Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Па сега да се оздраве целосно, јас колку што знам неможе, ама па зависи што и е на мајка ти. Дали жлездата и е хиперактивна или хипоактивна. Хиперактивна нели се нормализира со радиоактивен јод а хипоактивна со хормони,колку што знам јас се пијат доживотно.Јас имам хипоактивна жлезда и мислам дека никогаш нема да ми функционира самостојно без терапија.
    Поздрав

2. natasatasa

natasatasa Активен член

Се зачлени на:
    18 април 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    мајками пред 3 години беше оперисана од тироидна ЖЛЕЗДА ..и докторите и рекоја дека нема никаков проблем од тоа и да не се плаши дека не е ништо штетно бидејки на бреме било откријано ...и сакам а знам дали мози пак да се јави тој проблем ..? и шѕжто ке се деси ако се јави тоа бидејки ги има сите овие пробелми сто се напишани од намалена и зголемена ТИРОИДНА ЖЛЕЗДА

3. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Претпоставувам дека и е извадена жлездата, или барем делумно и е извадена.Знам дека жлездата се оперира доколку се појави гуша (струма) и премногу порасне,или ако има тумори на неа.Во тој случај се вади или цела или тој дел што е зафатен. Меѓутоа после операција мислам дека нема некои големи шанси за пак да се појави истото.Но во секој случај мора да има ,,проблеми,, како што си напишала, и сигурно пак си прима некаква терапија, или доколку не прима си оди редовно на контроли. Верувај дека не е ништо страшно штом е откриено на време, и санирано со операција. И посакувам се најдобро на мајка ти и на тебе.Поздрав

4. carina

carina Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    6
    наташа јас имав операција на штитната жлезда,ја извадив цела и сега ми е подобро од пред операција,сега пијам еутирокс од 125 мг секој ден како замена,може на мајка ти не и е добра дозата,претпоставувам дека пие терапија.а која дијагноза ја имаше мајка ти пред да се оперира и дали ја оперираше цела или пола жлезда.поздрав

5. princessofthedark

princessofthedark Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2010
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    151
    не ми е јасно зашто 125 милиграма мене исто цела ми ја извадија и пијам 150 милиграма а се мислам дека ради тоа добивам тахикардии и палпитации зборев со докторката вика млада си затоа толкава доза, што знам :worried: :^) :^)

6. carina

carina Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    6
    а да си отидеш во атик кор на второ мислење,знам дека не секого не му е иста дозата,ама па тахикардии и палпитации кога си кажала дека имаш треба да обрне внимание.што ако си млада и јас сум млада па ете,дозата се покачува во бременост.поздрав

7. natashaaa

natashaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    5
    Ахх таа тироидна жлезда животот ми го упропасти..
    се сеќавам колку бев среќна,слаба и убаво паметна девојче,а во што се претворив за 5 години..
    имав 40 кила до 4 одд сега сум 1год и веќе имам 75..постојано пред мене сите за дебеленита нешто разговараат како да им докажам дека и јас сакам да сум слаба дека сакам да бидам нормална и вежбам и внимавам на исхраната но се е џабе наместо да ми се намалува тежината уште повеќе ми се зголемува..
    и поради тие причини постојано се нервирам и состојбата уште повеќе ми се влошува и наместо да ми ја намалуваат дозата на апчиња ми ја зголемуваат
    нз до каде вака... :(

8. princessofthedark

Се зачлени на:
    15 април 2010
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    151
    хипер а ? Јас од моиве неможам да се здебелам 41 кило имам

9. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    моја многу добра другарка(србинка) има проблеми си тироидната жлезда многу години дури има и гушавост истакната и е на вратот а понекогаш од нервоза уште повеќе и се познава.
    од неа знам дека секоја година оди на Златибор таму имало многу добра клиника специјализирана за оваа работа.башка природата и воздухот се супер и и годат :)

распрашајте се и со среќа

се надевам дека ви помогнав малку ;)

10. natashaaa

natashaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    5
    princessofthedark
    да..:/
    Mrs.Bass
    баш ќе се распрашам :D иначе имам слушнато дека тироидната се јавува и при недостик на јод па кога имам шанси обично одам на јадранско море :DD

11. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.320
    Допаѓања:
    158.403
    Принцес,мене не ми е јасно како со отстранета тироида имаш 41 кг?! Многу после канцер на тироида без оглед на третманот,се дебелеат енормно многу дури да ја погодат доживотната доза на еутирокс.

Туку како сте девојки?!
    Мене овие промени на време многу не ми помагаат. Метаболизмот ми го прават ршум, дозата на еутирокс ми е сменета,ама се држам. Секое утро си пивкам апче и си викам у себе едно глупо тешачко речениче, доручек за шампионите! :D Шала на страна,без лажна скромност од ден на ден се чувствувам шампионски добро,зошто се кувам на тивок оган,а практично трчам маратон со сосема здрави личности,па дури и таквите некаде се зад петици. Кој го има проблемов,знае колку е мачно од будење до легнување...
    Гледам и на еутироксот откако ја сменија опаковката и упатството е сменето. Нагласено е дека треба да се внимава со продукти од соја.
    Ме заингригира она за во Златибор,па ќе ја замолам форумциката некои подетални информации за тоа.

12. princessofthedark

Се зачлени на:
    15 април 2010
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    151
    неам поим ама јас ослабев 10 кила после секое јадење идам во wc. Ама не се жалам топ ми е вака :)

13. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.320
    Допаѓања:
    158.403
    А примаш еутирокс?!

14. princessofthedark

Се зачлени на:
    15 април 2010
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    151
    да да 150 милиграми. На почетокот се здебелив али поле тоа слабеам. Незнаеш колку јадам едино ке накачам 43 кила 44 преку сила. Али стандард 41 кило

15. sencence

sencence Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2012
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    Здраво девојки ! Како се чуствувате со промената на времево ! Имам хасимото и во последно време ми е хаос немам стабилност и се чуствувам заморно и поспано ,цела се тресам и немозам од дома да излезам. Инаку тсх ми е околу 3 а пијам еутирокс од 75 мг . Последнава година сум поправена и тоа доста а немам апетит јадам со сила и пазам на храната ама дјабе е ! Поздравче и сакам да ми казете некој добар ендокринолог каде одите!

16. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.474
    Допаѓања:
    91.880
    Мајка ми има проблеми со тироидната од кога помнам за себе. Има внатре и јазол некој кој редовно го контролираат.
    Пие еутирокс од 25 ама 1 и пол апче. Се чудиме која е логиката, барем еднод од 50 нека пие ама ај.

Него случајно сега дека болна бев и ми открија и мене покачување кај тироидната. Докторката ми закажа и ехо сега за во четврток да види да не има некој јазол.
    Рече дека ќе почнам да се дебелеам, а терапија сега за сега не знае дали да ми даде затоа што од апчињата па многу ќе слабеам.
    Јас сум многу слаба, не ми треба уште толку слабеење ама па не дека се радувам на фактот дека ќе се дебелеам. :worried:

17. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.320
    Допаѓања:
    158.403
    Колку не е точно ова што го кажала доктуицава.
    А и јас пијам така половинки инаку. Не е исто 25 и 50,кај овие таблети бара максимална прецизност, се повеќе може да допринесе кон слабеење,дијареа,тремор и срцебиење итн итн,симптоми на хиперактивност на тироида. Затоа се штелува терапијата индивидуално.
    Што се однесува до тебе,ако имаш проблем МНОГУ подобро ти е да пиеш таблети,него ли да не. Затоа што по години без терапија,последиците се ужасни,дури и трагични. Не е точно дека ќе ослабеш, ако си качила некој кг меѓувремено,може само да си се вратиш на нормалната тежина,но не и да ослабеш,да се исушиш. Ехеее,со мојата терапија,до сега анорексична требаше да станам.
    Поубаво е да примаш терапија,јас не знам како докторката така ти рекла,чунки до слабеењето дошло,кога тоа има многу посериозни последици ако не се прима терапијата,него ли тежината. Терапија кога се работи за тироида МОРА да се прима,не се остава на прашање дали. Макар 25 мг. Јас со толку почнав превентивно,со мал јазол,ете една таква,не ме упати,престанав,па сега сум на огромна терапија,ама јазол повеќе немам.
    Така што ду нот уори,не е страшно и барај си второ мислење ако треба,макар и да не било страшно,зошто ако тоа не го направев до сега,особено со докторине од државна,кој знае кај ќе бев.

18. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.474
    Допаѓања:
    91.880
    И на мајка ми некои 2,3 години не и дадоа терапија само и ја следеа ама многу почна да се гуши и тогаш почна да пие.
    Се надевам после ехото ќе се освести докторкава. Мене не ми е проблем да ги пијам апчињата, мислам кога се мора, се мора.
    Е требало цел живот. Па не сум дете да бидам неодговорна.

19. rajna-vojvoda

rajna-vojvoda Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    626
    Допаѓања:
    286
    девојки почнав со еутирокс 25 ама јас не пијам цели таблети така да го кршам на 2 , знам дека се мали али немозам што да правам . во старото паковање пишуваше дека мора цело да се голта во новото не и сега незнам што да правам :o

20. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.320
    Допаѓања:
    158.403
    Абе не ме заебавај,5 милиметри е апчето, дај не изводи. Цели се пијат,кај деца се раствараат,ама поинаку се дозираат тогаш. Не го ни осеќаш у уста,особено со поголема голтка.