@1209 ти препорачувам да почнеш со селен. Ја имам истата дијагноза, кај мене селенот многу ми помогна. Консултирај се со докторот кој те води, мене ми е селенот препорака од ендокринологот.
Селен пијам и јас одамна, не ми рекоа да го прекинам, ама до сега ете не дал резултати или може ми биле повисоки антителата па ги спуштил, не знам, сепак фала.
Jas antitelata gi spustuv od 350 do 60 samo so priroden selen.jadam sekoj den po 1 cesne luk(go pijam kako apce so boda,ne smrdi taka)ponekogas zemam brazilski orev.
Кажете ми антителата према тироидната дали прават проблем во бременост јас имав спонтан втор пат по ред ксно ми дадоа тарапија имав покачен тсх 4.9 и антитела 750 мене ми рекоа дека не сметале во бременост ама еве повторно имав мисед
Јас сум малку досадна на темава ама сакам да ве прашам ако се сеќавате кога почнавте да земате за прв пат еуротирокс дали осетивте некои нус појави првите неколку денови? Еве јас денес измерив благо покчена температура, нешто ме стега главата како при низок притисок, поспана сум, многу гладна цело време и сега сум во паника, не знам од што треба да добијам дали е, дали е од лекот, дали треба да се јавам на доктор, дали може корона иам( уствари ова е најмалку веројатно оти две недели буквално од дома немам мрднато) ете и ова паниката дури може е несакан ефект.
Здраво, имам едно прашање ....мајками со години ја следи тироидата на Институт з апатофиза кај др Даниела Миладинова, и денес на контролен годишен преглед забележала на ехо нешто докторката и веднаш ја пратила на биопсија. Мајками максимално исплашена и упаничена жена во години, ниту прашала нешто, ниту пак докторката и објаснила....и земале крв за хормони и направиле биопија...и никој ништо не и кажал.....премногу сме засекирани сите по дома, и незнаме што да правиме....дајте некој совет, или некои искуство што и како да тераме?! Многу Ви благодарам
Jas odam kaj istata doktorka i e mnogu strucna.Stom ja ispratila na biopsija sigurno se somneva cvorot deka mozebi e maligen.Ne panicete pred vreme,sto i da e ne daj boze dobro e da se fati na vreme.Ima clenki koi se operirale od toa zlo i moze da spodelat informacii..So lesno i se nadevam deka ne e maligno.
Без паника. Чворовите ќе се следат. Биопсијата ќе покаже за што станува збор. Каде го однесовте примерокот за биопсија? На приватно резз имате за еден ден. На државно ќе се чека и месец дена
Истата бев и јас кога почнав со еутироксот. И тоа почнав со 50 мг на ден. Постепено ми зголемуваа и дојдов со 150 мг дневно. На секое покачување на дозата ги имам истиве нус појави првите 3-4 дена. Ќе се привикнеш. Само трпение
Здраво,дали знаете колку чини испитување тироидни хормони Fsh T4 и антитела преку државна клиника во Скопје, на ендокринологија?
Тоа се нервирам...мајками одма направила таму биопсија со упат за инст. за патолошка анатомија....а таму рекле за 10 дена....а којзнае и дали ќе бидат 10....можеби требаше на приватно да одиме...а што мислите дали да земем и на приватно, каде би било најзгодно и колку чини тоа од прилика Дали не е проблем двапати земање биопсија
Јас да сум на ваше место би направила биопсија на приватно, конкретно Хистолаб. Околу 2500-3000 ден е , не ме држи за збор за точна сума. Јас имав можност и за на клиника да носам материјал, ама професорот кој ме оперираше беше изричит дека појќе 'верува' во резз од Хистолаб. А и посекако се поопширни и стриктно опишани сите промени. Едит: Нема проблем и два пати да се пунктира на исто место
Да знам, но јас сум студент и ја замоливме асистенката да ни направи ехо и ми најде цисти, ми даде упат да проверам хормони, затоа и прашав за цената а и се мислам дали да ги правам исптувањата на државна или приватно
На приватно овие три хормони коштаат околу 3000 ден, на државно околу 500ка. Тсх и фт4 се 350 ден сигурно на државно, за антителата не сум баш сигурна
Се согласувам, асистенката го кажа истото за лабараторијата, вика најмногу и верувам на нашата лабараторија