l) antiTPO Ab = 299.7 (< 34 IU/ml) TSH = 9.68 (0.2 - 4.2 uIU/ml) antiTg Ab = 216 (< 115 IU/ml
Не се плаши. Не се прелоши резултатите. Ќе се регулира со терапија и за 3-4 месеци ќе бидеш многу подобра.
Одат на рецепт. Со извештајот од специјалист, ќе ти ги препише матичната. Но, бидејќи не се многу скапи, околу 90-100 ден кутивче (не ме фаќај за збор за ценава), јас ги купувам на приватно.
Да прашам уште нешто, докторот ми рече јод да не пијам како суплемент ама не ми кажа ништо за храната со јод дали треба да престанам да конзумирам? Јас за жал поради незавршена дијагноза пиев 5м додаток во исхраната по препорака на доктор без да знам за Хашимотото и дека не смее јод да се прима, вајда сум направила повеќе штета...инаку за храна со јод па не ни јадам често, освен премногу сол, стварно не знам дали да намалам се што е јод
Имаш и нејодирана сол Едит. А, може и да сум грешка. Пошто мислев има, ама нетов друго ми вика... Ако знае некој нека ме поправи
Баш те мислев денес, да не си се зафркнала со јод случајно Премини на храна без глутен и без соја. Треба да има ефект врз антителата. Сол не мора нејодирана, мислам и нема таква во мк, ама тој екстра јод од суплементи праи бељи.
Може сум се, ама докторката рече дека не верува до толку да сум си наштетила според сите симптоми што и ги кажав кои ги имам година две уназад веројатно сум ја имала состојбата одамна, може само ме ми биле толку покачени па со јодот повеќе се накачиле. Што е тоа е, глутен од денес почнав да исфрлувам, учам рецепти, набавив намирници па да видиме како ќе оди, соја не ни јадам освен со сос што ставам во нудли и пилешко понекогаш, ама можам без тоа. Инаку не знам за нејодирана сол, мислам дека законски е одлучено солта да се јодира, ама па и не сакам скорз на скроз да го исфрлам во случај да не си направам друг проблем сепак на организмот му треба и јод...не знам ќе научам вајда се со време, постепено. Фала ви.