Пролактинот е висок. Може за него ти треба терапија, особено ако сакаш бременост, но др. најдобро ќе ти каже За Хашимото обично не даваат терапија, само селен.
ТСХ 2,71 реф. вред: 0,4 - 4 ФТ4 1,28 реф. вред: 0,89 - 1,76 ТПО >1000 реф. вред: < 35 ТГ <20 реф. вред: < 40 Пролактин 160 реф. вред: 40 - 530
Фала ти за одговорот! Инаку, ... да! Ми кажа гинеколог дека треба обавезно планирана бременост со терапија пред тоа...
Za antitpo treba da odes na endokrinolog za bremenost tsh e najdobro da bide ispod 2,5 sega isfrli se sto sodrze gluten od ishranata
Веќе 8 месеци пијам еутирокс прво од 25 потоа 50 и константно ми паѓа косата секој ден се повеќе докторката вели дека не е од еутироксот но јас пред да почнам со него немав никакви проблеми со косата. Исто така имам и проблеми со тежината воошто не можам да ја намалам. Тироидните хормони сега ми се во ред но пролактинот последниот пат ми беше 75 Инаку имам 19 години. Совети?
Може да ги пишеш вредностите на хормоните? Пролактинот е висок, но се снижува со терапија. Дали пиеш нешто за него? Дали земаш дополнително витамини? Ќе се среди опаѓањето за некое време, не се секирај.
Пред два месеци TSH 4.434 реф. вр. 0,25-4,55 FT4 14.0 реф. вр. 11,5-22,7 Anti-TG 161.5 реф вр. 0-60 Anti TPO >1300 реф.вр. 0-60 Сега TSH 0.86 реф. вр. 0,25-5,0 FT3 5.16 реф. вр. 4,0-8,3 FT4 16.05 реф. вр. 10,6-19,4 За пролактинот не земам терапија. Дополнително витамини да во комбинација со селен. Се прашувам до кога ке пијам еутирокс
Еутирокс се пие постојано, доживотно. Хормоните ти изгледаат ОК. Консултирај се за пролактинот. Не знам дали тој би влијаел на опаѓање на косата, но би требало да се намали опаѓањето штом ти се стабилизираат хормоните. За два месеци имаш големо намалување на тсх. Но, ќе се среди. Можеш и друг доктор да консултираш. За антителата, освен селен, можеш да земаш и цинк.
Чекај малку, 19 години имаш. Зошто бркаш ниско тсх, планираш бременост? Колку е референтна вредност за Пролактин? Тебе антителата ти прават проблем а антитела не се симнуваат со еутирокс ми се чини
Референтната вредност за пролактин е од 5-35. Инаку не планирам бременост. Бев кај две докторки едната ми даде терапија еутирокс 25 другата ми ја зголеми дозата на 50, а за антителата ми рече да пијам само витамини.
Значи, не сум доктор, ама... вредност тсх 4,5 и хормони во рамки на норма не побаруваат никаков вештачки тироксин. Со еутирокс не се симнуваат антитела. Не разбирам зошто воопшто земаш еутирокс, што уствари лечите?. Структурата на жлездата каква е, имаш ехо правено? Барај начин да ги симнеш антителата, витамини, диета, прочепкај ја темава подетално, има убави совети. За пролактинот- цел живот го имам висок, сум била на терапија само пред забременување. Никакви симптоми слични на твоите сум немала.
Девојки здраво, кои параметри сте ги испитувале за да се провери дали е хипертироида? Вредностите за ТСХ, фт3 и фт4 доволни се така?
Погрешен цитат, @Addison и јас мислам како Билката дека немаш потреба со овие вредности да пиеш еуротирокс, не знам зошто ти го препишале искрено, мене ми беше ТСХ 4ипол со години( од прва факс прв пат мерено, значи 19год), до 6 ТСХ пак не ми дадоа терапија, дури сега со 10 ми дадоа 50мг. Оди на приватно да видеш што ќе ти кажат, џабе да не пиеш хормони уште сега. Пиј селен за хашимото ако имаш и тоа е доволно. Иди си и на ехо да ја видат стуктурата
Zdravo devojki Lani gi otkriv simptomite so paganje na kosa, suva koza itn. Tsh mi bese 4.1, potoa doktorot mi dade Folijod mi se pokaci na 7.25, na slednata kontrola mi bese tsh-8.370, a antitelata bea visoki. Sekako pobarav konsultacija i kaj drug doktor,(konsultacijata bese deka ne trebalo da pijam folijod bidejki sum 24g i bil steten) od tamu mi preporacaa doza od 25 i 50 eutiroks. Za dva meseci tsh se spusti na 3, no doktorkata mi primeni terapija od 50 i 75 naizmenicno eutiroks. Sega koga bev na kontrola ispitavme samo tsh-1.8 i uste mi ja prodolzi terapija od 50 i 75, strukturata na zlezdata e vo red pri pregledot na eho. (mnogu podobro se custvuvam i nemam simptomi). Sega sakam da ve prasam dali moze nekako na priodna baza da se izlece Hasimoto, da se prekine terapija? Blagodaram odnapred
Јас имав Тсх пред околу три месеци 10.5 со терапија 50 мг. еутирокс сега проверив имам 0.523 реф вр. 0.400 - 4.00 но забележав последните недели пак ми се врати уморот немам сила, со намален тсх нели треба да ги немам веќе тие симптоми?
Дали ги провери фт3 и фт4? Тие треба да се со добри вредности и се многу поважни од тсх. Пробај да намалиш глутен. Дали земаш суплементи?