Не знам мене мојата ми рече Јод со Хашимото никако, ама бирниот момент е дека ти не ни знаеш дали имаш Хашимото, инсистирај антитела да ти испита, ако не смени ја. Jaс знам дека не треба да се јаде глутен, а пченката нема глутен така да не знам, јас си јадам, твое си е да избереш дали ќе јадеш или не.
два пати испитував антитела и укажуваа на Хашимото. Она рече дека личи на Хашимото Мене само ме интересира дали треба да земам Јод ако планирам бременост, бидејќи она рече дека ако планирам морам Јод да земам без разлика на Хашимото. Дали знаеш нешто повеќе за ова?
Еден од стоте доктори кои сум ги консултирала, ми има кажано дека природниот јод ( во келп и слично) поинаку делува, отколку синтетизираниот во таблети. Исто имам читано дека трудници мора да внесуваат доволно јод заради развој на плодот. Многу е долго и широко ова со јодот, и една од поголемите загатки ми е сеуште. Ако не сум грешка, со @LivingGlam го дискутиравме одамна, можеби таа има некој умен совет, како со јод и планирање бременост* Ако сум грешка, извинете За пченката, можеби амерички пишани извори, тврдат дека е генетски модифицирана, можеби тоа е во позадина. Ама не знам дали сегде е пченката гмо или само америчката. За сојата сум сигурна дека треба да се избегнува.
Не знам, не плнирам бременост, ама и никогаш не сум чула дека мора јод за бременост, што не си бараш второ мислење, гинекологот што ти вика? Јас да сум на твое место ќе одам на второ, па и трето ако треба. Јас бев на две места. Самото невлијание на апчињата и покачување нагло на ТХС укажува дека нешто не правиш како што треба, мене ете селен пиев не мк помогна оти пиев и јод и на втор преглед ем тхс ми беше уште повисоко ем антителата, така да јас мислам од јодот е, мене мојата ми рече никако јод со Хашимото. А како и личи на Хашимото, јас мислам ако антителата се високи тогаш дефинитивно е автоимуна. Плус знам дека со автоимуни болести не се земаат такви појачувачи на имунитет, како мака, спирулина, мултивитамини и сл. Не сум стручна, барај второ мислење од доктор.
@Norah Jones да не си играме доктори овде, штом не е сигурна дали е Хашимото, а велиш немаш пиено јод до сега, пробај да земаш јод. Можеби не си Хашимото, и баш јодот ќе допринесе да ти се спушти тсх. Не ми се јасни резултатите за да помогнам, кај мене има сосема различни референтни вредности, мене анти-тпо ми беа преку 900. Не знам искрено што да кажам, да не те збуниме дополнително. Ако има некој лично искуство па да сподели..
И да знаеш дека одлучив да консултирам повеќе и повеќе доктори пред да почнам да правам било што, некако многу млака ми се виде докторкава. Проблемот е што во источниот регион нема ендокринолог, таа едната што беше со месеци ја нема достапна на мој термин. Предложете добар ендокринолог на државно во Скопје или било каде...
Jaс сум од источен регион и бев на доктор во СК имаш назад во темава препораки. Тиреодијагностика бев јас. д-р Татјана
Немам некој умен совет, зашто малку поинаков случај бев... со антитела, но ги држев под контрола со безглутенска исхрана и тсх не ми отишло над 4. Не сум имала терапија за тироида досега. Плус кај мене проблемот беше во хипофизата, па откако почнав терапија за пролактинот се намали и тсх под 2. Се’ е поврзано, кај мене тоа имаше ефект. После бременост ќе видиме, обично тогаш се пореметува се’ кога имаш антитела. И покрај антителата, јод во бременост имам преку мултивитамините, ништо дополнително. Тсх проверував редовно, досега не направи проблем. Инаку да, во бременост е важен јодот но со хашимото и високо тсх навистина не знам што е правилно. Можеби и преку исхрана е доволно? Не знам, би консултирала повеќе доктори во тој случај. Пченка избегнувам поради шеќерите, а не знам како е поврзана со хипо. Кога исклучуваш глутен многу е лесно да почнеш да надоместуваш со пченка, ориз и леб од безглутенско микс брашно, што се многу шеќери.
Ве молам за предлог доктор за Хашимото, бидејќи се планира и бременост, а антителата не се симнуваат под 500, а почнува и тсх да оди околу 4.5. Ве молам за мислење околу исхрана и добар доктор, не е битно приватно или државно.
Здраво, Дали можете од искуство да кажете дали овие резултати се во ред? Ќе одам утре кај интернист, но нетрпелива сум до утре..
Zdravo Ft3 hormon koga se ispituva,mislam od koja pricina,pravev kontorola pred dva dena na TSH I FT4 rezultati ok na granica mi kaza doktorkata nema potreba od terapija,ali mi pobara dopolnitelno ispityvanje na Ft3 ?
Јодин и јодид- големата мистерија што треба да се реши http://health101.org/art_iodine.htm ...if you take an "iodine" supplement that is just iodide (usually as potassium iodide), you're not getting any iodine which is important to prevent or resolve fibrocystic breasts which can be a precursor to breast cancer. And conversely, if you're taking an iodine supplement that is just iodine, now you're not supplying your thyroid with the form that it uses. It was once theorized (assumed) that the body could convert one form to the other as needed, but we now know that this is not true. Знае ли некој каков јод се испитува преку мокрача?
@1209 и јас одам кај др. Татјана, ме интересира ти како си задоволна од неа, досега во ред ми се хормоните мислам дека ја погодува терапијата но ми пречи што на секое одење напоменувам дека имам мака за да останам бремена а повеќе од 2 мин не се задржувам кај неа, едноставно гледа набрзина некако.. ми вика не ти е проблем тироидната за да останеш бремена. Гинеколошки на 100 клиники бевме, се е во ред.. она вика и кај неа се е во ред.. епа незнам веќе. На интернет кога и да отворам да читнам било што за тироиднава од пети се вадам се нешто лошо пишува, ептен е за никаде да ја има човек посебно кога нема родено. Инаку за јодот сакав да се надоврзам, јас мислам дека тој јод што ни фали го има во Еутироксот и е доволна количина. Лани кога останав бремена и се јавив на докторката и ми нагласи дека не смеам да пијам витамини што содржат јод и само обична фолна пиев. Од суплементи магнезиум, бразилски ореви понекогаш и витамин Д понекогаш пијам.